Kehidupan yang sihat

Makna tarikh luput pada bungkusan makanan

Sebilangan barang runcit di dalam peti sejuk dan almari pantri agak lewat dari tarikh luput, tetapi Macam mana boleh jadi masih kelihatan baik dan tidak berbau ya? Adakah ia diproses atau dibuang begitu sahaja?

Pada pembungkusan makanan dan minuman yang dijual di pasar, biasanya ada istilah yang menunjukkan tarikh luput produk. Beberapa ditulis dengan "Harus digunakan sebelumnya" atau "Baik sebelum”, “Tamat”, “Jual oleh"dan"Digunakan oleh" Pelbagai istilah ini sebenarnya menunjukkan maklumat dan makna yang berbeza kamu tahu! Ayuh, lihat penjelasan di bawah!

Memerhatikan Makna Tarikh pada Pembungkusan

Untuk mengetahui kapan makanan atau minuman yang akan anda habiskan habis, anda biasanya akan menemui tarikh yang dicetak pada bungkusan. Baik sebelum, digunakan oleh, dijual oleh, dan luput adalah sebilangan istilah yang paling biasa digunakan. Apa neraka perbezaan?

1. Terbaik sebelum ini atau harus digunakan sebelum ini

Baik sebelum menandakan kualiti. Ini bermaksud bahawa makanan atau minuman sebenarnya masih selamat untuk dimakan setelah tarikh yang dinyatakan, tetapi rasa dan teksturnya mungkin telah berubah.

Kualiti produk juga boleh menurun, terutamanya jika kaedah penyimpanan tidak mengikut arahan. Tarikh baik sebelum Ini biasanya disenaraikan pada makanan dalam tin, makanan beku, hingga makanan kering.

2. Tamat tempoh menjelang, tarikh luput atau luput

Ini bermaksud bahawa anda harus membuang produk jika sudah melebihi tarikh yang dinyatakan. Kerana tarikh yang tertera menunjukkan akhir masa anda dapat menikmati produk tersebut.

3. Sell oleh

Istilah dijual oleh menunjukkan bahawa produk masih boleh dimakan walaupun setelah tarikh yang dinyatakan, tetapi kualiti (rasa atau kesegaran) telah menurun.

Istilah satu ini sebenarnya adalah panduan bagi penjual untuk menjual produk sehingga tarikh tersebut. Selepas itu, barang akan ditarik dari edaran. Jadi, pembeli mesti membeli produk tersebut sebelum tarikh luput.

4. Gunakan oleh

Biasanya tarikh ini disenaraikan pada bungkusan makanan yang mudah rosak, seperti salad atau daging yang siap dimakan. Istilah ini menunjukkan tahap keselamatan produk. Makanan atau minuman boleh dimakan sehingga tarikh yang dinyatakan. Selepas itu, buang walaupun ia masih kelihatan baik atau tidak berbau.

Panduan Menyimpan Makanan

Selain memeriksa tarikh luput, anda juga perlu mengikuti arahan penyimpanan yang tertera pada bungkusan agar makanan dan minuman tetap berkualiti. Sebagai panduan, ayuh, rujuk garis panduan penyimpanan makanan berikut:

  • Setelah dibeli, anda harus segera menyimpan produk tersebut di dalam peti sejuk sekiranya tidak diproses dengan segera. Sekiranya anda ingin menyimpannya dalam jangka masa yang lama, simpan di dalamnya peti sejuk beku.
  • Proses makanan segera setelah mengeluarkannya dari peti sejuk atau peti sejuk beku.
  • Elakkan membeli makanan yang bungkusannya telah rosak.
  • Bijirin masih agak selamat untuk dimakan beberapa minggu selepas tarikh luput. Cuma lemak dalam bijirin telah teroksidasi sehingga tidak terasa enak seperti sebelumnya.
  • Telur umumnya selamat disimpan di dalam peti sejuk selama 3-5 minggu.
  • Susu yang telah melalui proses ultra-pasteurisasi boleh bertahan hingga beberapa bulan. Tetapi jangan minum jika sudah berubah rasa.
  • Yogurt masih boleh dimakan setelah tarikh luput kerana mikroba telah terbunuh dalam proses pasteurisasi. Cuma rasanya lebih tajam. Namun, buang yogurt jika sudah sebulan melepasi tarikh luputnya.

Secara umum, makanan akan habis lebih cepat, terutamanya jika disimpan terlalu lama pada suhu yang salah. Bakteria yang mungkin terkandung di dalamnya dapat menyebabkan keracunan jika dimakan.

Produk makanan atau minuman mungkin masih kelihatan dan berbau wangi walaupun selepas tarikh luput. Jadi, jangan lupa untuk selalu memeriksa tarikh luput pada bungkusan sebelum anda membeli dan memproses makanan atau minuman.