Kesihatan

Ayuh, kenali penyebab sakit kepala pada kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya

Semasa sibuk bermain, tiba-tiba si kecil mengadu "Bun, kepala" Aawak sakit! " Ssebelum anda meneka apa puncanyamiliknya, ayuh, cari tahu Apa yang boleh menjadi penyebab sakit kepala kanak-kanak?.

Sakit kepala adalah permulaan sakit kepala, boleh di satu bahagian sahaja, boleh juga di semua bahagian kepala. Kesakitan ini boleh berdenyut, seperti pembalut, atau seperti tikaman, dan boleh bertahan selama beberapa minit, berjam-jam, atau bahkan berhari-hari.

Rangkaian Punca Sakit Kepala pada Kanak-kanak

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami sakit kepala. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari hal-hal kecil, seperti kurang tidur, hingga hal-hal serius, seperti gangguan otak. Berikut adalah beberapa penyebab sakit kepala pada kanak-kanak:

1. Rasa tertekan di rumah atau sekolah

Perasaan tekanan dan kegelisahan boleh menjadi penyebab sakit kepala pada kanak-kanak. Perasaan ini dapat timbul ketika anak mempunyai masalah dengan rakannya, misalnya berperang atau menjadi mangsa buli. Di samping itu, masalah dengan guru, masalah dengan ibu bapa, atau skor ujian yang tidak memuaskan juga boleh menjadi pencetus.

2. Kurang tidur atau jadual tidur yang tidak teratur

Semasa anak tidur, tubuhnya akan mendapat waktu untuk berehat, memperbaiki sel dan tisu yang rosak, dan mengoptimumkan proses pertumbuhan. Sekiranya anak kurang tidur, keseluruhan proses akan terganggu. Tubuh anak juga akan menghasilkan protein yang menimbulkan rasa sakit yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Jadi, jika anak kecil anda kurang tidur dan dia mengadu sakit kepala, biarkan dia berehat atau tidur siang, dan aturkan dia tidur lebih awal pada waktu malam. Setelah si kecil mendapat tidur yang cukup, sakit kepala akan segera reda.

3. Kelaparan atau dehidrasi

Mungkin anda tidak menyangka kelaparan dan dehidrasi boleh menyebabkan anak anda sakit kepala. Sebenarnya, inilah yang sering terjadi, kamu tahu.

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 3 makanan utama dan 2 makanan ringan, serta 1-2 liter air setiap hari, bergantung pada usia kanak-kanak.

Apabila anda lapar atau mengalami dehidrasi, saluran darah anda dapat mengencang dan menyempit, termasuk saluran darah di kepala anda. Ini boleh menyebabkan aduan sakit kepala. Itulah sebabnya, jika si kecil melangkau makanan atau tidak minum cukup, dia mungkin sakit kepala.

4. Kecederaan kepala

Kanak-kanak yang bergerak aktif boleh jatuh atau terkena, menyebabkan kecederaan di kepala, seperti lebam atau lebam. Kecederaan pada kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala.

sekarangSekiranya si kecil mengadu sakit kepala setelah jatuh dan dipukul dengan teruk, anda harus segera membawanya ke doktor untuk diperiksa. Sekiranya tidak dirawat, kecederaan di kepala boleh membahayakan, bahkan boleh membawa maut.

5. Jangkitan

Jangkitan kecil, seperti selesema dan selesema, adalah penyebab sakit kepala yang paling biasa pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, jangkitan yang lebih serius, seperti meningitis, juga boleh dicirikan oleh sakit kepala. Oleh itu, anda perlu memerhatikan gejala-gejala yang menanggung sakit kepala si kecil.

Bawa anak anda ke doktor jika sakit kepala disertai dengan aduan lain, seperti demam, sakit tekak, cirit-birit, atau muntah.

Cara Merawat Sakit Kepala pada Kanak-kanak di Rumah

Secara amnya, sakit kepala pada kanak-kanak tidak serius dan boleh hilang setelah mengambil ubat penahan sakit, seperti paracetamol, atau hilang sendiri setelah berehat.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat sakit kepala pada kanak-kanak:

  • Letakkan si kecil dengan kepalanya sedikit terangkat, misalnya, disokong oleh bantal. Cobalah untuk memastikan suasana bilik dalam keadaan gelap dan tenang sehingga anak merasa lebih santai dan selesa.
  • Letakkan kompres sejuk atau suam di dahi, tengkuk dan leher si kecil. Kompres selama 20 minit di setiap kawasan.
  • Mandi anak kecil anda dengan air suam.
  • Urut perlahan-lahan leher, pelipis, kulit kepala, belakang kepala, dan bahu bayi dengan minyak pati.

Walaupun sakit kepala pada kanak-kanak umumnya disebabkan oleh keadaan yang tidak berbahaya dan dapat dirawat di rumah, ibu perlu mengenali sakit kepala yang memerlukan rawatan perubatan segera, iaitu jika sakit kepala disertai oleh demam, leher kaku, pelupa, dan sawan.

Ibu juga perlu berjumpa dengan anak kecil anda kepada doktor jika sakit kepala yang dialaminya membuatnya terbangun dari tidur atau kerap berlaku, iaitu lebih dari 2 kali seminggu.