Kesihatan

Memahami Hipertensi Penting dan Cara Mengawalnya

Hipertensi penting adalah peningkatan tekanan darah yang penyebabnya tidak diketahui dengan pasti. Dari semua kes hipertensi, kira-kira 90% daripadanya termasuk hipertensi penting.

Hipertensi penting juga dikenali sebagai hipertensi primer. Keadaan ini berbeza dengan hipertensi sekunder, yang berlaku kerana keadaan kesihatan yang lain, seperti penyakit buah pinggang atau penyakit tiroid.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, ada beberapa keadaan yang diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami hipertensi penting, mulai dari keturunan hingga gaya hidup.

Faktor Risiko Hipertensi Penting

Berikut adalah beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena hipertensi penting:

1. Sejarah keluarga hipertensi

Orang yang mempunyai sejarah keluarga hipertensi lebih cenderung mengalami keadaan ini. Selain itu, hipertensi juga lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

2. Berat badan berlebihan

Berat badan yang berlebihan dapat memberi beban tambahan pada jantung. Ini akan meningkatkan risiko hipertensi, bahkan hingga 2-6 kali. Ini lebih kurang berkaitan dengan kenyataan bahawa orang yang jarang melakukan aktiviti fizikal mempunyai risiko lebih tinggi terkena hipertensi.

3. Berumur 40 tahun ke atas

Hipertensi penting boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi keadaan ini lebih biasa pada usia 40-an. Ini kerana saluran darah menjadi semakin kencang seiring bertambahnya usia, sehingga memungkinkan peningkatan tekanan darah.

4. Makan garam terlalu banyak

Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi garam boleh mencetuskan hipertensi. Ini kerana garam dapat meningkatkan jumlah air yang tersimpan di dalam badan, sehingga volume cairan dalam darah juga meningkat yang kemudian akan meningkatkan tekanan darah. Selain itu, kekurangan pengambilan kalium juga dapat memicu hipertensi, kerana kalium adalah mineral yang dapat meneutralkan kadar garam dalam tubuh.

Beberapa keadaan lain, seperti tekanan, pengambilan alkohol yang berlebihan, merokok, dan gangguan tidur juga diketahui berkaitan dengan peningkatan risiko hipertensi penting.

Cara Mengawal Hipertensi Penting

Hipertensi penting tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dikendalikan sehingga penghidapnya dapat menjalani kehidupan yang sihat. Kaedahnya adalah seperti berikut:

1. Bersenam secara berkala

Menjadi aktif secara fizikal dapat mengurangkan risiko hipertensi hingga 50%. Dianjurkan untuk bersenam sekitar 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Jenis senaman yang anda lakukan tidak perlu berat. Senaman ringan, seperti berjalan kaki atau berjoging, juga dapat membantu. Penting untuk difahami bahawa senaman perlu dilakukan secara berkala untuk faedah yang optimum.

2. Terapkan diet yang betul

Anda dinasihatkan untuk menjalani diet rendah garam. Ini dapat dilakukan dengan menghadkan makanan yang diproses, seperti makanan segera, dan meningkatkan penggunaan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

3. Hadkan pengambilan alkohol

Walaupun pengambilan 2 minuman beralkohol sehari untuk lelaki dan 1 minuman sehari untuk wanita masih dianggap selamat, ini boleh meningkatkan risiko hipertensi jika dilakukan secara berterusan, terutama jika anda seorang yang alkohol.

Untuk itu, hadkan pengambilan alkohol. Lebih baik jika anda berhenti minum alkohol sepenuhnya.

4. Berhenti merokok

Merokok atau kerap terdedah kepada asap rokok boleh merosakkan dinding saluran darah dan meningkatkan risiko hipertensi. Sebaiknya hentikan merokok dengan segera dan elakkan daripada terkena asap rokok.

5. Menguruskan tekanan dengan baik

Untuk mengawal tekanan darah tinggi, belajar mengatasi tekanan, misalnya dengan mengikuti kelas yoga, membuat buku harian, atau berkongsi cerita dengan rakan dan keluarga.

Sebagai tambahan kepada perubahan gaya hidup, doktor anda mungkin memberi anda ubat yang dapat mengawal tekanan darah tinggi yang penting, seperti ubat-ubatan kelaspenyekat beta, diuretik, dan Perencat ACE.Ubat ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor dan perlu digunakan mengikut arahan penggunaan.

Berhati-hati dengan keluhan fizikal yang sering disertai hipertensi, seperti sakit kepala yang kerap, sukar bernafas, dan mendengar bunyi berdebar dari dada atau telinga. Sekiranya anda mengalami aduan ini, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor agar penyebabnya dapat dipastikan dan diberi rawatan yang tepat.