Kesihatan

Memahami Tonsillitis Kronik dan Pengurusannya

Tonsillitis kronik adalah keradangan tonsil yang berlangsung lama,lebih kurang 2 minggu lebih kurang. Menderita tonsilitis kronik mungkin mengalami gejala yang berulang. Oleh karena itu, diperlukan rawatan perubatan untuk melayannya. Salah satunya adalah dengan pembedahan membuang tonsil.

Tonsillitis berlaku apabila virus atau bakteria menyebabkan jangkitan dan radang amandel. Sekiranya radang amandel anda bertahan lebih dari 2 minggu dan berulang kali, boleh dikatakan anda menghidap radang amandel kronik.

Sebab dan Gejala Tonsillitis Kronik

Pada tonsilitis kronik, jangkitan atau keradangan berlangsung lama dan boleh berulang atau berulang. Lama kelamaan, keradangan akan menyebabkan pembentukan batu amandel yang mengandungi bakteria dan berbau busuk.

Jangkitan berulang ini biasanya disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • Tabiat merokok.
 • faktor cuaca.
 • Rawatan tonsilitis akut yang tidak lengkap.
 • Kebersihan mulut yang buruk.
 • Sistem imun yang lemah.
 • Pendedahan sinaran.

Jangkitan atau keradangan ini akan menyebabkan amandel menjadi lebih besar dan menyebabkan simptom seperti:

 • Sakit tekak yang berlangsung lama.
 • Nafas berbau.
 • Berdengkur disebabkan oleh amandel yang membesar, yang merupakan kelenjar yang terletak di dinding belakang antara rongga hidung dan tekak.
 • Sakit tekak yang memancar ke telinga dan leher.

Rawatan Tonsillitis Kronik

Tonsillitis kronik dirawat oleh doktor ENT. Sama seperti radang amandel akut, tonsilitis kronik juga dapat dirawat dengan ubat. Sekiranya radang amandel disebabkan oleh jangkitan bakteria, ia dapat dirawat dengan antibiotik.

Untuk melegakan kesakitan dari radang amandel kronik, doktor anda mungkin menetapkan ubat sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen. Walau bagaimanapun, untuk beberapa keadaan, doktor akan menasihati anda untuk menjalani pembedahan tonsilektomi atau pembedahan membuang tonsil. Syarat-syarat ini merangkumi:

 • Gejala yang muncul lebih teruk dan sering berulang lebih dari 7 kali setahun atau lebih daripada 5 kali dalam dua tahun.
 • Aktiviti seharian menjadi terganggu, seperti kesukaran menelan, bercakap, dan tidur.
 • Ubat tidak lagi berkesan untuk merawat radang amandel.
 • Tonsillitis telah menyebabkan komplikasi, seperti: apnea tidur, radang amandel, dan penyebaran jangkitan ke organ sekitarnya yang lain.

Pesakit dengan tonsilitis kronik yang sukar bernafas perlu dirawat dan dimasukkan ke hospital dengan segera. Sekiranya diperlukan, doktor akan melakukan pembedahan untuk merawat gejala tonsilitis kronik.

Terdapat beberapa kaedah dalam prosedur tonsilektomi, mulai dari penggunaan sinar laser, gelombang suara, hingga operasi konvensional dengan pisau bedah. Doktor akan menentukan kaedah yang akan digunakan berdasarkan keparahan tonsilitis yang dialami dan keadaan kesihatan pesakit secara keseluruhan.

Persiapan untuk Pembuangan Tonsil

Tempoh pembedahan bergantung pada kaedah pembedahan yang dilakukan, tetapi biasanya berlangsung sekitar 30 hingga 60 minit. Pesakit biasanya dibenarkan pulang pada hari yang sama atau sehari selepas pembedahan.

Sebelum doktor melakukan prosedur pembuangan amandel, pesakit akan diberi anestesia umum atau anestesia. Ini bermaksud bahawa pesakit akan tertidur dan tidak merasa apa-apa semasa operasi.

Untuk mengurangkan risiko muntah akibat kesan sampingan anestesia, pesakit akan disarankan berpuasa sebelum menjalani pembedahan. Doktor atau jururawat akan memberikan maklumat mengenai kapan berpuasa dan beberapa arahan lain yang boleh dan tidak dapat dilakukan sebelum pembedahan.

Jangan lupa beritahu doktor tentang ubat atau suplemen yang anda ambil. Biasanya, anda akan diminta berhenti mengambil ubat penipisan darah, seperti aspirin dan warfarin, sekurang-kurangnya 1-2 minggu sebelum pembedahan.

Penjagaan Pasca Operasi Pembuangan Tonsil

Selepas pembedahan, anda akan merasa sakit di kawasan tekak. Kadang-kadang, rasa sakit juga muncul di telinga atau leher, tetapi biasanya ia akan menjadi lebih baik dalam 1-2 minggu dengan mengambil ubat penahan sakit yang diberikan oleh doktor.

Selain mengambil ubat, berikut adalah beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepat proses penyembuhan setelah pembedahan:

 • Ambil makanan yang lembut dan senang ditelan. Elakkan makanan pedas, berasid, dan keras yang boleh menyebabkan kesakitan dan pendarahan.
 • Tingkatkan penggunaan cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Lebih disarankan untuk minum minuman sejuk, tetapi elakkan minuman yang mengandungi asid, seperti jus oren, agar rasa sakit tidak bertambah buruk.
 • Rehat di rumah selama dua minggu dan jangan melakukan aktiviti di luar rumah, seperti bermain atau pergi ke sekolah.

Untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai, tonsilitis kronik perlu diperiksa oleh doktor. Setelah menjalani pemeriksaan, doktor akan menentukan betapa teruknya tonsilitis kronik dan mencadangkan langkah rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found