Kesihatan

Makanan ini identik dengan kolesterol jahat

Tahap kolesterol jahat yang tinggi dapat dipengaruhi oleh makanan yang kita makan. Sekiranya tahapnya tidak terkawal, kolesterol jahat akan memudaratkan kesihatan tubuh. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali dan membatasi pengambilan makanan yang mengandungi kolesterol jahat.

Kolesterol adalah komponen lemak dalam darah yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu menghasilkan sel dan hormon baru. Secara umum, terdapat 2 jenis kolesterol, iaitu kolesterol jahat (lipoprotein berketumpatan rendah atau LDL) dan kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi atau HDL).

Kolesterol LDL disebut kolesterol jahat kerana ketika kadarnya terlalu tinggi, kolesterol ini dapat menyebabkan pembentukan plak yang menyumbat dinding pembuluh darah (aterosklerosis). Ini kemudian dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Sementara itu, tahap tinggi HDL atau kolesterol baik sebenarnya baik untuk kesihatan kerana ia dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol jahat.

Pelbagai Makanan Tinggi Kolesterol jahat

Kolesterol dihasilkan secara semula jadi di hati, tetapi juga dapat diperoleh dari pelbagai makanan. Tahap kolesterol jahat dalam makanan boleh berbeza-beza, ada yang tinggi dan ada yang rendah.

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang identik dengan kolesterol jahat:

1. Goreng

Pelbagai makanan goreng, seperti kentang dan ayam goreng, mungkin merupakan salah satu makanan kegemaran hampir semua orang.

Namun, anda harus berhati-hati ketika memakan makanan ini, kerana makanan goreng cenderung tinggi kalori dan mengandung banyak lemak jenuh dan lemak trans, yang dapat meningkatkan kolesterol jahat dalam darah.

Makanan goreng juga biasanya kurang sihat kerana nilai pemakanannya telah berkurang. Ini kerana suhu tinggi dalam proses menggoreng dapat mengurangkan jumlah nutrien dalam makanan.

Untuk lebih sihat, anda perlu menghadkan jumlah makanan goreng yang dimakan. Di samping itu, untuk menambahkan nilai pemakanan pada makanan, anda harus memilih jenis minyak yang sihat untuk menggoreng, seperti minyak zaitun, minyak kelapa, atau minyak kedelai.

Anda juga boleh memilih untuk memproses makanan dengan menumis, memanggang, mendidih, atau mengukus, sehingga nilai pemakanan masih bagus.

2. Makanan segera

Sama seperti makanan goreng, kebiasaan makan makanan segera, seperti pizza, hamburger, dan sosejIa juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan menurunkan kadar kolesterol baik.

Pengambilan makanan segera sesekali mungkin masih selamat. Namun, jika terlalu kerap atau terlalu banyak, sebaliknya. Diet yang tidak sihat ini dapat meningkatkan risiko diabetes, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, obesiti, dan juga barah.

3. Stik tulang rusuk

Stik tulang rusuk termasuk makanan yang mempunyai banyak kolesterol. Dalam 1 hidangan stik tulang rusuk mengandungi kira-kira 11 gram lemak, dan kebanyakan jenis lemak ini adalah lemak tepu dan kolesterol jahat.

Sekiranya anda ingin mengekalkan tahap kolesterol, anda harus menghadkan pengambilan stik tulang rusuk. Sebagai gantinya, anda boleh memilih stik dengan potongan daging lain yang rendah lemak, seperti sirloin.

4. Lobster

Lobster adalah sejenis makanan laut (makanan laut) yang mengandungi banyak kolesterol. Dalam setiap 100 gram daging lobster mengandungi sekitar 145 miligram kolesterol. Jumlah ini telah mencapai sekitar 70% daripada had pengambilan kolesterol harian yang disyorkan.

Kandungan kolesterol jahat boleh menjadi lebih tinggi, jika lobster disajikan dengan sos mayonis atau dengan makanan goreng lain.

5. Jeragat

Jerawat kaya dengan protein serta vitamin dan mineral, seperti vitamin A dan zat besi, tetapi makanan ini juga mengandungi kolesterol jahat yang tinggi.

Oleh itu, jeroan umumnya tidak digalakkan dimakan oleh orang yang menderita kolesterol tinggi. Selain itu, jeroan juga mengandungi banyak purin yang dapat meningkatkan asid urik.

Beberapa jenis jeroan atau organ pada haiwan yang mengandung kolesterol tinggi termasuk jantung, usus, hati, dan otak. Oleh itu, anda harus mengehadkan atau mengelakkan pengambilan jus jika anda ingin mengawal kadar kolesterol jahat.

Selain makanan di atas, terdapat juga beberapa makanan kolesterol tinggi yang perlu dibatasi, iaitu produk tenusu yang tinggi lemak, seperti keju, yogurt, mentega, dan ais krim.

Itu adalah pelbagai jenis makanan yang serupa dengan kolesterol jahat dan perlu dibatasi dalam pengambilannya. Sekiranya anda sudah menderita kolesterol tinggi, ada baiknya anda menghindari makanan jenis ini.

Selain mengehadkan atau menghindari makanan yang mengandung banyak kolesterol jahat, anda juga perlu menerapkan gaya hidup yang sihat untuk menjaga keseimbangan jumlah kolesterol, misalnya dengan menjaga berat badan yang ideal, bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan membatasi pengambilan minuman beralkohol.

Anda juga perlu makan makanan berkhasiat yang tinggi serat, seperti buah, sayur, kacang, dan biji, dan batasi pengambilan makanan berlemak, termasuk makanan olahan dan daging kalengan, untuk mencegah kolesterol tinggi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai jenis makanan yang mengandungi banyak kolesterol jahat atau memerlukan nasihat dan petua yang berkaitan dengan memperbaiki diet anda, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan cadangan untuk diet yang tepat, sesuai dengan keadaan kesihatan anda.