Kehidupan yang sihat

Fungsi Vitamin K untuk Bayi hingga Dewasa

Fungsi vitamin K bukan sahaja membantu proses pembekuan darah, tetapi juga mempunyai fungsi lain yang tidak kurang pentingnya. Anda harus memastikan bahawa keperluan vitamin K harian anda dipenuhi dengan betul untuk menjaga kesihatan badan anda.

Cara mudah untuk memenuhi keperluan harian vitamin K adalah dengan memakan makanan yang mengandung vitamin K, seperti kangkung, bayam, lobak, sawi, selada hijau, brokoli, kembang kol, ikan, hati, daging dan telur. Dengan memakan makanan ini, kebutuhan akan vitamin K dapat dipenuhi dengan baik sehingga berbagai fungsi vitamin K untuk kesihatan dapat diperoleh.

Jumlah Vitamin K Yang Diperlukan Badan Anda

Keperluan vitamin K setiap orang berbeza. Bayi yang berumur di bawah 1 tahun, pengambilan vitamin K yang disyorkan ialah 0,002 mg - 0,025 mg. Kanak-kanak berumur 1-8 tahun, pengambilan vitamin K yang disyorkan ialah 0,03-0,05 mg. Sementara pada orang dewasa, keperluan vitamin K setiap hari dapat dihitung berdasarkan kilogram berat badan yang dimiliki.

Untuk setiap kilogram berat badan orang dewasa, ia memerlukan sekitar 0,001 mg vitamin K. Sekiranya orang dewasa beratnya 55 kg, maka keperluan orang itu untuk vitamin K adalah 0,055 mg sehari. Sementara itu, orang dewasa dengan berat 95 kg memerlukan 0.095 mg vitamin K setiap hari.

Untuk mendapatkan jumlah vitamin K yang anda perlukan, anda perlu makan makanan yang pelbagai dan seimbang. Jangan terlalu risau jika anda mengambil terlalu banyak vitamin K. Hingga kini, belum ada penyelidikan yang memberikan bukti yang mencukupi bahawa terdapat kesan negatif jika tubuh terlalu banyak vitamin K.

Berita baiknya, kadang-kadang tidak memenuhi kuota yang diperlukan juga tidak menjadi masalah. Kerana, vitamin K yang masuk ke dalam tubuh tidak langsung digunakan. Apabila sebatian ini masuk, vitamin akan disimpan di hati untuk digunakan di kemudian hari. Namun, tentu lebih bijak untuk menunaikannya sesuai keperluan kerana keseimbangan selalu lebih baik daripada terlalu sedikit atau terlalu banyak.

Fungsi Penting Vitamin K

Beberapa perkara di bawah adalah fungsi vitamin K untuk badan yang harus anda ketahui:

  • Cegah penyakit pendarahan pada bayi baru lahir

Bayi yang baru lahir mempunyai kadar vitamin K yang sangat rendah, kerana vitamin ini tidak dapat menyeberangi tisu plasenta. Di samping itu, bayi yang baru lahir tidak mempunyai bakteria yang membantu proses pembentukan vitamin K di saluran pencernaan mereka. Ini dapat meningkatkan risiko penyakit penyakit hemoragik pada bayi baru lahir (HDN) atau penyakit pendarahan bayi yang baru lahir, yang boleh menyebabkan kerosakan pada otak bayi akibat pendarahan. Oleh itu, bayi yang baru lahir sangat disarankan untuk mendapatkan suntikan vitamin K.

  • Mempercepat penyembuhan luka

Salah satu fungsi penting vitamin K adalah untuk pembekuan darah. Sekiranya badan tidak mempunyai cukup vitamin K, luka kecil mungkin memerlukan masa yang lama untuk sembuh.

  • Membangun dan buatmenguatkan tulang

Selain membantu proses pembekuan darah, fungsi vitamin K seterusnya adalah membina dan menguatkan tulang. Satu kajian perubatan menyatakan, terdapat hubungan antara tahap rendahnya vitamin K yang beredar di dalam badan dan kepadatan tulang seseorang yang rendah.

Terdapat pelbagai fungsi vitamin K yang penting untuk tubuh. Dianjurkan untuk makan pelbagai makanan dengan pemakanan seimbang untuk memenuhi keperluan vitamin ini. Sekiranya anda ingin mengambil suplemen vitamin K, pastikan jumlahnya tidak berlebihan. Untuk lebih tepat, lebih baik mengambil makanan tambahan ini setelah berunding dengan doktor.