Keluarga

Mengendalikan Demam Baru Lahir dengan betul

Demam pada bayi adalah keadaan biasa yang menunjukkan bahawa tubuh berusaha melawan penyakit, dan sebagai tanda sistem kekebalan tubuh berfungsi. Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya bayi anda baru lahir demam ketika dia berusia di bawah tiga bulan. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh membahayakan kesihatannya.

Ramai orang merasakan bahawa bayi mereka demam hanya dengan merasakan dahi bayi terasa panas ketika disentuh.

Ketika demam, bayi juga biasanya menunjukkan gejala lain, seperti tidak mahu menyusui, sukar tidur, rewel, dan tidak terlalu banyak bergerak.

Cara Memeriksa Demam diBayi yang baru lahir

Demam pada bayi adalah gejala yang boleh membimbangkan ibu bapa. Seorang bayi yang baru lahir dikatakan demam ketika suhu badannya mencapai 38 darjah celcius. Kaedah terbaik untuk mengetahui suhu bayi anda adalah dengan menggunakan termometer dubur.

Termometer yang dimasukkan melalui dubur bayi dianggap cukup tepat dalam mengukur suhu badan bayi. Sebelum menggunakan, pastikan termometer dioleskan Jeli petroleum. Selepas itu, masukkan termometer ke dalam dubur bayi hingga kira-kira 2 cm.

Tunggu selama 2 minit atau sehingga berbunyi bunyi bip. Seboleh-bolehnya elakkan menggunakan termometer merkuri. Termometer berasaskan merkuri boleh menyebabkan keracunan atau mencederakan si kecil jika pecah.

Selain termometer anus, anda boleh menggunakan termometer digital yang diletakkan di ketiak si kecil untuk mengetahui suhu tubuhnya. Sekiranya hasil termometer menunjukkan bahawa dia demam, maka anda harus segera membawanya ke doktor.

Punca demam pada bayi baru lahir dan rawatannya

Punca demam pada bayi baru lahir adalah jangkitan. Tetapi selain jangkitan, bayi yang baru lahir juga dapat mengalami demam akibat dehidrasi, kesan sampingan dari vaksinasi, atau menahan panas dari memakai pakaian yang terlalu ketat dan tertutup. Bayi yang terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari juga berisiko tinggi terkena demam.

Untuk mengetahui punca demam yang dialami oleh bayi, doktor perlu melakukan pemeriksaan menyeluruh. Pemeriksaan ini merangkumi pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti jumlah darah lengkap, ujian air kencing, kultur darah, dan sinar-X. Hasil pemeriksaan digunakan untuk menentukan kaedah merawat demam.

Tidak semua bayi dilayan dengan cara yang sama. Contohnya, jika bayi mengalami demam kerana jangkitan bakteria, doktor akan memberi antibiotik. Sekiranya bayi anda demam akibat dehidrasi, maka dia perlu mendapatkan lebih banyak susu. Sekiranya terdapat dehidrasi yang teruk, doktor akan memberikan cecair melalui IV.

Hati-hati Bayi Baru Lakhir Dibu terus Usia-sia Booh Ttulang rusuk Sebulan

Perlu diingat, demam pada bayi di bawah usia tiga bulan boleh menjadi tanda penyakit serius. Oleh itu, anda harus melakukan perkara berikut apabila anda mengetahui anak anda demam:

  • Segera bawa anak anda ke doktor atau ke unit kecemasan hospital terdekat.
  • Jangan berikan ubat penurun demam, kecuali atas nasihat doktor.
  • Jangan membungkus atau membalut si kecil dengan selimut atau pakaian yang berlebihan.
  • Pastikan suhu bilik sejuk dan selesa untuk bayi, tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk.

Sekiranya bayi baru lahir mengalami demam disertai dengan gejala lain, seperti sesak nafas, bibir atau kuku kebiruan, kulit kuning, sawan, sangat lemah, dan tidak menangis ketika menangis, segera berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan.