Kesihatan

Hati-hati dengan bakteria berikut yang menyebabkan cirit-birit

Terdapat ribuan jenis organisma yang boleh menyebabkan jangkitan saluran pencernaan yang menyebabkan cirit-birit. Selain virus dan parasit, cirit-birit juga dapat disebabkan oleh sejumlah bakteria. Apakah bakteria yang menyebabkan cirit-birit? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Cirit-birit adalah gangguan pencernaan yang dicirikan oleh peningkatan frekuensi pergerakan usus (BAB). Selain itu, tekstur tinja yang dikeluarkan semasa buang air besar biasanya lebih berair daripada biasa. Kemunculan cirit-birit sering dikaitkan dengan jangkitan pada saluran gastrointestinal yang disebabkan oleh pelbagai organisma, salah satunya adalah bakteria.

Mengakui Empat Jenis Bakteria yang Menyebabkan Cirit-birit

Berikut adalah empat jenis bakteria yang boleh menyebabkan cirit-birit:

1. Escherichia coli (E coli)

E coli adalah sejenis bakteria yang biasanya hidup di usus manusia dan haiwan. Sebilangan besar jenis bakteria E coli tidak berbahaya malah berperanan menjaga kesihatan saluran pencernaan anda. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis bakteria E coli yang boleh menyebabkan cirit-birit.

Bakteria E coli Ia sering dijumpai dalam sayur-sayuran atau buah yang tidak dicuci, daging mentah, dan susu segar. Untuk mengelakkan jangkitan bakteria E coli, Anda disarankan untuk membasuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air yang mengalir sebelum memakannya, memasak daging sehingga dimasak sepenuhnya, dan mengelakkan memakan susu segar dan tidak dipasteurisasi.

2. Salmonella enterica

Bakteria ini sering menjadi penyebab pencemaran makanan. Makan makanan yang tercemar dengan bakteria ini akan menyebabkan gastroenteritis, dengan cirit-birit sebagai salah satu gejala khas.

Bakteria Salmonella enterica terdapat dalam telur, daging, dan buah atau sayur yang belum dimasak.

Untuk mengelakkan jangkitan bakteria ini, anda harus mencuci semua bahan makanan yang dimakan mentah, seperti buah atau sayur, selalu memasak makanan sehingga dimasak sepenuhnya, terutama untuk daging dan telur.

3. Campylobcter

Jenis bakteria lain yang boleh menyebabkan cirit-birit adalah: Campylobacter.  Campylobacter jejuni adalah subspesies yang paling kerap menjangkiti manusia. Bakteria ini juga sering dijumpai dalam daging ayam mentah, produk tenusu yang tidak dipasteurisasi, dan air yang tercemar.

Jangkitan bakteria Campylobacter ia agak ringan, tetapi boleh membawa maut kepada seseorang yang mempunyai sistem imun yang terganggu.

Nasib baik, jangkitan bakteria Campylobacter dapat dicegah dengan memasak daging sehingga dimasak sepenuhnya, selalu mencuci tangan setelah mengendalikan ternakan atau haiwan peliharaan, dan mengelakkan penggunaan susu dan produk tenusu yang tidak dipasteurisasi.

4. Shigella

Shigella adalah bakteria lain yang boleh menyebabkan cirit-birit. Bakteria ini hidup di dalam air dan makanan yang kotor. Jangkitan bakteria ini lebih cenderung terjadi di persekitaran dengan sanitasi yang buruk dan gaya hidup yang tidak sihat.

Untuk mengelakkan penyebaran jangkitan Shigella, Anda disarankan untuk menerapkan kebiasaan mencuci tangan dengan betul, sebisa mungkin untuk tidak menelan air ketika berenang, dan tidak memasak ketika anda mengalami cirit-birit.

Pada dasarnya, mencegah penyebaran bakteria yang menyebabkan cirit-birit boleh dimulakan dengan memproses bahan makanan dengan betul dan menjaga kebersihan persekitarannya. Di samping itu, menjaga kebersihan diri juga penting untuk mengurangkan penyebaran bakteria yang menyebabkan cirit-birit kepada orang di sekitar.

Untuk membunuh bakteria yang menyebabkan cirit-birit, biasanya diperlukan rawatan dengan antibiotik sesuai dengan preskripsi doktor. Oleh itu, jika anda atau ahli keluarga sudah mengalami cirit-birit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.