Kehidupan yang sihat

Petua memilih berus gigi dan cara menjaganya

Walaupun terdengar sepele, pemilihan berus gigi boleh mempengaruhi kesihatan gigi dan mulut anda. Sekiranya anda menggunakan berus gigi yang salah, gigi dan gusi anda sebenarnya boleh sakit. Untuk mengoptimumkan fungsi sikat gigi dan bahkan tidak merosakkannya, ketahui cara memilih berus gigi dan bagaimana menjaganya.

Pada masa ini, terdapat banyak variasi bentuk dan jenama sikat gigi yang dijual secara bebas di pasaran. Walau bagaimanapun, tanpa mengira pelbagai sikat gigi yang ada, anda mesti mengutamakan sikat gigi yang dapat berfungsi dengan optimum dan paling selesa untuk anda.

Petua Memilih Berus Gigi yang Betul

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi pertimbangan anda dalam memilih berus gigi yang betul.

Saiz berus gigi

Pilih kepala sikat gigi dengan hujung meruncing, supaya lebih mudah bagi sikat gigi untuk mencapai seluruh permukaan gigi hingga hujungnya. Pemegangnya juga mesti cukup panjang untuk memudahkan anda memindahkannya.

Pilih juga berus gigi yang ukurannya sesuai untuk mulut anda. Berus gigi yang terlalu kecil menyukarkan anda menggosok semua gigi dan mengambil lebih banyak masa. Sementara itu, berus gigi yang terlalu besar di mulut boleh mengering dan mencederakan gusi.

Jenis bulu

Memilih jenis bulu sebenarnya bergantung pada seberapa keras anda menggosok gigi dan kekuatan gusi dan gigi anda. Label berus gigi sering ditulis sebagai lembut,sederhana, atau keras.

Sekiranya anda mempunyai gigi sensitif atau gusi yang mudah berdarah, pilih berus gigi yang lembut (lembut). Bulu sikat gigi jenis lembut ini sebenarnya lebih digalakkan untuk orang ramai kerana risiko mencederakan gusi lebih kecil.

Bulu berus gigi sederhana (sederhana) atau keras (keras) memang lebih berkesan untuk menghilangkan plak gigi. Walau bagaimanapun, bulu berus jenis ini boleh merosakkan gusi, akar gigi, dan juga lapisan pelindung gigi anda jika anda menggosok gigi dengan kuat.

Berus gigi elektrik

Berus gigi elektrik boleh menjadi pilihan berus gigi yang tepat bagi orang-orang tertentu, seperti orang yang menderita arthritis atau orang tua dengan kekakuan di tangan, lengan, atau bahu mereka. Orang yang menggunakan pendakap juga lebih mudah dan tepat ketika membersihkan gigi dan wayar jika mereka menggunakan berus gigi elektrik.

Walaupun harga berus gigi elektrik agak mahal berbanding dengan berus gigi manual, keberkesanan kedua-dua jenis berus gigi ini tidak jauh berbeza. Selagi anda menggosok gigi dengan cara yang betul, sikat gigi manual dan elektrik sama-sama berkesan untuk menghilangkan plak pada gigi dan gusi anda.

Petua Merawat Berus Gigi

Alat yang anda gunakan setiap hari untuk membersihkan gigi tidak semestinya bersih. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk merawat sikat gigi sehingga bersih, termasuk:

  • Basuh berus gigi di bawah air paip untuk membuang sisa-sisa makanan atau sisa ubat gigi.
  • Selepas digunakan, jangan letakkan berus gigi basah di penutupnya.
  • Letakkan berus gigi di rak atau di cawan terbuka, sehingga bulu kering. Letakkan kepala berus gigi ke atas.
  • Elakkan menyentuh berus gigi semasa disimpan
  • Elakkan meminjam atau meminjam sikat gigi kepada orang lain kerana terdapat risiko menyebarkan bakteria dan virus penyebab jangkitan.
  • Rendam berus gigi dengan ubat kumur antibakteria setiap beberapa hari untuk membunuh bakteria yang terkumpul pada bulu berus gigi.
  • Elakkan merebus atau memanaskan berus gigi untuk membunuh bakteria kerana ini hanya akan merosakkan berus gigi.
  • Ganti berus gigi anda setiap 3-4 bulan atau apabila bulu kelihatan tidak dapat digunakan.

Berus gigi mempunyai peranan besar dalam menjaga kesihatan dan kebersihan gigi dan mulut. Petua memilih sikat gigi di atas adalah penting untuk anda gunakan, kerana sering kali berus gigi yang salah sebenarnya boleh mencederakan dan meningkatkan masalah gigi dan gusi.

Perhatikan juga cara merawatnya, kerana sikat gigi yang tidak dirawat tidak akan berkesan dalam membersihkan gigi dan mulut. Di samping itu, jangan lupa untuk memeriksa gigi anda ke doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan, supaya kesihatan gigi dan mulut anda sentiasa dipantau.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found