Keluarga

Adakah Selamat Makan Cendawan Semasa Hamil?

Terdapat banyak mitos yang mengatakan bahawa makan cendawan ketika hamil berbahaya boleh membuat wanita hamil risau. Sebenarnya, cendawan mengandungi banyak nutrien yang baik untuk kehamilan, kamu tahu. Agar tidak tersilap, pertimbangkan penjelasan berikut.

Makan cendawan semasa hamil sebenarnya selamat, Macam mana boleh jadi, sebenarnya ia disyorkan. Ini kerana cendawan mengandungi banyak nutrien berguna, baik untuk wanita hamil dan si kecil di dalam kandungan. Tambahan, rasa yang enak dan gurih dapat membuat wanita hamil lebih berselera.

Selain itu, jika wanita hamil vegetarian, cendawan juga merupakan pilihan yang baik untuk diproses menjadi pengganti daging.

Petua Makan Cendawan Semasa Hamil

Walaupun dianggap selamat dan baik untuk kesihatan wanita hamil, ada beberapa petua yang boleh digunakan wanita hamil jika ingin makan cendawan ketika hamil, yaitu:

  • Pilih cendawan yang mudah dibezakan dari cendawan beracun, seperti cendawan butang, cendawan madu, cendawan tiram, dan cendawan porcini.
  • Beli cendawan yang masih segar.
  • Bersihkan cendawan dengan betul dan masak sehingga selesai.
  • Elakkan makan cendawan kalengan atau cendawan masin kerana berisiko menyebabkan keracunan.

Kelebihan Makan Cendawan Semasa Hamil

Berikut adalah kandungan nutrien dalam cendawan dan pelbagai faedah yang boleh diperoleh:

1. Vitamin B

Cendawan adalah sumber semula jadi vitamin B-kompleks yang bermanfaat untuk ibu dan bayi mereka yang belum lahir. Vitamin B1 dan B3 pada cendawan dapat mempercepat perkembangan otak bayi. Selain itu, vitamin ini juga dapat menghilangkan keletihan, meningkatkan tenaga, dan melindungi kesihatan jantung wanita hamil

2. Antioksidan

Cendawan kaya dengan antioksidan yang disebut selenium. Antioksidan dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, sehingga wanita hamil dapat lebih kebal terhadap semua jenis penyakit selama kehamilan. Bukan hanya itu, antioksidan juga dapat melindungi tubuh dari radikal bebas yang dapat menyebabkan pelbagai penyakit kronik.

3. Tembaga

Tembaga adalah mineral yang terdapat di banyak cendawan. Mineral ini dapat membantu pembentukan sel darah merah yang berguna untuk menyampaikan oksigen ke seluruh badan. Selain itu, mineral ini juga penting untuk menyokong perkembangan jantung, saluran darah, dan sistem saraf bayi di dalam kandungan.

4. Vitamin D

Cendawan adalah sumber vitamin D. Dengan memakan cendawan ketika hamil, anak kecil anda dalam kandungan dapat memperoleh banyak manfaat dari vitamin ini. Vitamin D baik untuk kesihatan tulang, fungsi sistem kekebalan tubuh, dan pertumbuhan tisu yang sihat pada janin. Selain itu, memenuhi keperluan vitamin D juga dapat mengurangkan risiko wanita hamil mengalami preeklampsia.

5. Kalium

Kalium memainkan peranan penting dalam menjaga keseimbangan cecair dan elektrolit dalam sel di dalam badan. Kalium menjadi lebih penting bagi wanita hamil kerana cairan badan meningkat hingga 50% semasa kehamilan.

Jadi, makan cendawan ketika hamil adalah pilihan yang tepat. Selain itu, makan cendawan juga dapat mengelakkan kekejangan kaki yang sering terjadi pada wanita hamil kerana kekurangan kalium.

Walaupun cendawan mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, wanita hamil masih harus berhati-hati kerana sebilangan orang mempunyai alergi terhadap cendawan. Oleh itu, jika wanita hamil tidak pernah makan cendawan sebelumnya, berhati-hatilah dengan reaksi alahan, seperti gatal-gatal, bengkak bibir atau kelopak mata, dan juga sesak nafas.

Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk makan cendawan semasa hamil, wanita hamil boleh berjumpa doktor terlebih dahulu. Semasa berunding, wanita hamil juga dapat bertanya makanan sihat apa yang baik untuk dimakan semasa kehamilan.