Keluarga

Punca sakit gigi pada kanak-kanak dan cara merawatnya di rumah

Sakit gigi pada kanak-kanak agak biasa dan penyebabnya boleh berbeza-beza.Sekiranya anak anda pemarah dan tidak mahu makan kerana giginya sakit, Ibu dan Ayah boleh cubamelegakanpertamadengan ramuan yang mungkin anda ada di rumah, sebelum membawa anak ke doktor gigi.

Sakit gigi adalah gangguan kesihatan yang dapat dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Sekiranya simptom membaik dalam beberapa hari, sakit gigi anak mungkin tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, jika gigi semakin parah dan disertai dengan gejala lain, seperti demam, gusi berbengkak, dan bengkak di pipi, lebih baik jika anda segera berjumpa doktor gigi.

Punca Sakit Gigi pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa sebab mengapa kanak-kanak merasa sakit gigi, iaitu:

1. Kurang menjaga kebersihan gigi dan mulut

Sekiranya si kecil mempunyai tabiat buruk, seperti jarang menggosok gigi, suka mengunyah permen karet, makan banyak makanan ringan bergula, atau tidak minum air secukupnya, gigi mereka cenderung mengalami kerosakan. Gigi yang rosak boleh menyebabkan sakit, bengkak gusi, rongga, dan kerosakan gigi pada kanak-kanak.

2. Gigi kanak-kanak sensitif

Kekurangan menjaga kebersihan gigi, sering menggigit benda keras, atau menggosok gigi dengan tidak betul dapat mengikis lapisan pelindung gigi anak, sehingga gigi sensitif. Keluhan boleh berupa rasa sakit atau sakit pada gigi ketika memakan minuman sejuk atau makanan. Keluhan gigi sensitif juga dirasakan oleh anak-anak sekiranya dia makan sesuatu yang panas.

3. Gigi

Gigi bayi bayi biasanya muncul buat pertama kalinya ketika berumur 6 bulan, dan akan terus tumbuh sehingga mereka mempunyai formasi yang sempurna (20 gigi) pada usia 3 tahun. Kemudian pada usia 4-12 tahun, gigi bayi akan mula berubah menjadi gigi kekal atau gigi kekal.

Apabila ini berlaku, anak mungkin merasa sakit gigi kerana giginya tumbuh. Namun, biasanya aduan sakit gigi kerana gigi akan reda dengan sendirinya dalam beberapa hari.

4. Jangkitan gigi dan gusi

Gigi yang dijangkiti dan meradang juga merupakan salah satu penyebab sakit gigi pada kanak-kanak. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini bahkan boleh menyebabkan penumpukan nanah pada gigi dan gusi. Gigi dan gusi yang dijangkiti memerlukan rawatan segera oleh doktor gigi.

Sekiranya sakit gigi yang anda rasa dapat bertambah baik dalam 1 hingga 2 hari, kemungkinan besar penyebab sakit gigi anak anda tidak perlu dibimbangkan.

Namun, segeralah berjumpa doktor gigi jika sakit gigi anak anda berlangsung lebih dari 2 hari, disertai oleh demam, sakit telinga, kesukaran makan atau minum, atau sakit ketika membuka mulutnya. Gejala ini boleh menjadi tanda masalah pergigian yang berbahaya.

Meringankan Sakit Gigi Kanak-kanak di Rumah

Ibu dan Ayah dapat menolong anak kecil anda menghilangkan rasa sakit pada giginya dengan menggunakan bahan-bahan sederhana yang mungkin anda ada di rumah. Bahan-bahan ini adalah:

1. Air garam

Sakit gigi pada kanak-kanak dapat diatasi dengan air garam berkumur. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya boleh dilakukan pada kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun, di mana kanak-kanak itu dapat membilas mulutnya dengan baik.

Caranya, campurkan setengah sudu teh garam dengan satu gelas air suam, kemudian minta si kecil berkumur menggunakan air garam. Berkumur dengan air garam bukan hanya diyakini dapat melegakan sakit gigi, tetapi juga dapat mengurangkan keradangan dan membunuh bakteria pada gigi dan mulut.

2. Bawang putih

Bawang putih selalu diyakini berkesan untuk menghilangkan sakit gigi, malah membunuh bakteria yang boleh menyebabkan kerosakan gigi.

Caranya, minta si kecil mengunyah bawang putih. Ibu dan Ayah juga boleh menghancurkan bawang putih terlebih dahulu, kemudian menyapukannya pada gigi dan gusi yang sakit.

3. Minyak cengkih

Minyak cengkih dipercayai mempunyai kesan yang sama seperti benzokain, yang merupakan zat yang biasanya terdapat dalam gel penghilang sakit gigi yang banyak dijual di farmasi. Untuk menggunakannya, sapukan minyak cengkih ke bahagian gigi atau gusi anak yang terasa sakit. menggunakan Putik kapas untuk memudahkan pentadbiran minyak cengkih.

4. Beg teh pudina

Menggunakan beg teh pudina dapat membantu melegakan sakit gigi dan gusi yang bengkak.

Untuk menggunakannya, masukkan dulu beg teh ke dalam peti sejuk selama beberapa minit. Setelah terasa sejuk, pasangkan beg teh sejuk terus ke kawasan gigi anak yang menjadi punca kesakitan.

5. Air sejuk

Sekiranya sakit gigi anak anda telah menyebabkan pembengkakan, tekan bahagian bengkak dengan kain yang direndam dengan air sejuk. Kaedah ini dapat menghilangkan rasa sakit dan bengkak pada gusi. Walau bagaimanapun, memampatkan gigi dengan air sejuk tidak boleh dilakukan sekiranya sakit gigi pada kanak-kanak disebabkan oleh gigi sensitif.

Tetapi ingat, ramuan di atas hanya berfungsi untuk meredakan gejala sakit gigi, bukan untuk menyelesaikan punca masalahnya. Rawatan sakit gigi pada kanak-kanak mesti disesuaikan dengan penyebabnya.

Oleh itu, anda perlu memeriksa anak anda kepada doktor gigi. Doktor akan mengetahui punca aduan sakit gigi pada kanak-kanak dan memberikan rawatan yang sesuai.