Kesihatan

Memahami Piramid Makanan sebagai Panduan Makan Sihat Anda

Sebagai panduan untuk pemakanan sihatKementerian Kesihatan Indonesia telah menerapkan piramid makanan dengan pemakanan seimbang. Makanan apa yang disyorkan dan bagaimana anda menggunakannya?Lihat penjelasannya di sini.

Piramid makanan adalah panduan pemakanan untuk merancang diet berkhasiat seimbang yang sihat (tidak termasuk jenis pemakanan tertentu), dengan membahagikan bahagian pelbagai kumpulan makanan dalam bentuk piramid.

Memahami Kandungan Piramid Makanan dengan Pemakanan seimbang

Berikut ini adalah susunan kandungan piramid makanan yang seimbang dari pemakanan, dari bawah hingga puncak piramid, bersama dengan penerapannya dalam diet harian:

1. Makan pelbagai makanan ruji

Makanan ruji adalah karbohidrat yang dimakan setiap hari sebagai makanan utama. Jenis makanan ruji di setiap wilayah mungkin berbeza, termasuk beras, jagung, ubi kayu, ubi jalar, dan sagu. Walaupun begitu, cubalah mengubah makanan ruji anda, dengan makan lebih daripada satu jenis makanan karbohidrat sehari.

2. Mmemakan lebih banyak lagi makanan serat

Makan sayur-sayuran dan buah-buahan adalah bahagian penting dalam mewujudkan diet berkhasiat yang seimbang. Sebabnya, selain kaya dengan serat, kedua kumpulan makanan ini juga mengandungi banyak vitamin dan mineral.

Bahagian sayur dan buah yang harus dimakan dalam sehari adalah 400 gram. Untuk kesederhanaan, dalam 1 pinggan makanan, separuh daripadanya adalah buah-buahan dan sayur-sayuran. Bahagian sayur-sayuran yang disyorkan lebih daripada buah, iaitu 2/3 daripada jumlah sayur-sayuran dan buah.

3. Makan makanan tinggi protein sebagai lauk

Hidangan sampingan adalah sekumpulan sumber protein makanan, yang terdiri daripada protein haiwan dan protein sayuran. Anda disyorkan untuk menggunakan kedua-dua jenis protein ini, kerana masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan, sehingga dapat saling melengkapi.

Beberapa makanan yang mengandungi banyak protein adalah daging lembu, ayam, ikan, dan kacang-kacangan, seperti kacang soya. Ambil 2-4 hidangan lauk sehari, di mana 1 bahagian bersamaan dengan 1 keping ayam. '

4. Mengehadkan pengambilan makanan yang mengandungi gula, garam, dan lemak

Makanan yang mengandungi gula, garam, dan lemak berada di puncak piramid makanan seimbang, jadi mereka hanya boleh dimakan dalam jumlah kecil. Seperti yang kita ketahui, pengambilan makanan ini secara berlebihan berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Sesuai dengan Peraturan Menteri Kesehatan No. 30 tahun 2013, pemerintah merancang garis panduan khusus dengan istilah tersebut "G4-G1-L5" mengenai had penggunaan gula, garam, dan lemak setiap hari. Inilah penjelasannya:

  • G4 bermaksud 4 sudu gula sehari.
  • G1 bermaksud 1 sudu teh garam sehari.
  • L5 bermaksud 5 sudu besar lemak atau minyak setiap hari.

Petua untuk Menyokong Kandungan Piramid Makanan Berkhasiat Seimbang

Untuk faedah maksimum, lakukan petua berikut dalam menerapkan piramid makanan berkhasiat seimbang:

  • Nikmati pelbagai makanan, mulai dari makanan ruji, sayur-sayuran, buah-buahan, hingga lauk.
  • Jangan lewatkan sarapan, kerana sarapan akan memberi anda tenaga untuk berfikir dan melakukan pelbagai aktiviti setelah anda bangun pada waktu pagi.
  • Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 2 liter atau 8-10 gelas sehari, untuk memenuhi keperluan cecair badan.
  • Biasakan membaca label pembungkusan produk makanan sebelum membeli atau menggunakannya. Perhatikan komposisi pemakanan dan tarikh luput.
  • Basuh tangan anda dengan betul sebelum makan atau menyediakan makanan, untuk membersihkannya dari kuman yang boleh menyebabkan jangkitan
  • Lakukan senaman secara berkala, sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Sekiranya anda ingin mencapai matlamat tertentu dengan menerapkan piramid makanan ini, seperti menurunkan berat badan, atau jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu. Dengan cara itu, bahagian dan jenis makanan dapat disesuaikan dengan tujuan dan keadaan badan anda.