Kehidupan yang sihat

Manfaat Arang Aktif untuk Kesihatan dan Kecantikan

Sejak yang pertama, arang aktif diyakini dapat mengatasi gejala keracunan. Malah, arang aktif juga sering digunakan sebagai ubat untuk merawat pelbagai keluhan kesihatan dan kecantikan.

Arang aktif atauarang diaktifkan adalah arang yang dibuat dari bahan semula jadi, seperti arang tulang, tempurung kelapa, biji zaitun, dan ampas. Arang aktif berbeza dari arang biasa kerana telah dipanaskan hingga suhu yang sangat tinggi, sehingga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan kecantikan.

Pelbagai Manfaat Arang Aktif

Pelbagai manfaat arang aktif untuk kesihatan dan kecantikan adalah:

1. Atasi keracunsebuah

Seperti yang telah dijelaskan, arang aktif telah digunakan sejak zaman kuno sebagai penawar. Ini kerana bahan hitam pekat ini dapat mengikat toksin dan mencegah penyerapan toksin ke dalam badan.

Walaupun sering digunakan sebagai penawar, arang aktif tidak dapat mengatasi semua jenis keracunan. Jenis keracunan yang tidak dapat diatasi dengan arang aktif termasuk keracunan dengan asam kuat, alkali, besi, cairan pembersih, dan petrol.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Walaupun masih kontroversial, beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan arang aktif 4-32 gram dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah, termasuk kolesterol jahat (LDL) dan kolesterol total. Namun, keberkesanannya masih perlu dikaji lebih jauh kerana terdapat kajian lain yang menunjukkan hasil yang berbeza.

3. Mengatasi gangguan pencernaan

Satu pusat pendidikan menyatakan bahawa arang aktif berguna untuk mengurangkan gas di saluran pencernaan dan mengatasi kembung. Walaupun begitu, penyelidikan lain menyatakan bahawa manfaat arang aktif untuk merawat gangguan pencernaan belum terbukti.

Selain itu, penggunaan arang aktif untuk mengubati cirit-birit juga harus dielakkan, kerana keberkesanan dan keselamatannya tidak diketahui dengan pasti.

4. Memutihkan gigi

Akhir-akhir ini, banyak produk ubat gigi menggunakan arang aktif kerana dipercayai dapat menjadikan gigi lebih putih. Walaupun banyak orang mempercayai hal ini, keberkesanan arang aktif dalam memutihkan gigi masih belum jelas.

Bahkan ada kajian yang menunjukkan bahawa penggunaan pasta gigi arang aktif secara berlebihan boleh merosakkan enamel gigi dan benar-benar membuat gigi kelihatan lebih kuning.

5. Mencerahkan kulit

Dalam dunia kecantikan, arang aktif sering digunakan untuk topeng muka. Penggunaan topeng muka yang mengandungi arang aktif diyakini dapat menjadikan kulit wajah lebih cerah dan bebas dari jerawat. Ini kerana arang aktif dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan dan menghilangkan kotoran pada wajah.

Walaupun arang aktif diyakini membawa pelbagai faedah, jangan gunakan arang aktif secara sembarangan. Anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana penggunaan arang aktif yang berlebihan atau dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan kesan sampingan.