Kesihatan

Perkara yang Perlu Anda Ketahui mengenai Anestesia Am

Apa yang terlintas di fikiran anda apabila doktor memberitahu bahawa anda perlu menjalani pembedahan di bawah anestesia umum? Kemungkinan tpemikiran akut, bimbang, atau negatif timbul? sekarang, agar tidak panik, anda perlu terlebih dahulu memahami perkara-perkara yang berkaitan dengan anestesia umum.

Semasa menjalani prosedur perubatan yang menggunakan anestesia umum, anda sebenarnya tidak akan sedar, tidak merasa sakit, dan tidak ingat apa-apa. Sebelum menentukan jenis anestetik yang akan digunakan, doktor juga biasanya akan melakukan pemeriksaan menyeluruh terlebih dahulu.

Pemeriksaan Sebelum Anestesia Am

Anestesia umum atau sering dikenali sebagai anestesia umum adalah salah satu jenis kaedah anestetik yang digunakan untuk memastikan pesakit tidak sedarkan diri, tidak ingat, tidak merasa sakit, dan tidak bergerak semasa pembedahan.

Sebelum pembedahan di bawah anestesia umum, doktor akan melakukan sejarah (soal jawab) dan pemeriksaan untuk memastikan prosedurnya selamat dilakukan. Beberapa perkara yang akan ditanya oleh doktor adalah:

  • Keadaan kesihatan umum, termasuk sejarah alahan dan penyakit semasa atau yang lalu.
  • Ubat yang dimakan, sama ada diresepkan oleh doktor, ubat bebas, atau suplemen herba.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan, doktor mungkin memberi anda ubat atau rawatan tambahan untuk menstabilkan keadaan anda terlebih dahulu. Dan jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah, doktor mungkin meminta anda berhenti mengambilnya sebentar.

Sejarah perubatan dan pemeriksaan pra operasi di bawah anestesia umum akan mengurangkan risiko komplikasi dan kesan sampingan akibat anestesia.

Perkara yang Dialami Badan Anda Semasa Dibawah Anestesia Am

Anestesia umum dapat diberikan melalui infus, suntikan, atau gas yang disedut melalui topeng. Doktor juga akan memberi anda ubat lain untuk memastikan keadaan anda stabil, sebelum, semasa, dan selepas prosedur.

Pada mulanya, anda mungkin merasa sedikit pening dan lemah, sebelum akhirnya kehilangan kesedaran sama sekali. Semasa prosedur di bawah anestesia umum, pernafasan, degupan jantung, suhu, tekanan darah, dan keperluan cecair anda akan dipantau dengan teliti oleh doktor anda.

Setelah prosedur perubatan selesai, doktor akan memberi anda ubat yang akan membuat anda kembali sedar. Biasanya, anda akan dipindahkan ke bilik pemulihan. Apabila kesan anestetik umum hilang, anda mungkin merasa sedikit keliru atau keliru pada mulanya.

Syarat-syarat yang Perlu Diperhatikan Selepas Anestesia Umum

Setelah terbangun dari anestesia umum, selain merasa bingung dan terkejut, anda mungkin juga merasakan kesan sampingan berikut:

  • Mual, muntah dan berasa tidak sihat.
  • Kekeliruan atau kehilangan ingatan, terutama pada pesakit tua (tua).
  • Menggigil dan gemetar.
  • Gangguan kencing, seperti kesukaran membuang air kecil.
  • Sakit tekak atau luka di kawasan mulut dan gigi, disebabkan oleh pemasangan alat pernafasan.

Aduan ini biasanya berlangsung selama 1-2 hari, bergantung pada jenis pembedahan dan keadaan kesihatan anda selepas pembedahan.

Sebarang prosedur, termasuk anestesia umum, boleh menyebabkan komplikasi. Beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat anestesia umum adalah:

  • Sentiasa sedar semasa pembedahan.
  • Kemunculan reaksi alergi terhadap anestetik.
  • Kematian, walaupun sangat jarang berlaku.

sekarang, sekarang sudah jelas, betul? Anestesia umum akan dilakukan oleh doktor setelah melalui pelbagai pertimbangan, pemeriksaan, dan persiapan yang teliti. Jadi anda tidak perlu takut. Sekiranya anda masih ragu, berjumpa dengan doktor anda dan minta maklumat terperinci mengenai prosedur yang akan anda lalui.