Keluarga

Adakah Selamat Menghisap Snot Bayi Dengan Mulut Anda?

Menghisap hidung bayi dengan mulut masih boleh dilakukan oleh sebilangan ibu bapa ketika bayi mereka demam. Sebabnya, kaedah ini dianggap berkesan untuk membersihkan hidung bayi dan melegakan selesema. Persoalannya, adakah selamat untuk menyedut ingus bayi melalui mulut?

Kerana sistem imun tidak terbentuk sepenuhnya, bayi lebih mudah terkena demam. Sebenarnya, selsema bukanlah penyakit, Bun, tetapi salah satu gejala yang dialami oleh tubuh bayi ketika tidak sihat, jadi bayi mudah terkena ARI atau selesema yang boleh menyebabkan selesema.

Apabila sejuk, bayi akan mengeluarkan cecair atau lendir jernih yang disebut ingus. Selain jelas, lendir juga dapat berubah warna menjadi kekuningan atau kehijauan jika ada jangkitan bakteria.

Menghisap Snot Bayi dengan Mulut Tidak digalakkan

Ketika demam, tidak semua ingus bayi dapat keluar dengan lancar. Snot yang terperangkap di hidung dan saluran pernafasan biasanya menyebabkan hidung bayi tersumbat, bayi mengalami kesukaran untuk makan, dan bayi menjadi rewel kerana dia tidak dapat bernafas dengan bebas.

Melihat bayi anda yang mengalami keadaan ini, sudah tentu membuatkan hati Ibu tidak mempunyai hati, ya.

Untuk membersihkan ingatan si kecil dan melegakan pernafasannya, anda mungkin berfikir untuk menyedut ingatan si kecil menggunakan mulut anda. Walaupun anda boleh meniup hidung sedikit demi sedikit, tetapi sebenarnya ini tidak digalakkan, Bun.

Menghisap snot bayi menggunakan mulut bukanlah cara yang selamat, malah boleh membahayakan kesihatan si kecil. Sebabnya, di mulut ibu terdapat pelbagai jenis bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit yang boleh menular ke si Kecil dan menyebabkan dia jatuh sakit.

Selain bakteria, virus selesema atau bahkan virus Corona juga dapat masuk ke dalam mulut, kamu tahu. Sekiranya anda menyedut ingatan bayi anda menggunakan mulut anda, virus itu boleh memasuki tubuhnya.

Cara Selamat dan Berkesan untuk Membersihkan Snot Bayi

Berbanding menggunakan mulut, ada cara lain yang lebih selamat untuk meniup hidung bayi, iaitu dengan menggunakan alat penyedut ingus atau menggunakan penyedot debu aspirator hidung, semburan hidung atau semburan hidung, atau picagari mentol.

Anda boleh membeli ketiga alat ini dengan mudah di kedai alat perubatan terdekat. Cara menggunakannya juga cenderung tidak sukar dan biasanya ditulis di bahagian belakang pembungkusan produk.

Sebagai tambahan kepada alat ini, anda juga dapat menghilangkan selesema pada bayi anda dengan melakukan beberapa petua di bawah:

  • Jatuhkan larutan garam steril (cecair) masin) ke hidung tersumbat si kecil anda. Kaedah ini dapat menipiskan lendir dan menjadikannya lebih mudah tersebar.
  • menggunakan pelembap untuk mengekalkan kelembapan udara di rumah atau bilik tidur anak anda.
  • Posisikan kepala bayi anda lebih tinggi semasa tidur.
  • Beri susu ibu si kecil secara berkala untuk menguatkan sistem ketahanan badannya dan menghalangnya daripada mengalami dehidrasi.
  • Jauhkan anak kecil anda dari asap rokok, habuk, dan pencemaran yang boleh membuat selesema menjadi lebih teruk.

Memandangkan terdapat lebih banyak bahaya daripada faedah, mulai sekarang, anda tidak perlu menghisap ingatan bayi anda dengan mulut, okey? Lagipun, gejala sejuk pada bayi sebenarnya dapat hilang sendiri dalam beberapa hari tanpa memerlukan rawatan perubatan, Bun.

Namun, ibu masih harus waspada dan segera membawa anaknya ke doktor untuk mendapatkan rawatan sekiranya selesema yang dialaminya disertai dengan gejala lain, seperti demam tinggi, demam tidak reda walaupun dia telah demam- mengurangkan ubat, sesak nafas, mengi, atau si kecil kelihatan lemah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found