Kehidupan yang sihat

4 Cara Mengatasi Sakit Pelvis Semasa Kehamilan

Kesakitan panggul mengganggu keselesaan wanita hamil dalam aktiviti mereka? Tenang, Bumil. Ada beberapa cara mudah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi keluhan ini, Macam mana boleh jadi.

Kesakitan panggul adalah salah satu aduan yang paling biasa dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini boleh bertambah buruk ketika berjalan, naik dan turun tangga, berdiri di sebelah kaki, atau menukar posisi tidur.

Pelbagai Cara Mengatasi Sakit Pelvis

Kesakitan panggul semasa kehamilan biasanya disebabkan oleh perubahan hormon, pergerakan sendi pinggul yang kaku, berat dan kedudukan janin dalam rahim, atau masalah pelvis sebelumnya.

Untuk mengatasi rasa tidak selesa akibat sakit pelvis, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, iaitu:

1. Mandi air suam

Selepas wanita hamil aktif sepanjang hari, cubalah okey Manjakan diri anda dengan mandi air suam. Ini akan menjadikan otot-otot di sekitar pelvis menjadi lebih rileks, sehingga mengurangkan kesakitan yang dialami oleh wanita hamil. Selain mandi air suam, wanita hamil juga boleh memampatkan pelvis dengan air suam.

2. Bersenam secara berkala

Tahukah anda bahawa senaman secara teratur tidak hanya bermanfaat untuk meningkatkan tenaga dan mengekalkan mood (mood), tetapi juga berguna untuk mengatasi sakit pelvis semasa mengandung?

Salah satu jenis senaman yang boleh dicuba oleh wanita hamil adalah gimnastik untuk menguatkan pinggul. Berikut adalah langkah pergerakannya:

  • Berdiri tegak sambil memegang benda padat di depan, seperti kerusi.
  • Buka kaki anda sehingga berada di paras pinggul.
  • Turunkan badan dengan perlahan sehingga kedudukan badan menjadi seperti jongkok.
  • Tarik nafas dan hembus perlahan-lahan.
  • Kembali ke kedudukan awal.
  • Ulangi pergerakan ini 5 kali.

3. Lakukan urutan khas untuk wanita hamil

Melakukan urutan khas semasa mengandung juga boleh dilakukan untuk merawat sakit pelvis. Ini kerana kaedah ini dapat mengurangkan ketegangan di sekitar otot pelvis. Namun, ingat, urut tidak boleh dilakukan secara sembarangan dan mesti dilakukan oleh pakar, wanita hamil.

4. Gunakan tali pinggang sokongan pinggul

Sekiranya perlu, wanita hamil juga boleh menggunakan tali pinggang khas untuk menyokong pelvis. Tali pinggang pinggul ini berguna untuk menstabilkan sendi dan mengurangkan tekanan pada pelvis kerana kenaikan berat badan semasa kehamilan. Dengan cara itu, keluhan sakit pelvis akan dapat dikurangkan.

Sakit pelvis semasa hamil pastinya membuat ibu hamil merasa tidak selesa, malah boleh mengganggu aktiviti dan rehat wanita hamil. Sekiranya sakit pinggul masih mengganggu anda atau bertambah teruk walaupun mencuba pelbagai kaedah di atas, cubalah berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat, wanita hamil.