Kesihatan

Gliserol topikal - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Gliserol topikal adalah emolien yang digunakan untuk melembapkan kulit atau mencegah kerengsaan kulit kering, kasar, bersisik, gatal, dan ringan. Ubat ini umumnya digunakan untuk melegakan gejala dermatitis, eksim, dan psoriasis.

Apabila lapisan luar kulit kekurangan air, kulit menjadi kering. Gliserol topikal berfungsi dengan membentuk lapisan berminyak di bahagian paling luar kulit untuk menahan air agar kekal di kulit. Cara kerja ini juga akan membantu membuang sel kulit mati dan menjaga kelembapan kulit.

Tanda dagangan gliserol topikal: Biokrim

Apa itu Gliserol Topikal

kumpulanUbat percuma
KategoriEmolien dan pelindung kulit
ManfaatMelembapkan kulit atau mencegah dan merawat kulit kering, kulit kasar, atau kulit bersisik, disebabkan oleh dermatitis, eksim, atau psoriasis.
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Gliserol topikal untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada gliserol topikal diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Wanita yang menyusu disarankan untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatKrim, ubat luaran cairan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Gliserol Topikal

Sebelum menggunakan gliserol topikal, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan gunakan gliserol topikal jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan gliserol topikal jika anda mengalami dehidrasi atau menghidap penyakit jantung atau buah pinggang.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan gliserol topikal jika anda mengalami luka terbuka atau jangkitan kulit.
 • Rujuk doktor sekiranya anda mengalami jerawat. Seboleh-bolehnya pilih produk gliserol topikal yang dilabel bukan komedogenik.
 • Elakkan pendedahan sinar matahari jangka panjang dan selalu gunakan pelindung matahari, semasa menjalani rawatan dengan gliserol topikal, kerana ubat ini dapat membuat kulit lebih sensitif terhadap sinar matahari.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda mengenai apa-apa ubat yang sedang anda ambil, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah menggunakan gliserol topikal.

Dos dan Peraturan Penggunaan Gliserol Topikal

Produk gliserol topikal yang digunakan untuk melembapkan kulit boleh didapati dalam bentuk dos 25% atau 40%. Peratusan gliserol menerangkan nisbah antara berat gliserol dan berat keseluruhan keseluruhan.

Ambil produk gliserol topikal sebanyak 1 segmen hujung jari telunjuk, kemudian sapukan secara merata pada kulit yang ingin anda rawat, 2-3 kali sehari. Dos untuk kanak-kanak adalah sama dengan dos untuk orang dewasa.

Cara Menggunakan Gliserol Topikal dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat mengenai pakej gliserol topikal sebelum menggunakannya. Gunakan gliserol topikal pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Sapukan ubat ini hanya pada kawasan kulit yang bermasalah. Elakkan bersentuhan dengan wajah, mata, lubang hidung, mulut, dan kulit yang cedera, jengkel, tergores, atau baru dicukur.

Cara menggunakan setiap produk ubat gliserol topikal boleh berbeza. Sebilangan produk perlu dikocok sebelum digunakan, dan ada yang perlu dicampurkan dengan air sebelum digunakan pada kawasan kulit yang bermasalah. Yang pasti, anda harus membaca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat.

Untuk merawat kulit kering pada tangan, disarankan untuk menggunakan ubat ini selepas setiap mencuci tangan atau selepas mandi ketika kulit masih sedikit basah.

Sekiranya menggunakan ubat ini untuk merawat ruam lampin pada bayi, bersihkan dan keringkan kulit bayi terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat tersebut.

Pada kulit yang sangat kering, disarankan untuk merendam kawasan kulit sebelum menggunakan ubat ini. Elakkan mandi terlalu kerap, mandi air panas, atau mandi untuk jangka masa yang panjang kerana ini boleh memperburuk keadaan kulit kering.

Simpan gliserol topikal pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Gliserol Topikal dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui pasti kesan interaksi yang boleh berlaku jika gliserol topikal digunakan dengan ubat lain. Untuk selamat, selalu beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil sebelum mengambil rawatan dengan gliserol topikal.

Kesan Sampingan dan Bahaya Gliserol Topikal

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul setelah menggunakan ubat ini adalah:

 • Sensasi terbakar atau menyengat
 • Kulit menjadi merah
 • Kemunculan kerengsaan kulit
 • Kulit terasa basah atau terlalu putih

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah menggunakan gliserol topikal.