Kesihatan

Kenali Berbagai Jenis Alahan Kulit pada Bayi dan Kanak-kanak

Ruam pada kulit yang tidak sembuh dapat menjadi petunjuknya alahan kulit pada bayi dan kanak-kanak. Ketahui jenisnya-jenis alahan pada kulit,supaya anda mengetahui gejala dan pencetus alergi kulit yang dihidapi oleh anak kecil anda.

Walaupun alahan pada amnya tidak berbahaya, alahan kulit pada bayi dan kanak-kanak tidak boleh dipandang rendah. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan lain jika dibiarkan. Bayi dan kanak-kanak yang kulitnya alergi juga mungkin menjadi lebih rewel dan kurang tidur kerana gatal-gatal.

Jenis Alahan Kulit Apa yang berlaku pada Bayi dan Kanak-kanak

Alahan kulit pada bayi dan kanak-kanak boleh disebabkan oleh dua perkara. Pertama, kerana kulit bersentuhan langsung dengan bahan pencetus alergi (alergen). Kedua, apabila sistem imun bertindak balas dengan melepaskan histamin ke dalam kulit sebagai tindak balas terhadap kemasukan alergen ke dalam badan.

Beberapa jenis alahan kulit yang sering menimpa bayi dan kanak-kanak adalah:

1. Gatal dan bengkak

Gatal yang dimaksudkan adalah kemunculan bintik merah, gatal atau lebam di permukaan kulit. Gatal akibat alahan biasanya tidak berlangsung lama, hanya beberapa jam atau beberapa hari, dan boleh hilang sendiri.

Alergi kulit juga boleh muncul dalam bentuk angioedema. Angioedema adalah pembengkakan tisu di bawah kulit, dan boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, seperti bibir, kelopak mata, atau organ kelamin. Apabila berlaku di kerongkong, angioedema boleh menyebabkan sesak nafas.

Gatal dan agioedema dapat dipicu oleh gigitan serangga atau sengatan, jangkitan virus, antibiotik, atau getah tanaman. Selain itu, telur, susu, kedelai, kacang-kacangan, gandum, dan makanan laut juga boleh mencetuskan keadaan ini.

2. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah salah satu jenis alahan kulit yang paling biasa. Keadaan ini boleh timbul akibat daripada hubungan langsung dengan alergen. Gejala yang boleh berlaku adalah ruam, gatal teruk, dan kulit kering dan bersisik.

Bahan yang mencetuskan dermatitis kontak sangat beragam, mulai dari sabun, detergen, minyak wangi, debunga, debu, hingga rambut binatang. Selain itu, kosmetik, bahan kimia, bahan yang terdapat dalam ubat gigi dan ubat kumur, ubat yang digunakan pada kulit, dan logam juga boleh menjadi pencetus dermatitis kontak.

3. Alahan akibat air liur

Jenis alergi kulit yang seterusnya pada bayi dan kanak-kanak adalah alergi terhadap air liur yang membasahi mulut dan dagu. Apabila terdapat hubungan dengan air liur, bayi dan kanak-kanak yang mengalami alergi ini akan mengalami ruam kemerahan dan munculnya lebam kecil di mulut, dagu, dan dada.

Alergi terhadap air liur kadang-kadang tidak disedari oleh ibu bapa. Ruam dan lebam kecil yang muncul sering dianggap sebagai reaksi alergi terhadap makanan yang dimakan oleh bayi dan anak-anak.

Alergi air liur sebenarnya tidak perlu dibimbangkan. Namun, jika ruam kelihatan berkerak atau berwarna kuning, anda perlu segera berjumpa doktor kerana ini boleh menunjukkan jangkitan.

4. Ekzema

Terdapat sekurang-kurangnya 10% kanak-kanak di dunia yang menderita ekzema. Alahan kulit jenis ini boleh berlaku pada bayi dan kanak-kanak yang mengalami alahan makanan, rinitis alergi, atau asma.

Ekzema pada bayi dan kanak-kanak dicirikan oleh kemunculan ruam pada wajah atau kepala. Ruam ini kemudian merebak ke dada dan lengan. Selain munculnya ruam, eksim juga sering disertai dengan kulit kering dan menebal, serta jangkitan kulit berulang.

Punca eksim pada bayi dan kanak-kanak tidak diketahui secara pasti, tetapi elakkan menggunakan sabun mandi atau detergen pakaian dengan bahan kimia yang keras, serta tuala atau pakaian yang kasar pada bayi dan kanak-kanak, supaya eksim tidak bertambah buruk dan mencegahnya berulang ekzema.

Beberapa jenis alahan kulit di atas sering berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Tetapi dengan mengetahui pencetusnya, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga terhadap keadaan ini. Sekiranya perlu, lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengetahui penyebab alahan dan rawatan yang tepat.