Keluarga

Mengenai ARI pada Kanak-kanak yang Perlu Anda Fahami

ARI adalah gangguan pernafasan yang selalunya menyerang bayi dan kanak-kanak. Apabila terkena ARI, kanak-kanak cenderungrMereka menjadi lesu, rewel, dan tidak mahu makan. Agar tidak keliru dalam menangani si kecil ketika dia terkena ARI, Anda perlu mengetahui perkara-perkara di sekitar ARI pada kanak-kanak dan bagaimana merawatnya.

ARI adalah penyakit yang berlaku kerana jangkitan pada saluran pernafasan atas. Saluran ini merangkumi hidung, rongga hidung dan sinus, tekak (faring), dan kotak pita suara (laring).

ARI boleh muncul secara tiba-tiba dan dapat dialami oleh sesiapa sahaja, terutamanya kanak-kanak dan orang tua. Manakala pada orang dewasa, ARI lebih sering terjadi pada orang yang merokok atau terdedah kepada asap rokok dan pencemaran.

ARI dapat menggambarkan beberapa penyakit berjangkit pada saluran pernafasan kanak-kanak, seperti selesema, sakit tekak (faringitis), sinusitis, epiglottitis, croup, atau radang pita suara.

Sebab dGejala ARI pada Kanak-kanak yang Perlu Diperhatikan

Penyebab utama ARI adalah jangkitan virus, seperti rhinovirus, adenovirus, coxsackie, parainfluenza, dan RSV (rpenghasut syncytial virus). Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, ARI pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Virus dan bakteria yang menyebabkan ARI dapat disebarkan dan ditularkan dalam beberapa cara, misalnya ketika anak menghirup tetesan bersin dari seseorang yang dijangkiti ARI. Penyebaran juga boleh berlaku apabila anak memegang objek yang telah tercemar dengan virus atau kuman yang menyebabkan ARI dan tanpa disentuh menyentuh hidung atau mulutnya sendiri. ARI juga cenderung berlaku lebih kerap pada musim hujan.

Semasa mengalami ARI, kanak-kanak mungkin mengalami gejala atau aduan dalam bentuk:

 • Kesesakan hidung atau hidung berair.
 • Bersin.
 • Batuk.
 • Sakit tekak hingga serak.
 • Mata terasa sakit, berair dan merah.
 • Sakit kepala.
 • Sakit otot.
 • Demam.
 • Sakit ketika menelan.

Tanda dan gejala jangkitan pernafasan akut akibat jangkitan virus biasanya akan berterusan selama 1-2 minggu. Selepas itu, keadaan anak akan mereda dengan sendirinya. Semasa sakit, anak perlu dirawat di rumah supaya dia dapat berehat dengan lebih selesa.

Walaupun ia dapat meningkat dengan sendirinya, ARI pada kanak-kanak perlu diperhatikan jika ia bertambah buruk dari masa ke masa atau disertai dengan gejala berikut:

 • Susah bernafas.
 • Bunyi nafas.
 • Sakit di bahagian dada atau perut.
 • Kejang.
 • Kehilangan kesedaran.
 • Bibir dan kuku kelihatan kebiruan.
 • Kulit menjadi pucat dan terasa sejuk.
 • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, dan cirit-birit.

Sekiranya terdapat beberapa gejala di atas, mungkin ARI pada kanak-kanak menyebabkan komplikasi yang lebih teruk, seperti dehidrasi, radang paru-paru, dan bronkitis. Keadaan ini perlu segera dirawat oleh doktor.

Langkah Rawatan dan Pencegahan ARI pada Kanak-kanak

ARI pada kanak-kanak akan bertambah baik dengan sendirinya. Namun, keadaan ini sering menjadikan kanak-kanak rehat dan sukar untuk berehat, sehingga proses pemulihan dapat terganggu.

Untuk membantu proses pemulihan dan membolehkan anak-anak berehat dengan lebih selesa ketika terkena ARI, terdapat beberapa langkah rawatan yang dapat dilakukan di rumah, termasuk:

1. Beri anak secukupnya untuk makan dan minum

Apabila terkena ARI, kanak-kanak akan menjadi kurang bersedia untuk makan dan minum. Ini boleh menyebabkan dia mengalami dehidrasi.

Oleh itu, cubalah memberi air secukupnya kepada anak anda untuk mengelakkannya daripada mengalami dehidrasi. Air juga dapat membantu kahak nipis, sehingga saluran pernafasan terasa lebih lega.

Sekiranya anak anda tidak mahu minum air, cubalah pilihan lain, seperti air lemon dan teh suam yang dicampurkan dengan madu. Tetapi ingat, madu tidak boleh diberikan kepada anak-anak di bawah usia 1 tahun kerana risiko menyebabkan keracunan botulisme.

Semasa sakit, kanak-kanak juga memerlukan tenaga yang mencukupi. Oleh itu, pastikan anak anda makan dengan kerap. Sekiranya dia tidak dapat menghabiskan makanan biasa, berikan anak anda makanan yang lebih kecil, tetapi lebih kerap. Sekiranya perlu, berikan suplemen multivitamin seperti yang disyorkan oleh doktor agar keperluan pemakanan anak dipenuhi.

2. Pastikan anak mendapat rehat yang cukup.

Kanak-kanak yang sakit perlu mendapat rehat yang mencukupi (sekurang-kurangnya 9-10 jam setiap malam). Untuk membantu anak anda berehat dengan selesa, cubalah mewujudkan suasana yang selesa dan bersih di bilik tidurnya. Anda boleh membaca buku cerita dan memeluk anak anda sehingga dia tertidur, ketika dia merasa tidak selesa.

Jangan lupa membersihkan bilik kanak-kanak dari asap rokok, habuk, dan kotoran. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan pelembap (pelembap) menjaga kebersihan udara supaya anak-anak dapat berehat dengan selesa.

3. Cuba air garam berkumur

Apabila terkena ARI, kanak-kanak akan merasa batuk dan sakit tekak. Keluhan ini dapat diatasi dengan berkumur air garam suam.

Caranya adalah dengan mencampurkan segelas air suam dengan 2 sudu teh garam, dan larutkan. Selepas itu, minta anak berkumur dengan air garam dan kemudian tumbuk. Walaupun ia cukup berkesan untuk mengurangkan gejala ARI pada kanak-kanak, kaedah ini hanya boleh digunakan pada kanak-kanak berusia lebih dari 8 tahun.

4. Gunakan ubat

Sekiranya keadaan anak tidak bertambah baik, anda boleh memberi ubat untuk membantu menghilangkan gejala ARI yang dirasakannya. Ubat ini dapat dalam bentuk parasetamol untuk meredakan demam dan sakit, ubat batuk, dan dekongestan untuk merawat selesema.

Tetapi sebelum memberi ubat, pastikan anda telah membaca arahan penggunaan dan dos seperti yang dinyatakan pada bungkusan.

Supaya anak-anak tidak sering terkena ARI, ambil beberapa langkah untuk mencegah ARI atau melindungi anak-anak dari penyakit berikut:

 • Elakkan hubungan langsung dengan orang yang sakit.
 • Ingatkan anak-anak untuk mencuci tangan dengan kerap, terutamanya selepas melakukan aktiviti di luar rumah, menyentuh benda kotor, selepas membuang air kecil atau buang air besar, dan sebelum makan.
 • Ajar anak-anak untuk selalu menutup hidung ketika batuk dan bersin.
 • Elakkan berkongsi mainan, peralatan makan, atau tuala dengan orang lain yang sakit.
 • Bersihkan rumah dan benda-benda di bilik tidur anak secara rutin, seperti sprei, selimut, dan mainan.
 • Melengkapkan imunisasi kanak-kanak.

ARI pada kanak-kanak memang boleh sembuh dengan sendirinya, terutamanya jika sistem imun anak baik. Walau bagaimanapun, jika simptom tidak membaik selepas beberapa hari atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor.

Begitu juga, jika anak mengalami gejala yang perlu diperhatikan seperti yang dijelaskan di atas, segera bawa anak ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.