Kesihatan

Inilah kelebihan terapi air suam yang perlu anda ketahui

Terapi air suam atau terapi kolam adalah sejenis rawatan yang menggunakan air suam sebagai medium. Salah satu caranya ialah rendam dalam air suam. Terapi ini mempunyai banyak faedah lain untuk badan. Ingin tahu? Lihat penjelasan berikut.

Salah satu faedah terapi yang paling dikenali adalah untuk mengatasi masalah sendi. Contohnya, pada pesakit artritis, terapi air suam dapat membantu menghilangkan rasa sakit akibat radang sendi. Ini kerana daya apung yang diberikan semasa terapi dapat mengurangkan berat badan, sehingga mengurangkan beban dan tekanan pada sendi.

Pelbagai Manfaat Terapi Air Panas

Selain dapat menghilangkan rasa sakit, berikut adalah faedah lain yang dapat anda peroleh ketika melakukan terapi air suam:

1. Melancarkan peredaran darah

Salah satu faedah yang anda dapat dari terapi air suam adalah peredaran darah yang lebih lancar. Sebabnya, air suam dapat melebarkan saluran darah, sehingga aliran darah akan lebih lancar.

Dengan peredaran darah yang lancar, sel dan tisu dapat memperoleh nutrien yang mencukupi dan anda akan mengelakkan risiko penyakit yang berkaitan dengan penyumbatan saluran darah.

2. Tenangkan otot

Selain meningkatkan peredaran darah, terapi air suam juga dapat digunakan untuk merehatkan badan. Ini kerana air suam dapat mengendurkan otot yang tegang. Otot yang santai bukan sahaja membuat anda tenang secara fizikal, tetapi juga memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental anda.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Manfaat lain yang anda dapat dari terapi air suam adalah meningkatkan kualiti tidur. Sebabnya, setelah melakukan terapi air suam, suhu badan anda akan menurun dengan lebih perlahan, sehingga anda menjadi lebih santai. Tubuh yang santai akan memudahkan anda tertidur dan dapat membuatkan anda tidur lebih nyenyak.

4. Membuang racun

Terapi air suam juga dapat digunakan sebagai detoksifikasi semula jadi. Apabila anda melakukan terapi ini, hormon dan sistem endokrin akan aktif, menyebabkan badan lebih banyak berpeluh. Jangan lupa bahawa peluh adalah mekanisme untuk membuang toksin dari badan.

Sebagai tambahan kepada pelbagai manfaat terapi air suam yang dijelaskan di atas, prosedur ini juga berguna untuk mengurangkan pembengkakan dan keradangan. Untuk mendapatkan manfaat maksimum terapi air suam, disarankan untuk berendam sekurang-kurangnya 20 minit. Untuk mengelakkan dehidrasi, disarankan untuk minum air sebelum dan sesudah melakukan terapi ini.

Petua Menjalani Terapi Air Hangat

Walaupun mempunyai banyak manfaat, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menjalani terapi air suam, yaitu:

Suhu tepat

Suhu air yang disyorkan semasa anda melakukan terapi air suam ialah 33-37 darjah Celsius. Suhu di atas 40 darjah Celsius dianggap memberi kesan buruk pada badan. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sistem kardiovaskular, suhu air yang terlalu tinggi juga dapat memberi tekanan dan beban kerja pada jantung.

Bergerak lebih baik

Terapi air suam akan memberikan hasil yang lebih baik jika anda terus bergerak selama terapi ini. Ini kerana pergerakan meningkatkan aliran darah ke otot dan sendi yang kaku. Jadi, cubalah terus bergerak semasa mandi.

Terapi air suam dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan, serta membuat minda lebih santai. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau menjalani rawatan perubatan, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menjalani terapi air suam.