Kehidupan yang sihat

Jangan terlepas pelbagai faedah tuna untuk kesihatan anda

Tuna adalah salah satu pilihan makanan berkhasiat. Berkat kandungan khasiatnya, tuna sangat baik untuk kesihatan. Untuk menjadi jelas, baca artikel ini untuk mengetahui apa faedah tuna untuk kesihatan.

Ikan tuna atau pemilik nama Latin Euthynnus affinis Ini sebenarnya masih mempunyai hubungan dengan jenis ikan laut lain, iaitu tuna dan ikan tenggiri. Oleh itu, kandungan nutrien ikan tuna juga tidak jauh berbeza dengan dua jenis ikan.

Walau bagaimanapun, tidak seperti tuna, yang cukup mahal, tuna boleh dimakan lebih banyak kerana harganya agak berpatutan. Bukan sahaja harganya lebih menjimatkan, kandungan nutrien tuna juga cukup tinggi.

Pemakanan dan Faedah Ikan Tuna

Dalam hidangan tuna (bersamaan dengan 150 gram), mengandungi 250-300 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 25-30 gram protein
  • 12.5-17 gram lemak
  • 50-60 mikrogram (mcg) selenium
  • 400 miligram (mg) kalium
  • 1.5-2 mg zat besi
  • 15-20 mg kalsium
  • 0,9-1,1 mg zink

Selain pelbagai nutrien di atas, tuna juga mengandung vitamin A, vitamin B, omega-3, sodium, dan fosfor.

Kerana khasiatnya yang tinggi, terdapat banyak faedah tuna yang baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Berkat kandungan omega-3 yang tinggi, tuna diketahui dapat mencegah penyumbatan saluran darah, sehingga aliran darah tetap lancar dan tekanan darah menjadi lebih stabil.

2. Menjaga fungsi dan kesihatan organ badan

Ikan tuna mengandungi banyak protein. Di dalam badan, protein diperlukan untuk membentuk sel dan tisu badan baru dan memperbaiki tisu badan yang rosak. Kandungan protein dalam tuna juga bermanfaat untuk menjaga fungsi dan kesehatan organ tubuh, seperti mata, otak, dan hati.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Selain mengandung banyak omega-3, daging tuna juga diketahui mengandung banyak vitamin A dan vitamin B12. Bersama dengan protein, kedua-dua vitamin ini dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh sehingga tubuh tidak mudah terkena penyakit dan jangkitan.

4. Mengekalkan kekuatan tulang

Tidak hanya kaya dengan kandungan protein, tuna juga mengandungi banyak vitamin D dan kalsium. Kedua nutrien ini baik untuk menguatkan dan menjaga kesihatan tulang.

5. Mengekalkan berat badan

Selain mengekalkan organ yang sihat, kandungan protein dalam tuna juga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama dan menunda munculnya rasa lapar. Oleh itu, tuna boleh menjadi pilihan makanan yang tepat jika anda ingin mengekalkan berat badan yang ideal.

6. Menjaga kesihatan dan fungsi jantung

Pengambilan tuna secara berkala diketahui memberi kesan yang baik pada jantung. Kandungan protein dan omega-3 yang tinggi dalam tuna memainkan peranan penting dalam mencegah peningkatan kolesterol dan mengatur tekanan darah agar tetap stabil. Oleh itu, fungsi dan kesihatan jantung dapat dijaga dengan baik.

Walaupun kaya dengan nutrien dan mempunyai banyak manfaat kesihatan, anda tidak disarankan untuk mengambil terlalu banyak ikan tuna. Ini kerana tuna atau ikan laut lain, seperti tuna, mengandungi kadar merkuri yang tinggi.

Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak atau terlalu kerap, dikhuatiri tuna boleh memberi kesan buruk kepada tubuh kerana kesan kandungan merkuri di dalamnya. Oleh itu, hadkan pengambilan tuna dan ikan laut lain yang tinggi merkuri, hingga maksimum 2-3 hidangan seminggu.

Ikan tenggiri juga mungkin tidak sesuai untuk dimakan bagi orang yang mempunyai alergi terhadap makanan laut atau ikan makanan laut. Oleh itu, anda harus berhati-hati sekiranya anda ingin memakan tuna sekiranya anda pernah mengalami alahan terhadapnya makanan laut.

Keperluan pemakanan tidak dapat dipenuhi hanya dengan memakan ikan. Anda juga perlu makan pelbagai makanan berkhasiat lain, seperti buah, sayur, daging, telur, dan susu. Sekiranya anda tidak dapat makan tuna, jangan risau. Anda juga boleh mendapatkan nutrien dari tuna dari jenis makanan lain, Macam mana boleh jadi.

Sekiranya anda mempunyai alahan atau masalah kesihatan tertentu yang membatasi jenis makanan yang boleh anda makan, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jenis makanan apa yang baik untuk anda konsumsi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found