Kehidupan yang sihat

Pelbagai Cara Mengatasi Rambut Berminyak

Rambut berminyak sering kelihatan kusam, berkilau dan tidak teratur. Ini tentu membuat anda merasa tidak selesa dan terganggu. Namun, anda tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai cara mudah dan ampuh untuk menangani keluhan rambut berminyak.

Kulit kepala mengandungi minyak semula jadi atau sebum yang dihasilkan oleh kelenjar minyak. Kadang kala, kelenjar ini terlalu aktif dan menghasilkan lebih banyak minyak. Akibatnya, kulit kepala menjadi berminyak dan rambut kelihatan kusam, lemas, dan sukar dikendalikan.

Punca Rambut Berminyak

Terdapat sekurang-kurangnya tiga faktor yang boleh menyebabkan rambut berminyak dan kulit kepala, iaitu:

Hormon

Salah satu hormon yang boleh mempengaruhi pengeluaran minyak pada kulit dan rambut adalah hormon androgen. Untuk beberapa keadaan, tahap hormon ini dalam badan dapat meningkat, memicu kulit menghasilkan lebih banyak minyak.

Tahap hormon yang tinggi boleh berlaku pada remaja, wanita yang sedang haid, dan wanita hamil.

Faktor genetik

Rambut berminyak dapat diturunkan secara genetik dari ibu bapa ke anak. Sekiranya anda mempunyai ibu bapa dengan rambut berminyak, kemungkinan rambut anda juga berminyak.

Keadaan perubatan

Beberapa penyakit, seperti dermatitis seborrheic, juga boleh menyebabkan kulit kepala dan rambut berminyak. Pesakit dengan keadaan ini juga sering mengalami keluhan kelemumur, tompok kemerahan pada kulit, dan kulit mengelupas disertai dengan gatal-gatal.

Petua Mengatasi Rambut Berminyak

Sesiapa sahaja boleh memiliki rambut yang sihat dan berkilat, termasuk anda yang mempunyai rambut berminyak. Beberapa petua berikut yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengurangkan atau mengatasi minyak pada rambut:

  • Elakkan mencuci rambut lebih dari sekali sehari, kerana ia menjadikan kelenjar pada rambut anda dan kulit kepala menghasilkan lebih banyak minyak. Basuh rambut anda sekurang-kurangnya sekali sehari.
  • Gunakan syampu khas untuk rambut berminyak untuk membersihkan kulit kepala anda tanpa mengeringkan rambut dan mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada pakar kecantikan rambut atau pakar dermatologi.
  • Gunakan produk penjagaan rambut yang mengandungi lidah buaya. Tumbuhan ini dipercayai efektif dalam mengurangi minyak pada rambut dan kulit kepala, sehingga rambut dapat menjadi lebih sihat, kuat, lembut, dan berkilau.
  • Basuh rambut dengan larutan cuka sari apel (epal sider cuka) dan air. Penyelesaian ini difikirkan dapat menyeimbangkan tahap pH di kulit kepala.
  • Bilas rambut dengan teh hijau. Teh hijau mengandungi tanin yang dianggap dapat mengatasi lebihan minyak sambil menyuburkan kulit kepala.

Di samping itu, ada beberapa perkara yang perlu anda elakkan agar tidak memburukkan lagi keadaan rambut berminyak yang dialami, termasuk:

  • Elakkan menggunakan perapi ke akar rambut kerana boleh menjadikan rambut lebih berminyak. Cukup gunakan perapi pada hujung rambut anda, kemudian bilas.
  • Elakkan menggunakan produk penjagaan rambut berasaskan minyak.
  • Elakkan menyikat rambut terlalu lama, kerana boleh merangsang kelenjar minyak untuk menghasilkan lebih banyak minyak.
  • Elakkan terlalu kerap meluruskan rambut dengan pelurus rambut. Suhu alat yang panas dapat mencetuskan pengeluaran minyak di rambut.
  • Elakkan menyentuh rambut anda terlalu kerap, kerana semakin banyak menyentuh rambut anda, semakin banyak minyak yang dihasilkannya.

Beberapa cara di atas boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi rambut berminyak dan menjaga kecantikan dan kesihatan rambut anda. Di samping itu, jangan lupa untuk mendapatkan nasihat daripada pakar rambut atau berjumpa doktor, jika rambut berminyak tidak hilang.