Keluarga

Daun saderi Boleh Menebalkan Rambut, Mitos atau Fakta Bayi?

Selain sebagai pelengkap memasak, daun saderi juga sering digunakan untuk menebalkan rambut bayi. Sudah sekian lama, sayur berdaun hijau ini dipercayai dapat menjadikan rambut bayi nipis menjadi tebal. Adakah itu fakta atau hanya mitos?

Rambut tebal benar-benar dapat menambah kelucuan bayi, bukan? Namun, malangnya tidak semua bayi dilahirkan dengan rambut tebal. Salah satu cara semula jadi yang telah lama digunakan untuk membuat rambut bayi nipis menjadi tebal, hitam, dan tebal adalah dengan menggunakan daun saderi pada rambut.

Fakta mengenai Manfaat Daun Seledri untuk Menebalkan Rambut Bayi

Untuk meningkatkan jumlah rambut bayi yang dirasakan semakin kurang, orang tua biasa menjadikan daun saderi menjadi jus, kemudian menerapkannya ke rambut dan kepala bayi sebagai topeng rambut. Kaedah ini dianggap berkesan untuk menebalkan rambut bayi.

Sebenarnya ini dilakukan tanpa sebab. Jika dilihat dari kandungan nutrisi, daun saderi mengandungi vitamin dan mineral yang dapat merangsang pertumbuhan rambut, termasuk vitamin A, vitamin C, vitamin K, serta asam folat, dan magnesium.

Kerana kandungan nutriennya, wajar kerana daun saderi digunakan sebagai baja rambut turun temurun.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa penggunaan daun saderi dapat dengan cepat menjadikan rambut bayi tumbuh lebih cepat dan menjadi lebih tebal. Hingga kini belum ada penyelidikan yang membuktikan bahawa daun saderi dapat menebalkan rambut bayi.

Punca rambut bayi nipis dan cara membuatnya tebal

Ibu perlu tahu, sama ada rambut bayi lebat atau tidak dipengaruhi oleh beberapa faktor, iaitu faktor genetik, perbezaan kadar pertumbuhan rambut, tahap hormon tertentu, dan kecukupan pemakanan.

Selain itu, posisi tidur bayi yang hanya di satu sisi atau kebiasaan bayi menarik rambutnya sendiri juga boleh menyebabkan rambut di kawasan tertentu menjadi lebih nipis.

Oleh itu, ibu bapa tidak boleh hanya bergantung pada nutrien dari daun saderi hingga menebal rambut bayi. Sekiranya anda mahu rambut si kecil menjadi lebih tebal, terdapat beberapa cara untuk melakukannya, iaitu:

  • Jaga kesihatan rambut dan kulit kepala si kecil. Caranya, basuh rambut dan kulit kepala dengan kerap menggunakan syampu bayi khas.
  • Keringkan rambut si kecil menggunakan tuala bayi yang lembut. Jangan gosokkan tuala di kepala dan rambut si kecil, tetapi tepuk perlahan.
  • Sapukan lidah buaya, minyak kelapa, atau minyak zaitun pada rambut si kecil anda. Bahan semula jadi ini dapat menyuburkan kulit kepala dan akar rambut sehingga tumbuh lebih cepat.
  • Penuhi keperluan pemakanan anak anda dengan memberi susu ibu, susu formula, atau makanan berkhasiat setelah dia dapat makan makanan pejal.

Daun saderi juga baik untuk kesihatan bayi

Daripada hanya digunakan untuk menebalkan rambut bayi, lebih baik jika daun saderi juga digunakan sebagai campuran menu makanan.

Sekiranya bayi anda berumur 6 bulan dan boleh diberi makanan pelengkap, daun saderi dapat memenuhi keperluan pemakanan harian mereka, memandangkan kandungan nutrien sayur-sayuran berperisa khas ini cukup banyak.

Sebagai makanan yang sihat, daun saderi tidak hanya dapat menyuburkan rambut bayi, tetapi juga memberikan banyak manfaat untuk kesehatan bayi, mulai dari mendukung pertumbuhan dan perkembangan mereka, meningkatkan pencernaan, hingga memperkuat sistem kekebalan tubuh mereka.

Jadi, kesimpulannya adalah bahawa daun saderi mengandung nutrien yang dapat merangsang pertumbuhan rambut, tetapi penggunaannya bukan dengan membuat jus dan menerapkannya pada rambut sebagai topeng. Kaedah ini tidak dapat menjadikan rambut bayi yang kurus menjadi tebal dan tebal.

Selain itu, pertumbuhan rambut bayi dengan cepat berlaku pada usia 6-12 bulan. Oleh itu, sangat wajar bayi yang belum mencapai usia itu kelihatan mempunyai rambut yang nipis dan sedikit.

Sekiranya rambut anak kecil anda tidak kelihatan tebal setelah usia itu, anda tidak perlu terlalu risau, kerana rambutnya akan terus tumbuh seiring bertambahnya usia. Sekiranya bayi anda mempunyai rambut tipis atau cenderung botak, itu tidak bermakna kemudian dia tidak akan mempunyai rambut tebal, sungguh, Bun.

Namun, jika anda bimbang dengan keadaan rambut si kecil anda yang kelihatan sangat nipis atau rontok, anda harus berjumpa doktor.

Ibu juga boleh bertanya kepada doktor mengenai makanan apa yang perlu diberikan kepada si kecil untuk menebal dan mempercepat pertumbuhan rambut, termasuk sama ada anak anda perlu diberi daun saderi.