Keluarga

Ini adalah cara semula jadi untuk menegangkan payudara

Cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan payudara yang tegas sebenarnya tidak sukar. Anda hanya perlu mengamalkan gaya hidup sihat seperti menjaga berat badan, minum cukup air, dan berhenti merokok.

Payudara adalah bahagian badan yang sering tidak luput dari perhatian diri sendiri. Oleh itu, wajar jika wanita ingin mempunyai payudara yang tegas. Dengan mempunyai payudara yang tegas dan cantik untuk dilihat, keyakinan diri juga dapat meningkat.

Cara Mengetatkan Payudara

Terdapat banyak mitos dan fakta yang beredar mengenai bagaimana mempunyai payudara yang tegas. Sekarang, daripada anda terpaku pada maklumat yang tidak jelas, lebih baik menerapkan langkah-langkah yang jelas berikut untuk mendapatkan payudara yang tegas.

Untuk mempunyai payudara yang tegas, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Mengekalkan berat badan

Untuk mempunyai payudara yang tegas, perhatikan berat badan anda. Sebabnya, kenaikan berat badan dan penurunan berat badan secara berlebihan atau cepat dapat menjadikan kulit di sekitar payudara meregang. Akibatnya, payudara menjadi kendur.

2. Duduk dalam kedudukan tegak

Kedudukan duduk yang betul bukan sahaja mengurangkan risiko sakit belakang, tetapi juga menyokong dan mengangkat payudara secara semula jadi. Kedudukan duduk yang bengkok akan membuatkan payudara secara automatik jatuh ke bawah. Sekiranya anda terbiasa dengan posisi duduk ini, payudara anda akan "ditarik" oleh graviti lebih kerap dan menjadi lebih kendur.

3. Minum air secukupnya

Anda dinasihatkan untuk mengambil 2 liter air atau 8 gelas sehari. Kebiasaan yang satu ini dapat membantu mengekalkan keanjalan kulit, termasuk kulit di sekitar payudara. Dengan keanjalan kulit yang terjaga, payudara yang tegas tidak mustahil.

4. Menggunakan bra yang betul

Walaupun tidak memberi kesan langsung, memilih bra yang tepat dapat mempengaruhi ketegangan payudara. Semasa anda bersenam, misalnya, penggunaan coli sukan atau bra sukan sangat penting.

Bra sukan khas dapat menyokong payudara dengan lebih baik ketika bergerak aktif semasa bersukan. Dengan cara itu, kerosakan pada tisu penghubung pada payudara dapat dielakkan sehingga secara tidak langsung memberi kesan pada ketegasan payudara.

5. Makan makanan yang sihat

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan makanan berkhasiat dapat membantu menjaga kesihatan tisu payudara. Secara automatik, ini dapat meningkatkan ketegangan dan keanjalan payudara.

Makanan yang mengandungi omega 3, lemak tak jenuh tunggal, dan antioksidan, misalnya, dipercayai dapat menyokong kesihatan tisu payudara dengan baik. Oleh itu, tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien ini, seperti kacang, ikan, kacang soya, alpukat, brokoli, dan semangka, jika anda ingin mempunyai payudara yang tegas.

6. Berhenti merokok

Sekiranya anda ingin mempunyai payudara yang tegas, berhenti merokok. Sebabnya, asap tembakau mengandungi lebih daripada 4,000 bahan kimia yang boleh merosakkan kolagen dan mengurangkan keanjalan kulit, termasuk kulit di sekitar payudara. Penyelidikan menunjukkan bahawa perokok lebih berisiko mengalami payudara kendur.

Itulah beberapa cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk mendapatkan payudara yang kencang. Sekiranya kaedah ini telah dilakukan dan anda tidak berpuas hati dengan hasilnya, pembedahan payudara boleh dipertimbangkan.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai bagaimana proses menjalani pembedahan dari awal hingga akhir dan apa kebaikan dan keburukan yang perlu anda pertimbangkan lebih lanjut.