Keluarga

Mengenai Kelahiran Anak Kembar dan Perkara yang Perlu Disiapkan

Persediaan untuk kelahiran anak kembar sebenarnya tidak jauh berbeza dengan kelahiran anak secara umum. Namun, memang ada beberapa perkara yang perlu diketahui sebelum melahirkan anak kembar, agar wanita hamil dapat membuat persiapan yang lebih teliti sejak dulu.

Salah satu persediaan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil sejak awal kehamilan adalah berunding dengan pakar obstetrik untuk menentukan kaedah melahirkan anak kembar mengikut keadaan wanita hamil.

Di samping itu, wanita hamil juga boleh bertanya kepada doktor mengenai risiko mengandung anak kembar, cara menjaga kembar, dan hubungan seks bayi dalam kandungan.

Perbezaan Antara Kembar Sama dan Kembar Tidak Sama

Terdapat dua jenis kembar, iaitu kembar yang sama dan kembar yang tidak sama. Ini dipengaruhi oleh jumlah telur dan sperma pada masa persenyawaan. Inilah penjelasannya:

Kembar persaudaraan atau tidak serupa

Kembar persaudaraan adalah jenis kembar yang paling biasa. Kembar persaudaraan berlaku apabila dua atau lebih telur disenyawakan oleh dua atau lebih sel sperma. Oleh itu, penampilan fizikal kembar persaudaraan tidak sama persis, tetapi hanya kelihatan seperti adik beradik. Jantina juga boleh berbeza.

Kembar seiras

Kembar yang sama berlaku apabila satu telur disenyawakan oleh satu sperma dan kemudian terbelah dan berkembang menjadi dua atau lebih janin. Kembar yang sama akan mempunyai penampilan fizikal yang sama dan jantina yang sama.

Faktor Yang Boleh Meningkatkan Risiko Kehamilan Kembar

Tidak semua pasangan boleh mempunyai anak kembar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan peluang anda mengandung kembar, termasuk:

Sejarah keluarga kembar

Sekiranya terdapat kembar dalam keluarga wanita hamil, terutama kembar persaudaraan, kemungkinan wanita hamil mengandung anak kembar akan lebih besar. Mempunyai sejarah keluarga kembar membolehkan seorang wanita mewarisi gen yang membolehkan ovariumnya melepaskan lebih dari satu telur semasa ovulasi.

Umur wanita hamil

Wanita yang hamil pada usia lebih dari 30 tahun mempunyai peluang lebih besar untuk melahirkan anak kembar.

Wanita hamil berusia 35-40 tahun dan telah melahirkan juga mempunyai peluang lebih besar untuk mengandung anak kembar. Ini kerana pelepasan dua telur secara serentak lebih kerap berlaku dalam keadaan ini.

Selain keturunan dan usia, program IVF untuk menghasilkan keturunan juga meningkatkan peluang wanita mengandung anak kembar.

Kaedah P.Bayi Kembar

Seperti kelahiran anak secara umum, ada dua kaedah melahirkan anak kembar yang dapat menjadi pilihan, iaitu:

Penghantaran biasa

Kira-kira 1 dari 3 kembar dilahirkan melalui kelahiran faraj. Persalinan ini dapat dilakukan sekiranya kedudukan kepala salah seorang kembar sudah berada di saluran kelahiran. Walau bagaimanapun, wanita hamil dengan kembar yang biasanya melahirkan biasanya memerlukan suntikan anestetik epidural untuk menghilangkan rasa sakit.

Bahagian caesar

Sebilangan besar kelahiran anak kembar dilakukan dengan pembedahan caesar. Ini kerana walaupun kepala bayi turun dan bayi pertama dapat dilahirkan secara normal, bayi kedua biasanya akan mengalami kesukaran untuk dilahirkan secara normal.

Penghantaran anak kembar dengan pembedahan caesar sangat disyorkan dalam keadaan berikut:

 • Kembar tiga atau lebih
 • kedudukan bayi breech
 • Wanita hamil mempunyai tekanan darah tinggi
 • Proses kerja atau pembukaan berjalan terlalu lama
 • Prolaps tali pusat, iaitu ketika tali pusat turun dan menutup saluran kelahiran
 • Kembar berkongsi plasenta yang sama

Risiko Kehamilan Berkembar

Mengandung kembar boleh meningkatkan risiko komplikasi pada wanita hamil dan bayinya. Terdapat beberapa risiko kehamilan kembar, termasuk:

Bayi dilahirkan sebelum waktunya

Semakin banyak bilangan bayi yang dikandung, semakin tinggi risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya. Keadaan ini boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi, baik di dalam kandungan atau ketika dilahirkan kemudian. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk memeriksa rahim mereka secara rutin sekiranya mereka mengandung anak kembar.

Keguguran

Sebagai tambahan kepada kelahiran pramatang, risiko keguguran juga meningkat jika wanita hamil mengandung anak kembar. Dalam beberapa kes, salah satu bayi mungkin hilang, terutama pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini dipanggil sindrom kembar hilang.

Sindrom transfusi kembar ke kembar

Kembar yang berkongsi saluran darah di plasenta berisiko untuk berkongsi darah yang tidak sama. Satu bayi dapat lebih banyak darah, sementara bayi yang lain kekurangan.

Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius pada kedua bayi dan biasanya dirawat dengan kelahiran awal.

Tekanan darah tinggi pada wanita hamil

Mengandung kembar meningkatkan risiko tekanan darah tinggi pada wanita hamil. Bukan hanya itu, hamil dengan anak kembar juga menjadikan wanita hamil lebih rentan terhadap anemia, preeklamsia, dan diabetes kehamilan.

Selain pelbagai keadaan di atas, wanita hamil juga akan mengalami pelbagai keluhan ketika membawa anak kembar. Beberapa aduan ini termasuk:

 • Pening dan muntah (sakit pagi) yang lebih teruk
 • Peningkatan berat badan lebih banyak, terutamanya pada trimester pertama
 • Buasir dan urat varikos
 • Perut kembung dan pedih ulu hati
 • Sakit pelvis dan sakit belakang

PetuaBersedia untuk Kelahiran Anak Kembar

Mengandungi dua atau lebih bayi memerlukan lebih banyak tenaga dan wanita hamil juga harus lebih berhati-hati dalam segala hal. Pemeriksaan kehamilan secara rutin adalah perkara penting yang perlu dilakukan semasa mengandung anak kembar.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu hamil ketika membawa anak kembar sehingga kelahirannya dapat berjalan lancar kemudian:

1. Bersenam secara berkala

Risiko masalah kesihatan bagi wanita yang mengandung anak kembar akan lebih tinggi. Oleh itu, wanita hamil mesti sentiasa menjaga stamina dan keadaan kesihatan mereka dengan melakukan senaman secara teratur. Latihan Kegel adalah contoh latihan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk menguatkan otot pelvis mereka.

2. Menjalani diet yang sihat

Mempunyai anak kembar tidak bermaksud wanita hamil perlu makan dua kali ganda lebih banyak daripada wanita hamil biasa. Diet ibu hamil dengan anak kembar lebih kurang sama dengan ibu mengandung satu janin, iaitu:

 • Makan makanan yang sihat dan seimbang
 • Makan karbohidrat kompleks yang juga kaya akan serat, seperti biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran, untuk mengelakkan sembelit
 • Memenuhi keperluan protein dan zat besi dari telur, ikan, kacang, dan daging merah tanpa lemak, untuk pembentukan darah
 • Memenuhi keperluan kalsium untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat, contohnya dari susu dan produknya yang diproses
 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi
 • Makan makanan ringan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar
 • Elakkan makanan ringan yang tidak berkhasiat, seperti kerepek bungkus atau gula-gula
 • Ambil asid folik sekurang-kurangnya 600 mcg hingga 5 mg untuk mengurangkan risiko kecacatan pada janin

3. Dapatkan masa rehat yang mencukupi

Wanita yang mengandung anak kembar disarankan untuk lebih banyak berehat dan mengelakkan aktiviti yang berat. Namun, itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil tidak dapat bergerak sama sekali. Wanita hamil tetapi disarankan melakukan aktiviti ringan, seperti yoga atau berjalan-jalan di rumah.

4. Mengurangkan tekanan

Menjalani kehamilan kembar sememangnya lebih sukar, jadi tidak jarang wanita hamil mengalami tekanan, terutama ketika hampir dengan waktu bersalin.

Tekanan boleh memberi kesan negatif pada sistem kekebalan tubuh, sehingga wanita hamil lebih mudah terserang penyakit. Selain itu, tekanan yang tidak terkawal juga dapat mempengaruhi keadaan janin dan meningkatkan risiko janin dilahirkan dengan berat badan yang rendah.

Oleh itu, wanita hamil boleh melakukan terapi relaksasi atau meditasi untuk mengurangkan tekanan.

5. Sediakan dana lebih besar

Kos merawat dan membesarkan dua atau lebih anak sekaligus, mulai dari peralatan bayi hingga pendidikan masa depan mereka, pastinya akan lebih tinggi.

Untuk mengurangkan kos, beberapa peralatan, seperti pakaian, mainan, dan kasut, dapat menggunakan peralatan milik saudara yang tidak lagi digunakan. Walau bagaimanapun, beberapa peralatan yang memerlukan standard keselamatan, seperti kerusi makan dan kereta sorong (kereta sorong, masih harus membeli baru.

Dengan persiapan yang baik, wanita hamil akan lebih tenang dalam menjalani kehamilan dan lebih bersedia menghadapi kelahiran anak. Sekiranya wanita hamil mengalami simptom-simptom tertentu semasa mengandung anak kembar, segera berjumpa doktor agar pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found