Keluarga

Fahami Gejala dan Rawatan Kemurungan pada Kanak-kanak

Bukan hanya pada orang dewasa, kemurungan juga boleh berlaku pada kanak-kanak. Depresi pada kanak-kanak dapat dicirikan oleh beberapa gejala, seperti perasaan sedih yang berterusan, penolakan bermain, perubahan tingkah laku, dan juga kemurungan jatuh pencapaian di sekolah. Untuk lebih memahami gejala dan rawatan kemurungan pada kanak-kanak, mari kita lihat ulasan berikut.

Depresi pada kanak-kanak dapat membatasi kemampuan mereka untuk berfungsi dengan normal. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, mulai dari buli di sekolah, keganasan dan pergaduhan berterusan dalam rumah tangga, penderaan seksual, perceraian ibu bapa, salah ibu bapa, kematian orang yang disayangi. Selain itu, kemurungan pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh gangguan mental yang lain, seperti sindrom Tourette, bipolar pada kanak-kanak, autisme, dan ADHD.

Gejala Depresi Umum pada Kanak-kanak

Keadaan kanak-kanak yang mengalami kemurungan sering tidak disedari. Ini kerana kanak-kanak belum dapat meluahkan perasaan dengan betul. Oleh itu, ibu bapa perlu memberi perhatian kepada perubahan emosi dan tingkah laku anak-anak.

Gejala kemurungan pada kanak-kanak boleh dibahagikan kepada gejala fizikal dan gejala mental. Inilah penjelasannya:

Gejala fizikal

Beberapa gejala fizikal kemurungan pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan adalah sakit perut yang kerap, sakit kepala yang kerap, tidak bertambah berat badan atau kelihatan lebih kurus, mengurangkan selera makan atau meningkat dengan cepat, kelihatan letih, dan mengalami masalah tidur.

Gejala mental

Gejala kemurungan mental pada kanak-kanak termasuk:

 • Ia menjadi mudah marah, terutama jika dia dikritik.
 • Rasa sedih atau putus asa.
 • Tidak mahu atau tidak dapat menyelesaikan kerja sekolah.
 • Selalunya berbohong.
 • Kehilangan minat terhadap hobi atau aktiviti yang biasa anda gemari.
 • Lebih suka bersendirian dan enggan berinteraksi atau bergaul dengan rakan sebayanya, walaupun dengan keluarganya.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Mempunyai pemikiran untuk mencederakan diri sendiri.
 • Rasa bersalah dan menganggap dirinya tidak berharga.
 • Selalunya kelihatan gelisah atau cemas.

Kanak-kanak boleh disyaki mengalami kemurungan jika gejala ini berlangsung lebih dari 2 minggu, dan mengganggu aktiviti harian anak. Sekiranya tidak dirawat, gejala kemurungan pada kanak-kanak boleh bertambah buruk.

Penjagaan Kanak-kanak Depresi

Sekiranya anak menunjukkan gejala yang disyaki mengalami kemurungan, maka ibu bapa harus segera membawa anak itu ke psikologi atau psikiatri kanak-kanak.

Sekiranya kanak-kanak itu didiagnosis mengalami kemurungan, maka dia perlu mendapatkan rawatan dan ubat. Beberapa langkah rawatan yang boleh diambil untuk mengatasi kemurungan pada kanak-kanak adalah:

 • Kaunseling dan psikoterapi, termasuk terapi tingkah laku kognitif.
 • Main terapi.
 • Pentadbiran ubat antidepresan.

Rawatan yang disyorkan untuk anak dengan kemurungan akan disesuaikan dengan keparahan gejala depresi, tindak balas anak terhadap terapi, dan kemampuan anak untuk menghadiri sesi terapi dengan betul.

Kepentingan Sokongan Ibu Bapa

Peranan ibu bapa sangat penting dalam proses pemulihan kemurungan pada anak-anak serta menyokong keadaan psikologi dan fizikal mereka. Ibu bapa perlu menemani dan menyokong anak-anak yang mengalami kemurungan.

Terapi depresi memerlukan masa sebelum hasilnya dapat dilihat. Oleh itu, ibu bapa perlu bersabar dan memberikan sokongan emosi kepada anak-anak semasa proses terapi.

Ibu bapa juga perlu memastikan anak-anak mereka makan makanan berkhasiat, cukup tidur, bersenam secara teratur, dan mempunyai peluang untuk melakukan hobi mereka. Ini akan memberi kesan positif pada moodnya. Rutin senaman yang menyeronokkan, seperti bermain basikal imbangan, boleh menjadi pilihan untuk menyokong keadaan fizikal dan mental anak-anak.

Apabila anak-anak tertekan, ibu bapa tentu akan prihatin, sedih, dan bahkan kecewa. Namun, cubalah untuk tetap sabar dan memahami keadaan anak, kerana hubungan positif dengan ibu bapa akan sangat membantu anak-anak dalam mengatasi kemurungan.