Kehidupan yang sihat

Tai Chi: Kehebatannya secara langsung bernilai faedah kesihatannya

Selain terkenal dengan teknik pertahanannya, seni mempertahankan diri Tai Chi juga dipercayai dapat menjaga kesihatan. Selama beberapa dekad, Tai Chi telah menjadi kaedah yang berkesan untuk meningkatkan kesihatan para pengamalnya.

Bentuk seni mempertahankan diri ini dianggap sebagai bentuk gerakan meditasi. Tai Chi atau Taijiquan adalah sekolah seni mempertahankan diri yang berasal dari China sekitar abad ke 13. Aliran ini dianggap sangat baik bagi sesiapa sahaja yang ingin mencapai kesihatan fizikal serta ketenangan dan ketenangan dalam diri. Tidak hairanlah, banyak yang melakukannya untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan, dan meningkatkan daya tumpuan.

Sesiapa sahaja dan di mana sahaja boleh melakukannya

Tidak seperti seni mempertahankan diri lain yang nampaknya bergantung pada kekuatan fizikal, Tai Chi kelihatan lebih lembut, lebih perlahan, dan fokus pada latihan tumpuan dan pernafasan. Inilah sebabnya mengapa sukan melalui seni mempertahankan diri sangat sesuai untuk sesiapa sahaja, bahkan orang tua.

Pergerakannya yang lembut menjadikan otot dan sendi tidak dibebani oleh tekanan yang berlebihan, jadi baik untuk kesihatan otot dan sendi. Kelebihan ini juga yang menjadikan Tai Chi sesuai untuk ibu bapa yang telah dihukum kerana tidak dapat bersenam. Sebenarnya, bagi mereka yang menderita arthritis, Tai Chi masih boleh dilakukan.

Kelebihan lain yang dimiliki oleh seni mempertahankan diri dari China ini ialah ia dapat dilakukan di mana saja, kerana tidak memerlukan peralatan khas ketika berusaha mempraktikkannya. Bukan hanya itu, sama ada dilakukan di dalam rumah atau di luar rumah, secara individu atau berkumpulan, Tai Chi masih memberikan faedah kesihatan sama berkesan.

Meningkatkan Fleksibiliti dan Keseimbangan

Seiring dengan usia, keseimbangan badan dan fungsi sel saraf akan menurun. Tai Chi mampu melatih keseimbangan badan, sambil membantu menjaga sel-sel saraf agar berfungsi dengan baik.

Tambahan pula, pergerakan Tai Chi yang lembut adalah cara mudah untuk meningkatkan fleksibiliti. Di samping itu, seni mempertahankan diri ini adalah cara mudah untuk mengekalkan daya hidup badan. Kemudahan pergerakan Tai Chi menjadikan tubuh tidak memerlukan banyak tenaga ketika melakukannya. Penyelidikan bahkan menunjukkan bahawa orang tua yang kerap melakukan latihan Tai Chi cenderung tidak mengalami kecederaan dan kecederaan.

Pergerakan dalam seni mempertahankan diri ini bukanlah gerakan yang dapat membuat jantung berdegup lebih cepat. Pergerakannya yang tenang baik untuk sesiapa sahaja, bahkan atlet profesional. Untuk keperluan tertentu, latihan Tai Chi juga dapat digabungkan dengan latihan aerobik.

Mampu Menguatkan Otot

Melakukan Tai Chi dipercayai dapat meningkatkan kekuatan badan atas dan bawah. Otot inti di bahagian belakang dan perut adalah bahagian yang mengalami penguatan berkat latihan Tai Chi. Melakukan pergerakan Tai Chi secara berkala dapat disamakan dengan latihan berjalan pantas dan tahan dalam menguatkan otot.

Selain meningkatkan kekuatan otot, kelenturan otot juga meningkat. Kekuatan dan kelenturan otot ini akan berguna untuk memudahkan seseorang kembali seimbang ketika tersandung.

Mempunyai Manfaat yang Sama dengan Senamrobik

Walaupun sinonim dengan kelembutan, Tai Chi juga mempunyai pergerakan yang memerlukan kepantasan dan kekuatan. Sebilangan pergerakan Tai Chi ini mempunyai faedah yang sama dengan senamrobik. Jenis pergerakan ini bagus untuk mereka yang disarankan untuk melakukan latihan kardio secara intensif sehingga degupan jantung dapat dipam lebih cepat.

Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung, Diabetes, dan Tekanan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa rajin berlatih Tai Chi dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Penyelidikan lain mengatakan bahawa seni mempertahankan diri ini dapat menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Berdasarkan hasil kedua kajian ini, dapat disimpulkan bahawa rutin melakukan Tai Chi mempunyai sumbangan positif terhadap kesihatan jantung dan penurunan risiko penyakit jantung.

Bagi penghidap diabetes, Tai Chi berpotensi untuk memudahkan pengurusan penyakit ini. Latihan seni mempertahankan diri ini diprediksi dapat meningkatkan kadar gula darah dan sistem kekebalan tubuh pada orang dengan diabetes jenis 2. Cuma, pastikan senaman disesuaikan dengan keadaan badan.

Manfaat lain dari Tai Chi yang tidak boleh dilewatkan adalah potensinya untuk menurunkan tahap tekanan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa gerakan seni mempertahankan diri ini berkesan untuk merawat gejala kemurungan dan menjaga kesihatan mental.

Walaupun terdapat banyak faedah menjalani rutin Tai Chi, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan latihan ini. Terutama bagi anda yang hamil, mengalami patah tulang, menderita sakit belakang, hernia, osteoporosis, atau mengalami masalah sendi.