Kehidupan yang sihat

Bahan-bahan semulajadi untuk menghilangkan komedo boleh dijumpai di dapur

Memerah dan menghilangkan komedo terasa memuaskan untuk dilakukan. Namun, ini sebenarnya boleh merosakkan kulit dan menyebabkan parut. Lebih baik, gunakan bahan semula jadi berikut untuk menghilangkan bintik hitam di wajah.

Komedo muncul ketika sel-sel kulit mati, minyak, dan kotoran menumpuk untuk menyumbat pori-pori kulit. Sekiranya terdapat jangkitan, komedon boleh tumbuh menjadi jerawat. Terdapat dua jenis komedo yang boleh muncul di wajah, iaitu komedo (komedo).bintik hitam) dan whiteheads (whitehead).

Bahan Asli untuk Menghilangkan Komedo

Selain menggunakan produk penghilang blackhead yang dijual di farmasi atau kedai kosmetik, komedo dapat dirawat dengan bahan semula jadi yang dapat anda temukan di rumah, seperti:

1 Mmelawan dan kayu manis

Anda boleh menghilangkan komedo menggunakan topeng yang terbuat dari campuran madu dan kayu manis. Caranya, campurkan 2 sudu besar madu asli dengan 1 sudu teh serbuk kayu manis untuk membentuk pes.

Selepas pembersihan, sapukan topeng dan biarkan selama 10-15 minit. Akhirnya, bilas topeng sehingga bersih. Madu dan kayu manis dapat mengurangkan keradangan. Kedua-dua bahan ini juga mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria yang baik untuk komedo atau kulit yang berjerawat.

2. Kulit oren

Kulit jeruk mengandungi vitamin C yang sangat penting untuk pembaikan tisu kulit. Oleh itu, jangan terkejut jika kulit jeruk sesuai untuk menghilangkan bintik hitam di wajah.

Yang harus anda lakukan ialah menggiling kulit jeruk dan mencampurkannya dengan air untuk membentuk pes, kemudian gosokkannya ke kulit. Selepas itu, diamkan selama 10 minit dan bilas hingga bersih.

3. Teh hijau

Teh hijau telah terbukti mengurangi komedo dan jerawat secara signifikan, kerana kaya akan antioksidan yang dapat mengurangi keradangan serta zat antibakteri.

Anda boleh menyeduh teh hijau dalam air mendidih selama 3-4 minit, kemudian biarkan sejuk. Kemudian semburkan atau sapukan teh ke kulit menggunakan kapas. Biarkan hingga kering, kemudian bilas dengan air dan keringkan.

4. Aloe Vera

Lidah buaya diketahui mempunyai manfaat yang baik untuk menjaga kulit dan rambut yang sihat. Kelebihan lidah buaya juga baik untuk menghilangkan bintik hitam dan jerawat. Ini berkat kandungan asid salisilik dan sulfur di dalamnya.

Cara menggunakannya juga mudah. Pertama, potong lidah buaya kemudian kupas kulitnya. Selepas itu, sapukan daging lidah buaya di permukaan kulit wajah. Lidah buaya juga boleh menjadi pelembap kulit semula jadi. Namun, segera berhenti menggunakan dan bilas wajah anda dengan air bersih, jika kulit menjadi ruam atau gatal setelah menggunakan lidah buaya.

5. Serbuk penaik

Topeng serbuk penaik juga dapat membantu menghilangkan kotoran yang terdapat di liang roma. Anda hanya perlu mencampurkan baking soda dengan sedikit air untuk membentuk pes. Kemudian sapukan pes pada komedo dan gosokkan dengan lembut. Akhirnya, bilas wajah anda dengan air suam dan keringkan dengan tuala bersih.

Namun, anda harus berhati-hati ketika menggunakan baking soda kerana boleh mengeringkan kulit.

Walaupun praktikal dan mudah dilakukan, keberkesanan beberapa ramuan yang didakwa dapat menghilangkan komedo masih tidak disokong oleh bukti saintifik yang jelas.

Sekiranya komedo yang anda alami terasa agak mengganggu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found