Keluarga

Mengetahui Berat Bayi 8 Bulan

Berapakah berat bayi 8 bulan yang ideal? Persoalan itu mesti timbul di benak ibu bapa yang bayinya berusia 8 bulan. Peningkatan berat badan bayi adalah petunjuk bagi ibu bapa sama ada bayi telah berkembang dengan baik atau tidak.

Berat badan adalah faktor penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Sekiranya berat badan bayi lebih sedikit atau berlebihan, ini dapat menunjukkan masalah pada badan bayi.

Berdasarkan kurva pertumbuhan yang dibuat oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berat bayi lelaki berusia 8 bulan berkisar antara 6,9-10,7 kg, dengan berat badan ideal rata-rata 8,6 kg. Sementara itu, berat bayi perempuan berusia 8 bulan adalah sekitar 6,3-10 kg, dengan berat badan ideal 8 kg.

Punca Bayi 8 Bulan Berat Badan

Walaupun ketika lahir bayi mempunyai berat badan yang normal, itu tidak bermaksud bahawa pertumbuhan berat badan bayi berikutnya adalah normal. Pertumbuhan bayi pada usia 1-6 bulan cukup pantas. Selepas 6 bulan, pertumbuhan berat badannya perlahan atau berhenti ketika dia sakit.

Sekiranya bayi berusia 8 bulan tidak menambah berat badan atau bahkan menurunkan berat badan, keadaan ini boleh disebabkan oleh:

  • Keletihan atau tertidur sebelum cukup makan
  • Refleks penghisap puting yang lemah
  • Bibir sumbing atau tali leher
  • Payudara tidak menghasilkan susu yang mencukupi
  • Tidak diberi susu formula dalam jumlah yang mencukupi, jika si kecil minum susu formula
  • Masalah kesihatan, seperti cirit-birit, penyakit refluks asid, penyakit seliak, atau intoleransi laktosa
  • Penyakit serius, seperti palsi serebrum, jangkitan, sindrom Down, penyakit jantung, anemia, dan gangguan metabolik (endokrin)

Pelbagai keadaan di atas boleh menyukarkan bayi mengambil susu ibu atau makanan pelengkap, sehingga bayi tidak dapat mencapai berat badan ideal. Segera berjumpa dengan pakar pediatrik anda sekiranya bayi anda mengalami penurunan berat badan yang ketara atau berterusan.

Petua untuk Bayi 8 Bulan untuk Mendapatkan Berat yang Ideal

Ketika memasuki usia 6 bulan, bayi dapat mulai diperkenalkan dengan makanan pelengkap (MPASI). Ini dilakukan kerana susu ibu atau susu formula sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi yang semakin meningkat.

Bayi berusia 8 bulan secara amnya memerlukan sekitar 750-900 kalori setiap hari. Sementara itu, susu ibu atau formula hanya dapat memenuhi keperluan 400-500 kalori. Oleh itu, makanan pelengkap diperlukan yang mempunyai kandungan nutrisi yang seimbang, seperti lemak, karbohidrat, dan protein untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi.

Terdapat beberapa jenis makanan pelengkap yang baik untuk bayi, termasuk:

1. Buah-buahan

Ibu boleh memberikan buah dengan tekstur yang sedikit padat kepada bayi. Buah-buahan yang menjadi pilihan ideal, seperti pisang, alpukat, epal, pic, dan pir.

2. Sayur-sayuran

Ibu boleh memperkenalkan sayur-sayuran, baik dimasak dan dikukus. Jenis sayur-sayuran yang baik untuk bayi berusia 8 bulan, termasuk brokoli, wortel, labu, kentang, dan ubi jalar.

3. Makanan sumber protein

Sumber protein makanan baik untuk bayi kerana mereka dapat meningkatkan tenaga dan baik untuk pertumbuhan bayi. Makanan sumber protein, termasuk tahu, telur, daging, dan kacang (kacang soya, kacang polong, atau kacang hitam).

Pastikan semua makanan dimasak dengan sempurna dan tanpa menambah rempah.

4. Makanan yang tinggi zat besi

Seorang bayi berusia 8 bulan juga memerlukan pengambilan zat besi yang mencukupi. Beberapa jenis makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging atau bijirin dan biji-bijian yang diperkaya dengan zat besi.

5. Produk tenusu

Beberapa produk tenusu, seperti keju dan yogurt tanpa gula, adalah makanan yang boleh anda berikan kepada bayi anda yang berusia 8 bulan.

6. Produk tepung

Anda juga boleh memberikan makanan berasaskan tepung bayi anda yang berusia 8 bulan, seperti pasta, mi, dan roti bakar. Sebelum menghidangkan, pastikan makanan mempunyai tekstur yang lembut dan senang ditelan oleh bayi.

Beri bayi pejal berusia 8 bulan sekurang-kurangnya 3 kali sehari, diselingi dengan makanan ringan jika bayi masih kelihatan lapar. Pepejal yang diberikan mestilah teksturnya sangat lembut dan telah dipotong kecil-kecil sehingga mudah dicengkam.

Elakkan memberi makan bayi anda dengan makanan yang boleh mencekik bayi anda, seperti anggur sepenuhnya, sayur-sayuran mentah, buah keras, atau potongan keju keras. Elakkan juga memberi makanan dalam tin yang mengandungi bahan pengawet.

Selain berat bayi berusia 8 bulan, anda juga perlu memperhatikan perkembangan motorik anak kecil anda, seperti kemampuannya mencengkam dan mencapai objek.

Untuk peringkat perkembangan, kebanyakan bayi berusia 8 bulan sudah mulai merangkak dan mengajak untuk berkomunikasi, walaupun hanya dengan mengatakan bunyi yang tidak bermakna. Sekiranya anda merasa anak anda mempunyai masalah pertumbuhan dan perkembangan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.