Kesihatan

Telmisartan - Faedah, dos dan kesan sampingan

Telmisartan adalah ubatuntuk merawat tekanan darah tinggi (darah tinggi). Ubat ini boleh diambil sebagai ubat tunggal atau bersama dengan ubat antihipertensi lain.

Telmisartan akan menghalang pengikatan angiotensin II ke reseptornya, dengan itu membantu mengendurkan otot saluran darah. Dengan cara itu, saluran darah yang sebelumnya menyempit akan melebar, aliran darah akan lebih lancar, dan tekanan darah akan menurun.

Selain mengobati hipertensi, telmisartan juga digunakan untuk mengurangi risiko strok dan serangan jantung pada pasien dengan penyakit kardiovaskular.

Tanda Dagangantelmisartan: Co-Telsaril 40 / 12.5, Micardis, Micardis Plus, Nuzartan, Telmisartan, Tinov 40, Simtel 80, Twynsta, Telgio, Telsat

Apa itu Telmisartan

kumpulanUbat preskripsi
KategoriPenyekat reseptor Angiotensin II (ARB)
ManfaatMengubati darah tinggi dan mengurangkan risiko strok dan serangan jantung menderita penyakit kardiovaskular.
Dimakan olehMatang
Telmisartan untuk wanita hamil dan menyusuiKategori D:Terdapat bukti positif risiko terhadap janin manusia, tetapi manfaatnya mungkin melebihi risiko, misalnya dalam menangani situasi yang mengancam nyawa.

Tidak diketahui sama ada Telmisartan diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Telmisartan

Telmisartan hanya boleh diambil mengikut preskripsi doktor. Sebelum mengambil telmisartan, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Telmisartan tidak boleh diambil oleh pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami angioedema, penyakit hati, dehidrasi, penyumbatan saluran empedu, diabetes, kadar kalium yang tinggi dalam darah (hiperkalemia), penyakit jantung, penyakit buah pinggang, atau sedang menjalani diet rendah garam.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil telmisartan, kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani dialisis.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil produk herba, makanan tambahan, atau ubat-ubatan tertentu, seperti alisicren atau ubat antihipertensi lain.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil telmisartan sebelum menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Gunakan kontraseptif yang berkesan semasa menjalani rawatan dengan telmisartan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil telmisartan.

Dos dan Petunjuk Telmisartan

Dos telmisartan ditentukan berdasarkan usia, keadaan pesakit, dan tindak balas badan terhadap ubat tersebut.

Untuk menurunkan tekanan darah tinggi dalam darah tinggi, dos awal adalah 40 mg, 1 kali sehari. Dos dapat ditingkatkan hingga 20-80, sekali sehari sesuai dengan respons pesakit. Dos maksimum ialah 80 mg sehari.

Untuk mengurangkan risiko strok atau serangan jantung pada pesakit yang menderita penyakit jantung dan saluran darah, dosnya adalah 80 mg, 1 kali sehari.

Cara Mengambil Telmisartan dmemang betul

Ambil telmisartan seperti yang disyorkan oleh doktor anda dan jangan lupa membaca maklumat mengenai bungkusan ubat. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih dari masa yang disyorkan.

Ambil telmisartan secara berkala pada waktu yang sama setiap hari. Telmisartan boleh diambil sebelum atau selepas makan dengan bantuan segelas air. Telan keseluruhan ubat, jangan mengunyah atau menghancurkannya.

Sekiranya anda terlupa mengambil telmisartan, ambil secepat yang anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa dos seterusnya, abaikan dos yang tidak dijawab dan teruskan jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos losartan untuk menebus dos yang tidak dijawab, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Lakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala semasa menggunakan telmisartan untuk memantau keadaan badan dan tindak balas badan terhadap rawatan.

Harap maklum bahawa ubat ini dapat membantu mengawal tekanan darah pada penderita hipertensi, tetapi tidak dapat menyembuhkannya. Untuk membantu mengawal tekanan darah, anda juga perlu mengekalkan berat badan yang ideal dan membatasi pengambilan makanan yang tinggi garam.

Simpan telmisartan di tempat yang kering, tertutup, dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Telmisartan dengan Dadah Lain

Berikut adalah interaksi yang boleh berlaku jika anda mengambil telmisartan dengan ubat lain:

 • Peningkatan risiko hipotensi, hiperkalemia, dan gangguan fungsi ginjal jika ubat antihipertensi digunakan, seperti alisicren atau kelas ubat lain. Perencat ACE, seperti captopril
 • Peningkatan risiko terkena hiperkalemia apabila digunakan dengan suplemen kalium atau ubat diuretik yang hemat kalium, seperti spironolactone
 • Penurunan kesan antihipertensi telmisartan apabila digunakan dengan ubat kortikosteroid atau ubat anti-radang nonsteroid, seperti aspirin
 • Peningkatan tahap litium atau digoxin dalam darah

Kesan Sampingan dan Bahaya Telmisartan

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil telmisartan adalah:

 • Pening, terutamanya setelah bangun dari tidur atau duduk
 • Sakit belakang
 • Kesesakan hidung, jangkitan saluran pernafasan atas, atau gejala keradangan sinus (sinusitis)

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak reda. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh munculnya ruam yang gatal dan bengkak, kelopak mata dan bibir yang bengkak, atau kesukaran bernafas.

Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Peningkatan berat badan yang drastik atau bengkak di kaki dan tangan
 • Hiperkalemia, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti mual, kelemahan, sakit dada, degupan jantung yang perlahan atau tidak teratur, atau kelemahan otot
 • Kencing tidak kerap atau sedikit air kencing
 • Pengsan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found