Kesihatan

Berbagai Jenis Parut pada Kulit dan Cara Mengatasinya

Tisu parut adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka yang boleh timbul kerana pelbagai sebab. Tisu parut boleh terbentuk kerana bekas luka cacar, luka akibat jerawat, luka bakar, hingga luka pasca operasi.

Banyak faktor mempengaruhi pembentukan tisu parut, mulai dari kedalaman, luas, hingga lokasi luka. Tisu parut terbentuk apabila terdapat kerosakan kulit yang ketara, sehingga mengubah tisu normal kulit dalam pemulihan. Selain itu, usia dan keturunan juga mempengaruhi bagaimana kulit bertindak balas terhadap luka.

Jenis Parut

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi penampilan tisu parut pada kulit. Tisu parut yang tumbuh boleh mempunyai bentuk yang berbeza, bergantung pada jenis kecederaan yang menyebabkannya. Berikut adalah beberapa jenis tisu parut yang paling biasa:

Keloid

Keloid adalah tisu parut yang terbentuk secara berlebihan akibat kecederaan pada kulit, dan ukurannya boleh melebihi ukuran luka yang menyebabkannya. Secara amnya, keloid muncul disebabkan oleh parut jerawat, tusukan telinga, parut cacar air, bekas luka selepas pembedahan dan luka bakar.

Tisu parut keloid dicirikan oleh penebalan kulit pada parut dengan warna yang agak berbeza dengan kulit di sekitarnya. Biasanya, keloid yang berada di kawasan kulit yang terdedah cenderung berwarna lebih gelap kerana terdedah kepada cahaya matahari.

Kerana ia menyebabkan pewarnaan yang tidak rata, keloid sering dianggap sebagai gangguan daripada masalah kesihatan.

hipertrofik

Tisu parut hipertrofik mempunyai bentuk yang hampir menyerupai keloid. Walau bagaimanapun, tisu parut hipertrofik cenderung lebih ringan dan tidak tumbuh melebihi had kecederaan kulit.

Kontrak

Kontrak luka adalah tisu parut yang boleh terbentuk akibat luka bakar. Keadaan ini menyebabkan pengecutan atau pemendekan tisu kulit, sehingga mengehadkan pergerakan. Bukan hanya itu, kontraksi juga boleh menyebabkan gangguan pada otot dan tisu saraf di bawah kulit.

Mengatasi Parut

Tisu parut pada kulit umumnya sukar dikeluarkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan atau prosedur perubatan dapat membantu mengurangkan atau memudarkan tisu parut.

Beberapa rawatan dan rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat tisu parut termasuk:

Memohon gel silikon

Memohon gel silikon ke tisu parut dapat membantu memperbaiki tekstur tisu parut, serta membantu meringankan tisu parut dan kulit di sekitarnya. Gel silikon dapat membantu merawat parut hipertrofik, keloid, parut jerawat, bekas luka bakar, dan parut pembedahan, termasuk bekas luka caesar.

Terapi laser

Terapi laser adalah prosedur perubatan yang dapat membantu merawat parut keloid, hipertrofi, dan kontraktur. Walaupun tisu parut umumnya tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya, penyelidikan menunjukkan bahawa terapi laser dapat mengurangkan penampilan dan ketebalan parut dengan berkesan.

Cryotherapy

Cryotherapy adalah prosedur perubatan yang melibatkan pembekuan dan pemusnahan tisu parut menggunakan nitrogen cair untuk meratakan dan mengecilkan tisu parut. Cryotherapy Ia boleh digunakan pada parut keloid dan hipertrofik.

Sekiranya terdapat parut yang disebabkan oleh kontraktur, doktor anda mungkin mencadangkan fisioterapi selain terapi laser. Tujuannya adalah untuk membantu mengembalikan fungsi pergerakan, terutama jika kontraktur telah mempengaruhi otot dan saraf.

Walaupun kebanyakannya tidak membahayakan kesihatan, tisu parut boleh mengganggu penampilan dan menyebabkan keluhan fizikal, seperti sakit dan ketidakselesaan.

Bagi anda yang mempunyai tisu parut pada kulit dan ingin menyingkirkannya, baik kerana aduan penampilan atau keluhan fizikal, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut jenis tisu parut.