Keluarga

Ayuh, biasakan anak minum air dengan cara ini

Penting untuk membiasakan kanak-kanak minum air. Sebabnya, air adalah salah satu pengambilan yang diperlukan oleh tubuh anak. Sekiranya anak anda sukar minum air, jangan risau, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan agar dia terbiasa.

Tubuh perlu mempunyai cukup cecair untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya badan kanak-kanak mengalami dehidrasi, mereka berisiko tinggi mengalami dehidrasi. Untuk mengelakkan keadaan ini, jadikan air minum sebagai tabiat yang baik untuk anak-anak dari usia dini.

Jumlah Keperluan Air pada Kanak-kanak

Anda boleh mula minum si kecil untuk minum air dari usia 6 bulan. Keperluan cairan harian setiap kanak-kanak mungkin berbeza-beza, bergantung pada ketinggian dan berat badan mereka, usia, jantina, tahap aktiviti fizikal, dan cuaca.

Namun, secara umum, jumlah cairan yang diperlukan untuk anak-anak menurut Persatuan Pediatrik Indonesia adalah seperti berikut:

  • 800 mililiter (ml) atau sekitar 2-3 cawan untuk kanak-kanak berumur 7-12 bulan
  • 1.3 liter atau lebih kurang 5 cawan untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun
  • 1.7 liter atau kira-kira 6-7 cawan untuk kanak-kanak berumur 4-8 tahun
  • 2.1–2.4 liter atau 8–10 gelas untuk kanak-kanak berumur 9–13 tahun
  • 2.3–3.3 liter atau sekitar 9–13 cawan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 14 tahun

Ukuran gelas yang digunakan dalam keterangan di atas adalah gelas belimbing atau kira-kira 200 ml.

Cara membiasakan anak minum air

Untuk mendapatkan anak anda minum air, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Sediakan botol minuman yang disukai oleh anak

Agar si kecil anda berminat untuk minum air, anda boleh memberinya botol air atau gelas dengan watak kartun atau objek kegemarannya. Selain itu, anda juga perlu memastikan bahawa peralatan minum yang anda pilih bebas BPA, ya.

Dengan cara itu, si kecil dapat minum dengan gembira sambil tetap selamat dan sihat.

2. Masukkan ketulan ais atau buah yang dihiris

Menambah ketulan ais dengan bentuk yang unik, seperti bintang, matahari, hati, atau bunga, ke dalam gelas atau botol air boleh sangat menggembirakan kanak-kanak. Dengan cara itu, kanak-kanak menjadi lebih teruja untuk minum air.

Untuk menambahkan warna dan sedikit rasa, anda juga boleh memasukkan potongan buah kegemaran si kecil ke dalam botol minuman, seperti strawberi, blueberry, timun, pudina, atau ceri.

3. Letakkan botol minuman yang mudah dijangkau

Ibu boleh membiasakan diri dengan air minum si kecil dengan meletakkan botol minuman atau gelas di tempat yang mudah dijangkau oleh si kecil.

Jangan lupa untuk selalu membawa anak kecil anda minum ketika anda membawanya keluar untuk aktiviti, okey? Anda boleh memilih botol yang praktikal dan tidak mudah tumpah.

4. Hadkan pilihan minuman anak anda

Sekiranya air adalah satu-satunya minuman yang ada, kemungkinan besar kanak-kanak akan meminumnya dan ia boleh menjadi kebiasaan harian. Oleh itu, anda harus menyingkirkan semua minuman manis atau bersoda di rumah dan menjadikan air satu-satunya pilihan untuk minum si kecil anda.

5. Menjadi teladan bagi anak-anak

Perkara penting yang perlu diingat ialah anda harus menjadi contoh yang baik untuk si kecil anda. Tunjukkan air yang diminum Ibu di hadapan si Kecil. Semakin kerap anak kecil anda melihat anda melakukan itu, semakin besar kemungkinan dia melakukan perkara yang sama.

Itu adalah pelbagai petua untuk membiasakan anak anda minum air yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk meminum si kecil anda minum air atau dia menunjukkan gejala dehidrasi, seperti pening, mual, sakit kepala, urin kuning gelap, bibir kering, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.

Selain air, anda sebenarnya dapat memenuhi keperluan cairan anak kecil anda melalui buah-buahan atau sayur-sayuran yang mengandungi banyak air, seperti timun, semangka, saderi, selada, tomato, dan strawberi.