Kesihatan

Kenali Gejala dan Punca Hipertensi Oular, dan Rawatannya

Hipertensi okular adalah keadaan di mana tekanan di dalam bola mata lebih tinggi daripada tekanan biasa. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, orang dengan hipertensi okular berisiko mengalami glaukoma dan kehilangan penglihatan.

Hipertensi okular disebabkan oleh gangguan pada sistem aliran cecair mata, yang menyebabkan bendalir menumpuk di mata dan meningkatkan tekanan mata. Walaupun prosesnya sama, hipertensi okular berbeza dengan glaukoma. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan meningkatkan risiko glaukoma.

Hipertensi okular tidak menyebabkan kerosakan pada saraf optik dan pesakit tidak mengalami tanda-tanda kehilangan penglihatan seperti pada glaukoma. Pada kebanyakan pesakit, hipertensi okular tidak menimbulkan gejala sama sekali, jadi keadaan ini sering tidak disedari.

Punca Hipertensi Oular

Mata mempunyai cecair mata yang disebut humor berair yang memainkan peranan penting dalam kesihatan mata. Cairan ini berfungsi dalam membekalkan nutrien, seperti vitamin, protein, glukosa, dan asam amino, yang diperlukan oleh mata, menjaga bentuk dan ukuran mata, dan menjaga tekanan mata.

Biasanya, cairan mata ini terus dihasilkan dan dikeluarkan dari mata dalam jumlah yang seimbang, sehingga tekanan mata selalu berada dalam batas normal. Namun, jika kehilangan cairan terganggu dan cairan disimpan di bola mata, ada peningkatan tekanan di dalam mata, yang dikenal sebagai hipertensi okular.

Sesiapa sahaja boleh mengalami hipertensi okular, tetapi risiko mengembangkan keadaan ini meningkat jika seseorang:

  • Mempunyai sejarah keluarga mengenai hipertensi okular dan glaukoma
  • Menghidap diabetes atau tekanan darah tinggi
  • Lebih 40 tahun
  • Mempunyai sejarah penyakit mata, seperti rabun jauh
  • Penggunaan kortikosteroid jangka panjang
  • Pernah mengalami kecederaan atau pembedahan pada mata

Rawatan Hipertensi Oular

Tujuan merawat hipertensi okular adalah untuk mengurangkan tekanan tinggi pada bola mata, dan mencegah glaukoma dan kerosakan pada saraf optik.

Secara amnya, doktor akan memberikan titisan mata untuk merawat hipertensi okular. Anda perlu menggunakan ubat seperti yang disyorkan oleh doktor, agar ubat dapat berfungsi dengan optimum. Dalam beberapa kes, doktor juga boleh menggunakan laser atau melakukan pembedahan untuk menurunkan tekanan pada bola mata.

Sekiranya tekanan pada bola mata hanya sedikit di atas normal, doktor mungkin tidak akan memulakan rawatan dengan segera, tetapi hanya memantau tekanan mata secara berkala.

Hipertensi okular sering tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, jika dijumpai dan dirawat lebih awal, hipertensi okular dapat dirawat sebelum mengalami glaukoma.

Oleh itu, jika anda mempunyai faktor risiko hipertensi okular atau riwayat keluarga glaukoma, lakukan pemeriksaan mata secara berkala dengan doktor anda walaupun anda tidak merasakan sebarang gejala.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found