Kesihatan

Penggunaan Lampu Laser dalam Dunia Perubatan

Lampu laser telah lama digunakan sebagai terapi untuk mengobati berbagai penyakit, seperti rambut rontok, batu ginjal, gangguan penglihatan, sakit belakang, hingga barah. Terapi perubatan ini menggunakan pancaran cahaya yang kuat untuk memotong, membakar, atau memusnahkan tisu yang tidak normal di dalam badan.

Lampu laser mempunyai panjang gelombang tertentu yang berbeza dengan sinar lain. Sinar satu ini memfokuskan pada titik tertentu dan memancarkan cahaya dengan intensiti yang sangat tinggi. Dalam perubatan, sinar laser membolehkan doktor melakukan pembedahan dengan lebih selamat. Teknik pembedahan dengan sinar laser ini menumpukan pada bahagian kecil badan tanpa merosakkan tisu di sekitarnya.

Jenis-JJenis Lampu Laser

Terdapat banyak jenis pancaran laser yang digunakan dalam rawatan perubatan. Jenis laser yang berbeza, keadaan yang berbeza dirawat. Berikut adalah beberapa contoh:

 • Laser karbon dioksida

  Sinar laser ini digunakan untuk membuat sayatan yang kurang dalam, seperti dalam penyingkiran barah kulit.

 • laser argon

  Laser jenis ini menggabungkan cahaya dengan kemoterapi untuk membunuh lebih banyak sel barah. Laser Argon juga boleh digunakan untuk prosedur pembedahan.

 • Nd: Laser YAG (garnet aluminium yttrium-doped neodymium)

  Laser jenis ini mampu mencapai lapisan tisu badan yang lebih dalam. Laser jenis ini boleh digunakan untuk merawat gangguan vaskular seperti urat varikos dan hemangioma.

 • Terapi laser tahap rendah (Terapi Laser Tahap Rendah atau LLLT)

  Terapi ini juga dikenali sebagai terapi laser sejuk. Teknik ini digunakan dalam pembedahan kecil dan juga untuk meningkatkan kemampuan memperbaiki tisu badan (regenerasi).

Lampu Laser untuk Merawat Penyakit

Berikut adalah beberapa penggunaan cahaya laser sebagai kaedah rawatan:

 • Membantu prosedur pembedahan, seperti penyingkiran tumor dan batu ginjal, pembedahan prostat dan pembedahan payudara.
 • Tingkatkan penglihatan, seperti dalam prosedur LASIK, perbaiki retina retas, dan pembuangan katarak.
 • Membantu prosedur perubatan pergigian dan oral, seperti rawatan saluran akar (endodontik), pembedahan periodontik, pemutihan gigi, dan pembedahan mulut.
 • Membantu prosedur pembedahan kosmetik, seperti pembedahan plastik, menghilangkan parut, tatu, bintik hitam, tanda regangan, kedutan, tanda lahir, atau vena varikos.
 • Mengeluarkan rambut atau rambut pada bahagian badan tertentu.
 • Mengubati sakit belakang.
 • Rawat barah, seperti barah serviks, barah zakar, barah vulva, barah vagina, barah kulit dan barah paru-paru pada tahap awal.
 • Membantu prosedur pembedahan kosmetik, seperti pembedahan plastik, menghilangkan parut, tatu, bintik hitam, tanda regangan, kedutan, tanda lahir, urat varikos, dan pembedahan tahi lalat.

Risiko Rawatan Cahaya Laser

Sekiranya dilakukan dengan betul, rawatan laser dapat mengurangkan risiko jangkitan luka dan ketidakselesaan selepas pembedahan. Selain itu, masa pemulihan menggunakan terapi ini cenderung lebih cepat daripada pembedahan biasa.

Namun, seperti semua prosedur perubatan, pembedahan sinar laser juga mempunyai risiko. Beberapa risiko ini termasuk sakit, jangkitan, pendarahan, parut, dan perubahan warna kulit. Di samping itu, terapi laser cenderung lebih mahal dan mesti dilakukan berulang kali.

Sebelum memutuskan untuk menggunakan terapi sinar laser untuk rawatan penyakit tertentu dan prosedur perubatan, disarankan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Kerana, tidak semua orang dibenarkan menjalani rawatan ini. Contohnya, seseorang yang berumur di bawah 18 tahun tidak digalakkan menjalani pembedahan mata laser LASIK.