Keluarga

Perhatikan tetapan suhu AC yang betul untuk bayi

Sekiranya anda menggunakan penghawa dingin di rumah, penting untuk mengetahui suhu AC yang tepat untuk bayi anda. Ini kerana badan bayi belum dapat mengatur suhunya dengan baik, sehingga mudah terkena sejuk atau panas. Keadaan ini boleh memberi kesan kepada kesihatan Si Kecil.

Bayi mempunyai kulit yang masih nipis dan sensitif. Ini membuatnya rentan terhadap ruam kulit, panas berdarah, dan dehidrasi ketika dia berada dalam suhu panas.

Salah satu cara untuk menjadikan suhu bilik sejuk adalah dengan menggunakan penghawa dingin atau penghawa dingin. Walau bagaimanapun, suhu penghawa dingin untuk bayi juga mesti disesuaikan dengan betul agar bayi tidak menjadi sejuk dan akhirnya jatuh sakit atau mengalami hipotermia.

Suhu AC yang disyorkan untuk Bayi

Suhu AC yang disyorkan untuk bayi adalah sekitar 23-25o Celsius. Pada suhu ini, anda masih perlu memakai si kecil dengan pakaian kapas dan menutupinya dengan selimut nipis yang selesa dan dapat menyerap peluh.

Untuk bayi baru lahir yang dibalut atau memakai baju tidur panjang hingga ke telapak kaki (baju tidur, Ibu dapat menyesuaikan suhu AC hingga 18-20o Celsius.

Anda juga boleh menggunakan ciri pemasa (pemasa) supaya penghawa dingin dapat dihidupkan atau dimatikan secara automatik pada jam-jam tertentu.

Sekiranya penghawa dingin yang anda gunakan tidak dilengkapi dengan paparan suhu, gunakan termometer bilik untuk mengetahui apakah suhu bilik sesuai dengan suhu penghawa dingin yang ideal untuk bayi.

Kebaikan Suhu AC Sejuk untuk Bayi

Selain membuat bayi tidur lebih lena kerana ruangan terasa sejuk, pengaturan suhu AC yang tepat juga dapat mencegah bayi mengalami masalah kesihatan, seperti dehidrasi, panas berdarah, dan hstrok makan atau angin ahmar.

Bukan hanya itu, menjaga suhu bilik sejuk menjadikan bayi kurang cemas dan lebih selesa ketika tidur. Ini dapat mengurangkan risiko bayi menghidap SIDS atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Ketika berada di ruangan yang disejukkan dengan penyaman udara, si kecil anda juga perlu diberi susu ibu atau susu formula agar keperluan cairan mereka dipenuhi dan mengelakkan dehidrasi.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menggunakan Penyaman Udara untuk Bayi

Semasa menggunakan penghawa dingin di bilik bayi, anda disarankan untuk mengikuti beberapa petua di bawah:

  • Bersihkan penghawa dingin dengan kerap.
  • Pastikan bilik mempunyai pengudaraan yang baik sehingga peredaran udara terjaga.
  • Sapukan pelembap bayi khas pada kulit si kecil semasa berada di bilik berhawa dingin untuk mengelakkan kulit kering.
  • Sekiranya anda menggunakan kipas untuk menyejukkan ruangan, elakkan mengarahkannya ke bayi.
  • menggunakan pembersih air atau pelembap untuk memastikan kualiti udara bersih dan bebas dari habuk.
  • Elakkan merokok di tapak semaian atau di rumah.

Walaupun bayi disarankan untuk berada di dalam ruangan yang sejuk, itu tidak berarti mereka harus selalu berada di ruangan berhawa dingin. Sesekali, bawa si kecil di luar pada waktu pagi untuk mendapatkan cahaya matahari dan udara segar.

Selain menetapkan suhu AC yang tepat untuk bayi anda, satu perkara lagi yang perlu anda ingat semasa menggunakan AC di bilik anak anda ialah membersihkan penapis udara AC secara berkala. Sekiranya anak kecil anda sering mengalami gejala alergi semasa berada di bilik berhawa dingin, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik anda.