Keluarga

Susu Formula untuk Bayi Pramatang

Susu formula untuk bayi pramatang secara amnya diberikan ketika ibu mengalami masalah dalam pengeluaran susu atau mempunyai keadaan perubatan tertentu yang membuatnya mustahil untuk menyusui. Walau bagaimanapun, pemilihan susu formula harus disesuaikan dengan keperluan pemakanan bayi pramatang.

Bayi pramatang adalah bayi yang dilahirkan ketika usia kehamilan belum mencapai 37 minggu. Kerana mereka dilahirkan terlalu awal, bayi pramatang cenderung mempunyai berat lahir rendah dan organ yang belum tumbuh dan berkembang dengan baik.

Oleh itu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya secara amnya memerlukan pengambilan nutrien yang lebih banyak, seperti kalori, lemak, dan protein untuk menyokong proses pertumbuhan.

Secara amnya, susu ibu adalah sumber pemakanan terbaik untuk bayi pramatang. Walau bagaimanapun, penyusuan untuk bayi pramatang kadang-kadang tidak mungkin, misalnya kerana pengeluaran susu ibu kurang atau ibu mempunyai keadaan perubatan yang membuatnya tidak dapat menyusukan bayinya yang pramatang.

Dalam kes sedemikian, doktor boleh mengesyorkan susu formula khas untuk bayi pramatang.

Susu Formula untuk Bayi Pramatang

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi atau masalah kesihatan, seperti berat badan lahir rendah atau masalah pernafasan. Apabila dilahirkan dengan keadaan ini, dia mungkin sukar menelan dan menyusu.

Oleh itu, doktor sering memberi susu ibu atau susu formula melalui tiub khas yang dimasukkan melalui hidung atau mulut. Bayi pramatang hanya boleh memberi makan langsung dari puting atau botol apabila mereka mempunyai kemampuan menelan yang baik.

Sekiranya bayi pramatang tidak dapat disusui, doktor mungkin mencadangkan penggunaan susu formula sebagai alternatif. Berikut adalah beberapa jenis formula yang boleh diberikan kepada bayi pramatang:

Formula preterm

Formula preterm atau formula untuk bayi pramatang boleh diberikan, terutama untuk bayi pramatang yang lahir dengan usia kehamilan kurang dari 32 minggu atau berat lahir kurang dari 1,500 gram.

Susu ini mengandungi kalori, protein, lemak, serta vitamin dan mineral yang lebih tinggi daripada susu formula pada umumnya. Pelbagai nutrien ini ditambahkan untuk mendukung dan mengimbangi kadar pertumbuhan dan perkembangan bayi pramatang sehingga mereka dapat mendekati atau mencocokkan bayi yang lahir pada masa yang akan datang.

Susu selepas pembuangan

Selepas bayi pramatang dikeluarkan dari hospital, doktor boleh mengesyorkan pemberian susu formula khas untuk beberapa bulan pertama semasa bayi berada di rumah. Formula ini dipanggil susu selepas pembuangan.

Susu formula untuk bayi pramatang jenis ini mempunyai kandungan nutrisi yang lebih kaya daripada susu formula biasa. Susu selepas pembuangan boleh terus diberikan sehingga bayi pramatang siap minum formula biasa.

Formula biasa

Bayi pramatang yang lahir pada usia kehamilan 34–36 minggu boleh diberi formula biasa atau formula peralihan. Sudah tentu, memberi formula ini mesti berdasarkan cadangan doktor.

Bayi pramatang yang mempunyai masalah pencernaan atau alah kepada protein susu lembu boleh mengambil formula yang diperbuat daripada kacang soya atau susu kedelai. Susu ini mengandungi protein atau asid amino yang kurang berisiko menyebabkan reaksi alahan dan bebas laktosa.

Malangnya, pelbagai jenis susu formula soya direka untuk bayi yang dilahirkan pada jangka masa dan mungkin tidak mengandungi jumlah kalori yang diperlukan oleh bayi pramatang.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa memberi susu kedelai berisiko membuat bayi mengalami gangguan hormon yang boleh mempengaruhi akil baligh. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikan susu formula biasa kepada bayi pramatang.

Jangka masa pemberian susu formula untuk bayi pramatang bergantung pada keperluan bayi dan pertumbuhan dan perkembangan keadaan kesihatannya yang umum. Sebilangannya hanya 3 bulan, tetapi ada yang sampai 6 atau 12 bulan kemudian.

Sekiranya anak anda dilahirkan sebelum waktunya dan anda tidak dapat menyusu, jangan ragu untuk berbincang dengan pakar pediatrik anda mengenai pilihan susu formula untuk bayi pramatang yang boleh anda berikan kepada anak anda.