Kehidupan yang sihat

Rahsia Di Sebalik Kebaikan Masker Limau

Limau mungkin tidak begitu popular seperti lemon dari segi penjagaan wajah. Tetapi harga yang rendah menjadikan kapur boleh menjadi pilihan untuk dijadikan topeng muka. Berikut adalah ulasan mengenai faedah topeng kapur, cara membuatnya, dan cara menggunakannya.

Asid alpha-hidroksi (AHA) yang terkandung dalam kapur dapat membantu membuka liang pori yang tersumbat. Selain itu, zat-zat dalam kapur boleh menjadi antibakteria dan pengelupasan. Oleh itu, topeng limau boleh menjadi pilihan untuk mengatasi masalah jerawat.

Sebagai tambahan kepada asid alfa-hidroksi, limau juga merupakan sumber antioksidan yang baik, dan mengandungi beberapa vitamin dan mineral, seperti vitamin A, B, C, folat, kalsium, magnesium, dan kalium. Kandungan vitamin C dan flavonoid yang dapat menguatkan kolagen, menjadikan kapur banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit. Salah satunya sebagai topeng limau.

Walaupun tidak ada bukti saintifik yang cukup bahawa limau berguna untuk merawat masalah kulit, buah kecil ini telah banyak digunakan dalam pelbagai produk penjagaan kulit, termasuk topeng. Jangan menganggap topeng limau sebagai bahan yang sukar, berat, atau bahkan padat. Anda boleh membuat topeng ini dengan mudah di rumah.

Cara Membuat dan Menggunakan Masker Limau

Untuk mendapatkan keberkesanan topeng kapur sebagai antibakteria dan pengelupasan, gunakan jus dari jus dan sapukan pada bahagian wajah yang diingini. Gunakan sapu kapas untuk menyapukan jus limau purut ini. Diamkan selama 10 minit, kemudian bilas menggunakan air sejuk hingga bersih.

Sekiranya anda ingin menambah kelebihan topeng kapur, anda boleh menambah ramuan lain, seperti gula, minyak zaitun, minyak kelapa, bayam, atau madu.

  • Masker limau dan gula untuk membuang sel kulit mati.

Campurkan jus satu kapur atau lemon dengan 1 cawan gula. Digunakan sebagai gosok untuk badan, dan juga untuk wajah. Topeng ini berguna untuk menghilangkan sel kulit mati dan menghaluskan kulit.

  • Topeng minyak kapur dan kelapa untuk menghaluskan kulit

Selain gula, anda juga boleh menambahkan campuran kapur dengan minyak kelapa. Caranya adalah dengan mencampurkan secawan minyak kelapa, 1 sudu besar jus limau, dan cawan gula. Campurkan semua bahan bersama dan sapukan pada kulit. Bilas dan keringkan. Anda boleh menyimpan selebihnya dalam bekas tertutup untuk digunakan kemudian. Topeng ini berguna untuk melembapkan dan menghaluskan kulit.

  • Topenger limau, bayam dan madu untuk membersihkan jerawat dan kulit yang bercahaya

Selain minyak kelapa, anda boleh menggunakan bayam dan madu untuk campuran topeng limau. Bayam mengandungi A, C, E, K, dan folat. Kandungan vitamin dan mineral dalam bayam dapat membantu membersihkan jerawat dan menjadikan kulit lebih berseri. Manakala kandungan asid sitrik dalam kapur atau lemon bersifat antibakteria dan antijamur, dan berguna untuk mencerahkan kulit.

Caranya, campurkan 9-10 keping bayam segar dengan 2 sudu besar limau nipis atau jus lemon, dan 1 sudu besar madu. Semua bahan dihaluskan dalam pengisar. Kemudian anda boleh memasangkannya ke wajah anda dan biarkan selama 10-15 minit. Selepas itu, bilas dengan bersih dan keringkan wajah anda.

Untuk rawatan jerawat, anda juga boleh membuat topeng lemon yang dicampur dengan putih telur. Sapukan pada wajah anda pada malam hari dan biarkan hingga pagi, kemudian basuh wajah anda dengan air suam dan tepuk muka hingga kering.

Sebaiknya elakkan terkena cahaya matahari semasa menggunakan topeng kapur, kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan kemerahan pada kulit. Selain jenis kulit sensitif, beberapa keadaan seperti rosacea dan dermatitis seborrheic juga disarankan untuk tidak menggunakan topeng kapur, kerana boleh menyebabkan dan memperburuk kerengsaan kulit.