Keluarga

Kelebihan Susu Soya pada Bayi yang Mempunyai Alahan Susu Lembu

Susu formula soya adalah susu yang diekstrak dari kacang soya yang telah diproses sedemikian rupa sehingga selamat untuk bayi. Beberapa formula soya diperkaya dengan nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Susu ini sering digunakan sebagai alternatif untuk bayi yang alah kepada susu lembu.

Susu lembu diketahui mempunyai banyak nutrien penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, seperti protein, kalsium, dan vitamin D. Namun, pada sesetengah bayi, susu lembu boleh menyebabkan reaksi alergi yang dicirikan oleh munculnya ruam atau benjolan gatal pada kulit, muntah, atau cirit-birit.

Kerana mereka tidak dapat minum susu lembu, bayi yang mengalami alahan susu lembu berisiko mengalami kekurangan nutrisi. Namun, anda tidak perlu risau kerana terdapat beberapa pilihan susu pengganti yang boleh anda berikan kepada si kecil untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Salah satunya adalah susu formula soya.

Susu soya memang boleh diberikan kepada bayi dan kanak-kanak yang mempunyai alergi atau intoleransi terhadap susu lembu. Walau bagaimanapun, susu soya atau susu soya mempunyai kandungan nutrien yang lebih rendah. Oleh itu, pemberian susu formula soya yang telah diperkaya dengan pelbagai nutrien lain boleh menjadi alternatif bagi bayi yang mengalami alahan susu lembu.

Kenapa Susu Soya?

Alergi susu lembu adalah tindak balas berlebihan sistem imun terhadap protein dalam susu lembu. Alergi susu lembu adalah salah satu jenis alahan yang paling biasa dialami oleh bayi dan kanak-kanak. Gejala alergi susu lembu boleh muncul sebaik sahaja bayi meminum susu lembu, ia juga dapat muncul beberapa hari selepas itu.

Oleh itu, Ibu perlu memantau keadaan Si Kecil jika dia diberi susu lembu, terutama jika Si Kecil mempunyai alergi terhadap makanan dan minuman tertentu atau bahan-bahan lain yang memicu alergi. Sekiranya anak anda alah pada susu lembu, anda boleh memberinya formula alternatif dengan ramuan berasaskan tumbuhan (susu berasaskan tumbuhan) sebagai pengganti, seperti formula soya atau formula berasaskan soya.

Susu soya formula mengandungi protein yang berasal dari kacang soya atau soya. Beberapa jenis susu kedelai telah diperkaya dengan pelbagai nutrien penting yang dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi, termasuk prebiotik FOS dan inulin, omega-3, omega-6, serta pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin D dan kalsium. Ibu juga disarankan untuk memilih formula soya yang tinggi serat.

Susu soya formula seperti ini mempunyai khasiat yang kurang lebih sama dengan susu lembu, jadi anda tidak perlu bingung lagi untuk mencari cara untuk memenuhi pengambilan nutrisi si kecil jika dia menderita alergi susu lembu.

Kebaikan Soy Soya untuk Keperluan Pemakanan Bayi

Berikut adalah pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari formula soya:

1. Menjaga kesihatan sistem pencernaan bayi

Formula soya yang baik adalah susu yang telah diperkaya dengan kandungan serat. Kandungan serat yang tinggi ditambah prebiotik FOS dan inulin terbukti baik untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan bayi dan mencegah bayi sembelit.

2. Menyokong perkembangan bayi

Formula soya yang baik adalah susu yang mengandungi pelbagai jenis asid amino penting di dalamnya. Asid amino penting diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dan memperbaiki tisu badan.

3. Mengoptimumkan perkembangan otak

Susu formula kedelai yang telah diperkaya dengan asid lemak sihat omega-3, omega-6, dan DHA baik untuk menjaga kesihatan si kecil sambil menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Omega-3 dan omega-6 diketahui baik untuk perkembangan otak bayi dan kanak-kanak, dan dapat meningkatkan pemikiran dan kemahiran analitik anak-anak.

4. Menyokong pertumbuhan tulang

Untuk meningkatkan nilai pemakanan susu formula soya, beberapa produk susu formula dengan ramuan soya ditambah dengan vitamin dan mineral yang penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi bayi, iaitu vitamin D dan kalsium.

Selain itu, vitamin A dan vitamin B yang terdapat dalam susu kedelai juga baik untuk kesihatan kulit, mata, dan organ bayi. Kedua-dua vitamin ini juga dapat menguatkan sistem ketahanan badan, sehingga bayi tidak mudah sakit.

5. Menjaga kesihatan jantung bayi

Susu formula soya tinggi protein dan rendah lemak tepu, dan bebas kolesterol. Ini menjadikan formula soya sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung bayi.  

Soya atau soya dan produknya yang diproses, termasuk formula soya, kaya dengan protein dan lemak sihat. Oleh itu, formula soya adalah pilihan yang baik untuk menggantikan susu lembu, terutama formula soya yang telah diperkaya dengan pelbagai nutrien penting yang diperlukan bayi semasa pertumbuhan dan perkembangannya.

Sekiranya anda melihat si kecil menunjukkan simptom alergi setelah memakan susu lembu, anda harus berhenti memberi susu terlebih dahulu. Periksa anak kecil anda kepada doktor untuk memastikan sama ada gejala alergi yang dialaminya benar-benar disebabkan oleh susu lembu.

Sekiranya benar bahawa penyebabnya adalah alergi susu lembu, doktor boleh mengesyorkan jenis susu lain sebagai pengganti, seperti formula yang terbuat dari soya. Doktor juga akan memberi nasihat mengenai makanan yang perlu dimakan oleh anak kecil anda untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka.