Kehidupan yang sihat

Diet Tanpa Senaman Boleh Dilakukan untuk Menurunkan Berat Badan

Diet tanpa bersenam sebenarnya boleh dilakukan. Diet yang sesuaiIni dilakukan dengan mengurangkan pengambilan kalori dan seimbang dengan senaman untuk membakar kalori. Namun, bagi orang yang mempunyai alasan kesihatan pasti, senaman untuk membakar kalori agar diet dapat dihilangkan.

Sekiranya anda memilih diet tanpa bersenam, ini bermakna anda harus benar-benar memperhatikan keperluan kalori anda setiap hari. Bahkan mengurangkan kalori melalui perubahan diet, dianggap lebih berkesan untuk menurunkan berat badan daripada aktiviti fizikal dan senaman. Walau bagaimanapun, tentu saja diet yang digabungkan dengan senaman akan membantu membakar lebih banyak kalori dan mengekalkan penurunan berat badan.

Pelbagai Cara Diet Tanpa Senaman

Sekiranya anda memilih diet tanpa bersenam, maka ada beberapa cara untuk melakukannya, termasuk:

 • Makan lebih perlahan

  Jangan tergesa-gesa untuk makan. Nikmati setiap gigitan dan kunyah perlahan. Makan secara perlahan bermaksud memberi peluang kepada tubuh untuk menghantar isyarat ke otak bahawa perut sudah kenyang. Otak anda juga akan memberi isyarat sekiranya anda mula makan berlebihan. Kaedah ini dilihat sebagai diet termudah tanpa bersenam.

 • Pengambilan protein dalam setiap hidangan

  Protein membolehkan anda menahan selera makan dan membantu anda merasa lebih lama berpuas hati. Penuhi keperluan protein anda dengan memakan makanan kaya protein, seperti tauhu, telur, produk tenusu, kacang-kacangan, dan daging tanpa lemak.

 • Makan lebih banyak sayur-sayuran

  Serat dan air yang terdapat dalam sayur dapat membantu menurunkan berat badan. Serat dan air akan membuat anda merasa kenyang dengan lebih sedikit kalori daripada makanan lain.

 • Dapatkan tidur yang mencukupi

  Meningkatkan tidur pada waktu malam sehingga keperluan untuk rehat yang mencukupi dapat membantu diet tanpa bersenam. Ini kerana kurang tidur, bersamaan dengan tekanan, dapat meningkatkan selera makan dan juga berat badan. Di samping itu, keadaan kurang tidur juga dapat memicu anda untuk makan makanan tidak sihat yang dapat menambah berat badan.

 • Minumair putih cukup

  Minum air secukupnya dapat membantu menurunkan berat badan, terutama jika anda minum air sebelum makan, kerana dapat membantu anda merasa kenyang lebih cepat. Selain itu, ganti minuman bergula dengan air mineral, supaya kalori yang masuk tidak berlebihan.

Diet tanpa senaman pada dasarnya mudah dilakukan, asalkan anda tahu caranya. Di samping itu, anda juga diminta berdisiplin untuk melakukannya untuk mencapai hasil yang maksimum. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar pemakanan mengenai cara diet tanpa senaman yang sesuai dengan keadaan anda.