Kesihatan

Mengatasi Cirit-birit dengan Kaolin dan Perkara yang Perlu Tahu

Selain menggunakan cecair ORS dan minum lebih banyak air, cirit-birit juga dapat diatasi dengan kaolin. Ubat ini umumnya digunakan untuk melegakan cirit-birit ringan hingga teruk atau cirit-birit yang tidak diketahui sebabnya.

Cirit-birit dicirikan oleh pergerakan usus yang lebih kerap dengan najis yang lebih longgar daripada biasa. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang telah tercemar dengan virus, bakteria, atau parasit.

Cirit-birit dapat diatasi dengan minum lebih banyak dan makan makanan ringan. Namun, anda juga boleh menggunakan ubat cirit-birit yang mengandungi kaolin untuk mengobatinya.

Kaolin sebagai Ubat untuk Mengubati Cirit-birit

Untuk merawat cirit-birit, kaolin berfungsi dengan menyerap toksin dan bahan lain dari usus. Ubat ini juga dapat membentuk atau menguatkan najis yang longgar hanya dalam 1-2 hari.

Walau bagaimanapun, kaolin tidak dapat mengurangkan jumlah cecair yang hilang semasa cirit-birit. Oleh itu, pengambilan ubat ini juga mesti disertai dengan pengambilan banyak cecair.

Kaolin tidak mempunyai kemampuan untuk melawan bakteria, jadi tidak digalakkan untuk digunakan sebagai satu-satunya rawatan untuk cirit-birit bakteria.

Walau bagaimanapun, penyelidikan perubatan menyatakan bahawa keberkesanan kaolin dalam merawat cirit-birit masih belum terbukti sepenuhnya. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanannya.

Walau bagaimanapun, BPOM RI masih membenarkan ubat cirit-birit yang mengandungi kaolin dijual di pasaran dan umumnya boleh diminum sebagai ubat bebas.

Perkara yang perlu dipertimbangkan Sebelum Mengonsumsi Kaolin

Sebelum anda ingin menggunakan kaolin sebagai ubat cirit-birit, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

Dos ubat Kaolin

Perhatikan arahan penggunaan dan dos ubat yang tertera pada bungkusan sebelum menggunakannya. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk memastikan dos dan keselamatan yang betul.

Ubat Kaolin biasanya diambil selepas setiap pergerakan usus. Berikut adalah dos yang disyorkan untuk penggunaan ubat kaolin:

  • Kanak-kanak berumur 3-6 tahun: 1-2 sudu besar
  • Kanak-kanak 6–12 tahun: 2–4 sudu besar
  • Kanak-kanak 12 tahun ke atas: 3-4 sudu besar
  • Dewasa: 4-8 sudu besar

Sementara itu, bagi kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, pemberian kaolin dan dosnya mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Kesan sampingan Kaolin

Kaolin agak selamat untuk dimakan, tetapi kesan sampingan masih boleh berlaku. Sembelit adalah salah satu kesan yang sering timbul, terutamanya jika kaolin dimakan oleh kanak-kanak atau orang tua.

Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati ketika memberikan kaolin kepada anak-anak atau orang tua. Kaolin juga tidak digalakkan diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Selain itu, kaolin juga boleh menyebabkan reaksi alergi yang ditandai dengan gejala gatal, ruam, sukar bernafas, dan pembengkakan lidah, bibir, mulut, atau muka.

Ubat cirit-birit yang mengandungi kaolin juga selamat untuk dimakan oleh wanita hamil, kerana zat-zat yang terkandung di dalamnya tidak diserap oleh plasenta. Walau bagaimanapun, kajian haiwan telah menunjukkan hubungan antara kaolin dan anemia dan hipokalemia pada kehamilan.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, lebih baik bagi wanita hamil untuk mengelakkan atau berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil kaolin.

Interaksi ubat Kaolin dengan jenis ubat lain

Penggunaan kaolin juga perlu berhati-hati jika anda mengambil ubat tertentu, seperti: digoxin, quinidine, klindamisin, atau trimetoprim.

Ini kerana kandungan kaolin boleh mempengaruhi prestasi ubat-ubatan ini. Anda juga perlu berhati-hati jika anda mengambil ubat-ubatan herba, makanan tambahan, atau jika anda alah kepada makanan atau ubat-ubatan tertentu.

Semasa mengambil kaolin, disarankan untuk mengambil banyak air. Ambil kaolin mengikut dos yang tertera pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya selepas mengambil kaolin selama 2 hari, anda merasa tidak ada perubahan atau cirit-birit anda bertambah buruk, hentikan penggunaannya dengan segera dan dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.