Kesihatan

Ketahui Kesan Sampingan Perubatan Cacing mengikut Jenis

Deworming adalah langkah rawatan utama untuk merawat cacing usus. Walau bagaimanapun, kesan sampingan penyahbauan biasanya berbeza dan bahkan tidak disyorkan untuk dimakan oleh orang dengan keadaan tertentu. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil ubat ini secara sembarangan.

Sebilangan besar kes cacing usus berlaku di negara tropika atau negara membangun di mana kebersihan persekitaran tidak dijaga. Nasib baik, penyakit ini dapat diubati dengan mengambil ubat cacing atau juga disebut cacing anthelmintik.

Walau bagaimanapun, ubat cacing harus diambil setelah berunding dengan doktor untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya. Ini kerana ubat penyah cacing dapat memberikan kesan sampingan yang berbeza.

Jenis dan Kesan Sampingan Perubatan Cacing

Berikut adalah beberapa jenis ubat pembasmi kuman yang paling biasa digunakan dan kesan sampingannya:

1. mebendazole

mebendazole biasa digunakan untuk merawat cacing usus yang disebabkan oleh jangkitan cacing gelang, cacing cacing, cacing kremi, dan cacing cambuk. Ubat cacing ini berfungsi dengan mencegah cacing menyerap gula atau glukosa dari badan, sehingga cacing tidak akan mendapat makanan dan mati.

Pesakit dengan penyakit hati atau gangguan sumsum tulang disarankan untuk berhati-hati jika anda ingin mengambil ubat ini. Ibu dan anak yang menyusu di bawah usia 2 tahun juga disarankan untuk tidak mengambilnya mebendazole.

Anthelmintik mebendazole mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti ruam kulit, kembung, sakit perut, cirit-birit, hilang selera makan, muntah, dan pening.

Namun, segera berjumpa doktor jika anda mengalami bengkak lidah atau muka, demam, sukar menelan, dan sakit di mata, hidung, mulut, dan kawasan kemaluan setelah mengambil ubat ini.

2. Praziquantel

Praziquantel digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh cacing pipih yang berada di hati atau aliran darah. Ubat ini berfungsi dengan membuat otot cacing menjadi lumpuh dan lumpuh. Cacing yang mati akan dikeluarkan dari badan melalui najis.

Kesan sampingan praziquantel ruam, demam, loya, dan sakit kepala. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami keringat sejuk, kerengsaan kulit, sukar menumpukan perhatian, sawan, kekejangan perut, degupan jantung tidak teratur, sukar bernafas, atau bengkak pada wajah, bibir, lidah, dan tekak.

Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai masalah perubatan lain, terutamanya penyakit jantung atau gangguan irama jantung, sejarah kejang, penyakit buah pinggang, dan masalah hati sebelum mengambil ubat ini.

3. Niclosamide

Niclosamide Ini digunakan untuk mengobati jangkitan yang disebabkan oleh cacing pita ikan, cacing pita kerdil, dan cacing pita daging sapi. Ubat ini berfungsi dengan membunuh cacing pita dan dikeluarkan dari badan bersama dengan najis.

Kesan sampingan yang teruk niklosamida biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, jangan ragu untuk menghubungi doktor anda jika anda mengalami kekejangan atau sakit perut, cirit-birit, kehilangan selera makan, loya atau muntah, pening, gatal di kawasan dubur, dan ruam kulit setelah mengambil ubat ini.

4. Piperazine

Piperazine Ia digunakan untuk merawat jangkitan cacing gelang dan cacing kremi. Ubat ini berfungsi dengan melumpuhkan cacing sehingga boleh dikeluarkan di dalam tinja. Kesan ubat ini mungkin dipengaruhi oleh penyakit tertentu, seperti penyakit buah pinggang, penyakit hati, atau epilepsi.

Kesan sampingan yang teruk piperazin biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, segera berjumpa doktor atau hospital terdekat jika anda mengalami penglihatan kabur, kesemutan, demam, sakit sendi, dan ruam atau gatal setelah mengambil ubat ini.

5. Pyrantel

Pyrantel digunakan untuk merawat cacing gelang, cacing tambang, dan cacing kremi di dalam badan dengan lumpuh, kemudian dikeluarkan dari badan melalui tinja. Ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti kekejangan atau sakit perut, cirit-birit, pening, sakit kepala, hilang selera makan, mual atau muntah, dan sukar tidur.

Untuk mengelakkan pertumbuhan cacing dari badan, anda disarankan untuk kerap mencuci tangan sebelum makan dan selepas menggunakan tandas dan menjaga kebersihan persekitaran. Selain itu, pastikan air yang anda minum bersih dan mendidih.

Pemerintah juga meminta masyarakat untuk selalu mengambil ubat cacing sebagai langkah mencegah cacing usus.

Untuk mendapatkan ubat cacing yang betul, anda boleh berjumpa doktor. Anda juga dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesan sampingan setelah mengambil ubat cacing.