Kesihatan

Kenali Bilik NICU, Pusat Rawatan Rapi Bayi di Hospital

Bilik NICU (unit rawatan intensif neonatal) adalah tempat khas untuk merawat bayi baru lahir yang memerlukan pengawasan yang ketat oleh pegawai perubatan. Biasanya bayi yang dirawat di NICU dilahirkan dengan masalah kesihatan, seperti kelahiran pramatang atau kecacatan kelahiran.

Seperti unit kecemasan (ER), bilik NICU adalah unit tindak balas pantas. Bilik ini adalah bilik rawatan khas yang menyediakan kemudahan dan prasarana untuk mengatasi dan mencegah pelbagai keadaan yang boleh membahayakan keselamatan bayi baru lahir dengan masalah kesihatan.

Pelbagai Peralatan di Bilik NICU

Bilik NICU dilengkapi dengan pelbagai alat perubatan untuk menyokong rawatan intensif bayi baru lahir. Berikut adalah peralatan yang anda dapati di ruangan NICU:

1. Inkubator

Inkubator adalah katil kecil seperti buaian yang diperbuat daripada plastik keras lutsinar. Alat ini berguna untuk melindungi bayi dari pelbagai penyebab jangkitan, serta menjaga agar badan mereka tetap panas.

Di sekitar inkubator, terdapat pelbagai alat perubatan yang siap digunakan untuk merawat keadaan kritikal dan menjaga kestabilan keadaan bayi.

2. Alat terapi cahaya

Terapi cahaya atau fototerapi dilakukan untuk merawat bayi yang mengalami penyakit kuning kerana kadar bilirubin yang tinggi. Melalui terapi cahaya, bentuk bilirubin diubah sehingga dapat dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Dengan cara itu, tahap dijangka kembali normal.

3. Pengudaraan

Alat pernafasan atau pernafasan digunakan untuk membantu pernafasan bayi baru lahir yang mengalami masalah pernafasan atau masalah dengan paru-paru mereka. Peranti ini akan disambungkan ke tiub nipis yang dimasukkan ke saluran udara bayi melalui hidung atau mulutnya.

4. Tekanan Jalan Udara Positif Berterusan (CPAP)

Selain ventilator, terdapat juga alat pernafasan lain yang dipanggil tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP). Alat ini digunakan untuk bayi yang masih boleh bernafas sendiri tetapi memerlukan pertolongan. Alat ini dihubungkan dengan tiub kecil yang dimasukkan ke dalam hidung.

5. Tiub makan (hos suapan)

Alat ini dimasukkan ke dalam perut bayi melalui mulut atau hidung untuk mengedarkan susu ibu (ASI) atau susu formula.

6. Selang infusi

Tiub intravena digunakan untuk membantu memberi ubat dan cecair yang diperlukan bayi. Biasanya tiub IV dimasukkan ke dalam urat di lengan atau tangan bayi.

7. Monitor

Semua bayi yang dirawat di NICU disambungkan ke monitor. Monitor ini berfungsi untuk menunjukkan kadar denyutan jantung, tekanan darah, pernafasan, suhu, dan kadar oksigen bayi.

Selain dilengkapi dengan peralatan perubatan, bilik NICU juga diawasi oleh sebilangan pegawai perubatan, termasuk jururawat khas untuk NICU, pengamal am, pakar pediatrik, pakar pediatrik, pakar neonatologi, dan pakar lain yang berkaitan.

Peraturan yang Perlu Diketahui di Bilik NICU

Bilik NICU adalah kawasan steril yang tidak dapat dimasuki oleh sesiapa sahaja, termasuk ibu bapa bayi yang dijaga. Untuk memastikan bilik NICU steril, hospital menyediakan sabun atau air pembersih tangan, topeng, dan pakaian khas untuk memastikan bahawa pengunjung yang memasuki NICU tidak membawa kuman.

Setiap hospital mempunyai polisi yang berbeza dalam mengehadkan jumlah pengunjung dan jam lawatan ke bilik NICU. Peraturan ini dikuatkuasakan supaya bayi yang dirawat di NICU tidak terganggu oleh bunyi bising.

Keadaan Bayi yang Mesti Memasuki NICU

Terdapat pelbagai keadaan yang memerlukan bayi dimasukkan ke NICU, tetapi kegagalan paru-paru pada bayi pramatang adalah penyebab paling umum yang memerlukan rawatan intensif di NICU.

Beberapa syarat untuk bayi yang perlu memasuki NICU:

Sindrom gangguan pernafasan neonatal (RDS)

Sindrom gangguan pernafasan neonatal adalah keadaan di mana terdapat gangguan pernafasan pada bayi pramatang yang disebabkan oleh kekurangan surfaktan di paru-paru. Tanpa bahan ini, paru-paru tidak dapat mengembang dengan baik, jadi bayi tidak dapat bernafas dengan baik.

Dalam keadaan ini, bayi yang baru lahir memerlukan alat pernafasan atau ventilator yang terdapat di NICU.

Jangkitan

Dengan rawatan di bilik NICU, bayi yang baru lahir dengan jangkitan dapat dirawat secara intensif dan diberi ubat melalui IV. Sekiranya berlaku komplikasi atau keadaan kecemasan, bayi dapat segera dirawat dengan peralatan perubatan lengkap di bilik NICU.

Jaundis

Rawatan di NICU akan memudahkan bayi mendapatkan serangkaian terapi, baik dengan radiasi maupun ubat-ubatan, untuk mengatasi penyakit kuning yang dialaminya.

Sebagai tambahan kepada tiga keadaan di atas, bayi dengan penyakit kongenital, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah, kembar tiga, bayi yang mengalami masalah semasa melahirkan, dan bayi yang menunjukkan tanda-tanda masalah kesihatan semasa kelahiran juga perlu dirawat di NICU.

Sekiranya bayi anda harus mendapatkan rawatan di bilik NICU, pastikan anda mempunyai maklumat lengkap mengenai kemudahan dan peraturan yang dikenakan oleh pihak hospital untuk mengunjungi bilik NICU. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dari doktor atau kakitangan di hospital.

Copyright pitorriroma.com 2022