Kesihatan

Petua untuk diet rendah garam yang selamat dan sesuai

Gbahasa arama atau natrium mempunyai banyak faedah untuk badan. Tetetapi jika terlalu banyak, garamboleh menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengamalkan diet rendah garam selamat sehingga kadar Sodaium dalam badan tidak terlalu rendah.

Pengambilan garam yang terlalu tinggi berisiko menyebabkan hipertensi, yang kemudian boleh menyebabkan masalah jantung dan strok. Dengan menjalankan diet rendah garam, anda dapat mengurangkan risiko penyakit ini. Namun, kekurangan garam juga tidak baik. Itulah sebabnya, diet rendah garam perlu dilakukan dengan betul.

Pelbagai Petua Diet Garam Rendah

Jumlah pengambilan natrium maksimum untuk orang dewasa, ialah 2.4 gram sehari. Jumlah ini bersamaan dengan satu sudu teh garam. Manakala pada kanak-kanak berumur 4-10 tahun, jumlah maksimum pengambilan natrium sehari adalah sekitar 1-2 gram.

Untuk memastikan tahap garam di dalam badan anda terkawal, anda boleh menggunakan petua diet rendah garam yang selamat berikut:

1. Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah

Anda boleh meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kandungan natrium rendah, seperti tomato, wortel, bayam, brokoli, saderi, selada, bawang, epal, jeruk, limau, dan pisang.

2. Pilih produk makanan dan minuman yang rendah garam

Semasa membeli makanan atau minuman, pilih produk yang rendah garam. Anda dapat melihat kandungan natrium pada bungkusan makanan atau minuman yang anda beli. Biasanya produk rendah garam mempunyai jumlah natrium di bawah 140 mg setiap hidangan. Sekiranya anda makan di restoran, anda boleh meminta untuk mengurangkan jumlah garam.

3. Hadkan penggunaan rempah dan sos

Pilih rempah kering yang belum ditambah garam sebagai perasa. Untuk mengurangkan penggunaan garam, anda boleh menambah rempah lain, seperti lada, jus lemon, ketumbar, halia, daun thyme, oregano, atau sawi keringkan, untuk menambah rasa ke dalam pinggan.

4. Kurangkan penggunaan garam semasa memasak

Mulai sekarang, kurangkan penggunaan garam ketika memasak, anda dapat mengukur garam seperti yang diperlukan, maksimum satu sudu teh. Elakkan menambah garam semasa memasak nasi atau merebus pasta. Sekiranya anda ingin menggunakan mentega, pilih satu tanpa garam.

5. Elakkan penipuansmakanan garam tinggi umsi

Elakkan makanan dengan kandungan garam yang tinggi, seperti keju, daging asap, daging olahan, mayonis, saus tomat, ikan teri, dan bijirin. Selain itu, beberapa jenis roti, sos pasta, pizza, makanan segera, sandwic, sosej, dan kerepek bungkus juga mengandungi banyak garam.

Beberapa cara di atas boleh dilakukan ketika anda ingin mencuba diet rendah garam yang selamat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan atau penyakit tertentu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum memulakan diet, termasuk diet rendah garam.