Kehidupan yang sihat

Kenali Hatha Yoga, Yayasan Semua Jenis Yoga

Hatha yoga sesuai jika anda mencuba yoga untuk pertama kalinya. Berbagai pergerakan dan pose yoga hada umumnya tidak terlalu sukar dan dilakukan dengan perlahan. Bukan hanya itu, yoga hasa juga berguna untuk menghilangkan tekanan dan sakit belakang.

Hatha yoga adalah asas bagi semua jenis yoga. Melalui yoga hada, kekuatan dan kelenturan badan akan dilatih dengan pelbagai pergerakan dan kedudukan badan tertentu. Selain itu, yoga hasa juga melibatkan banyak teknik pernafasan dan meditasi sehingga dapat juga dilakukan sebagai kaedah bersantai.

Sesiapa sahaja boleh mencuba yoga. Walau bagaimanapun, yoga jenis ini lebih sesuai untuk orang yang suka bersantai santai atau tergolong dalam kumpulan orang berikut:

  • Baru untuk yoga (pemula)
  • Jarang bersenam dan kurang sihat atau cergas
  • Fokus untuk menguatkan badan dan memperbaiki postur badan anda
  • Ingin meredakan atau mengawal tekanan

Pelbagai Perkara yang Diajarkan di Hatha Yoga

Kelas yoga Hatha biasanya berlangsung selama 45-90 minit. Kelas biasanya dimulakan dengan pemanasan dan diakhiri dengan meditasi pendek. Dalam kelas yoga hada, terdapat tiga perkara utama yang akan menjadi tumpuan pembelajaran, iaitu:

Latihan pernafasan

Hatha yoga bermula dengan latihan pernafasan. Tenaga pengajar yoga akan selalu mengingatkan anda untuk fokus pada teknik pernafasan dan boleh memberi anda latihan pernafasan yang berbeza untuk anda cuba.

Pose badan

Dalam yoga yoga, anda akan melakukan pelbagai pose atau rangkaian pergerakan untuk meningkatkan keseimbangan, fleksibiliti, dan kekuatan badan. Pose dalam yoga yoga sangat bervariasi, mulai dari yang mudah hingga yang sulit.

Sekiranya anda sukar untuk membuat pose, pengajar akan mengajar anda pose yang lebih mudah diikuti.

Meditasi

Sebilangan besar kelas yoga hasa diakhiri dengan meditasi pendek. Meditasi boleh dilakukan dengan badan berbaring di punggungnya dan ditutup dengan selimut atau dengan cara lain, misalnya sambil mendengar muzik yang menenangkan.

Kelebihan Melakukan Hatha Yoga

Hatha yoga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mengurangkan tekanan

Hatha yoga menggunakan teknik pernafasan dan meditasi untuk menenangkan fikiran. Oleh itu, anda akan berasa lebih santai setelah melakukan yoga. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa yoga yoga berkesan untuk mengurangkan tekanan.

2. Melegakan sakit belakang dan leher

Selain bagus untuk berehat dan mengatasi tekanan, yoga hada juga banyak dipraktikkan sebagai cara mengatasi sakit belakang. Tidak hanya itu, hasa yoga juga dipercayai dapat mengurangkan intensiti sakit leher sambil meningkatkan pergerakan leher yang sakit.

3. Meningkatkan jangka masa dan kualiti tidur

Beberapa kajian menunjukkan bahawa yoga hasa dapat meningkatkan kualiti dan jangka waktu tidur seseorang. Orang yang kerap menjalani yoga yoga juga akan merasa lebih bertenaga dan segar setelah bangun tidur.

Bukan hanya dapat dinikmati oleh orang muda dan sihat, manfaat yoga juga dapat dirasakan oleh orang-orang dengan kondisi tertentu, seperti orang tua, wanita hamil, wanita dengan gejala menopaus, dan orang-orang dengan penyakit seperti barah dan radang sendi.

4. Melatih kelenturan badan

Hatha yoga juga dapat meningkatkan kelenturan badan. Menurut penyelidikan, melakukan yoga secara berkala selama 8 minggu, dapat meningkatkan kelenturan badan hingga 35%.

Semasa melakukan pelbagai pose yoga, termasuk yoga hada, otot-otot badan akan meregang. Ini akan melatih badan bergerak lebih bebas dan tidak kaku.

5. Melegakan simptom menopaus

Hatha yoga juga bagus untuk wanita yang mengalami gejala menopaus, seperti sering merasa panas atau sesak, sakit otot, sakit kepala, insomnia, dan perubahan mood.

Hal ini diduga kerana yoga hasa dapat meningkatkan penghasilan hormon penghilang tekanan semula jadi, iaitu endorfin.

6. Menjaga kesihatan jantung

Yoga adalah bentuk senaman yang baik untuk menjaga fungsi dan kesihatan jantung. Berbagai kajian menunjukkan bahawa senaman yang teratur, termasuk melakukan yoga hasa, dapat mengawal tekanan darah dan menjaga irama jantung stabil sehingga baik untuk kesehatan jantung.

Bukan hanya itu, yoga dan senaman teratur juga baik untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

Selain itu, yoga yoga juga dapat menurunkan kadar kolesterol, menjaga kesehatan dan fungsi paru-paru, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Untuk berada dalam keadaan selamat, setiap orang yang mencuba yoga hada untuk pertama kalinya harus mengikuti kelas yoga hada yang dibimbing oleh tenaga pengajar. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan kesilapan dalam melakukan pose yoga atau pergerakan yang berisiko menyebabkan kecederaan.

Sekiranya anda hamil, menderita penyakit tertentu, atau sudah tua, disarankan berjumpa doktor dan instruktur yoga terlebih dahulu sebelum mengikuti kelas yoga hada.