Kesihatan

Ketumbuhan dan ketumbuhan payudara tidak semestinya barah

Jangan panik dengan segera sekiranya terdapat benjolan di sekitar payudara. Dalam banyak kes, benjolan ini adalah tumor payudara jinak dan umumnya muncul kerana perubahan hormon sebelum haid atau mendekati menopaus.

Tumor payudara umumnya dicirikan oleh pertumbuhan benjolan di sekitar payudara. Sebilangan besar benjolan payudara hilang sendiri tanpa rawatan dan tidak berisiko menghidap barah payudara.

Namun, tidak mustahil benjolan di payudara berkembang menjadi tumor malignan yang menyebabkan barah. Nah, terdapat beberapa perbezaan antara benjolan payudara yang jinak dan benjolan yang berbahaya atau ganas.

Secara amnya, benjolan akibat tumor jinak lembut dalam tekstur, bentuk biasa, dan mudah bergerak. Sementara itu, tumor yang berpotensi menjadi barah payudara biasanya mempunyai bentuk yang tidak teratur, padat, dan tidak dapat digerakkan.

Apakah Jenis dan Punca Tumor Payudara Benigna?

Berikut adalah beberapa jenis tumor payudara jinak dan penyebabnya:

1. Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah tumor payudara jinak yang paling biasa pada wanita muda berusia antara 20 dan 30 tahun. Sekiranya berdebar, benjolan akibat fibroadenoma mempunyai tekstur getah dan boleh digerakkan.

Penyebab sebenar fibroadenoma tidak diketahui, tetapi dianggap berkaitan dengan hormon estrogen. Benjolan pada fibroadenoma boleh menjadi lebih besar semasa kehamilan dan akan mengecut semasa menopaus.

Fibroadenoma perlu dikesan dan dinilai untuk perkembangannya. Sekiranya diperlukan, doktor mungkin mencadangkan pembedahan membuang fibroadenoma untuk merawatnya.

2. Perubahan fibrocystic atau fibroadenosis

Fibrocystic adalah perubahan hormon yang berlaku semasa kitaran haid. Ini boleh mencetuskan munculnya benjolan di kedua payudara yang sakit, terutama sebelum haid.

Perubahan fibrocystic adalah penyebab umum tumor payudara jinak pada wanita berusia 35-50 tahun. Sebagai tambahan kepada penampilan benjolan di payudara sebelum haid, gejala perubahan fibrotik lain termasuk:

 • Tekstur benjolan terasa keras atau lembut
 • Pelepasan dari puting susu
 • Sakit pada payudara
 • Perubahan ukuran kedua payudara

Fibrocyst tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, doktor boleh memberi ubat untuk melegakan sakit payudara yang muncul semasa haid. Benjolan dan sakit yang disebabkan oleh fibrosis akan berkurang malah hilang ketika haid bermula.

3. Kista payudara

Kista payudara adalah kantung berisi cecair yang boleh terbentuk di satu atau kedua payudara. Kista payudara boleh bervariasi dalam ukuran dan boleh berubah dengan kitaran haid anda.

Kista payudara boleh dirawat dengan prosedur aspirasi jarum halus. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan jarum ke kawasan sekitar benjolan payudara. Jarum digunakan untuk menghisap cairan, sehingga kista akan mengempis.

4. Papilloma intraduktal

Papilloma intraduktal adalah benjolan kecil seperti kutil yang terbentuk di dinding saluran susu berhampiran puting susu. Dalam beberapa kes, keadaan ini boleh mencetuskan pelepasan dari puting susu.

Anda berisiko mendapat barah jika anda menghidap lima atau lebih papilloma sekaligus. Untuk mengurangkan risiko barah, doktor boleh mengesyorkan prosedur pembedahan untuk membuang benjolan yang muncul.

5. Nekrosis lemak kerana kecederaan

Nekrosis lemak adalah benjolan bulat yang padat yang terbentuk apabila tisu parut menggantikan tisu payudara yang rosak akibat kecederaan.

Secara amnya, benjolan akibat nekrosis lemak adalah tumor payudara jinak dan tidak berisiko menjadi barah. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuang nekrosis lemak.

Bilakah masa yang tepat untuk berjumpa doktor untuk tumor payudara?

Tumor payudara sering muncul sebagai benjolan keras tunggal atau menebal di bawah kulit. Walaupun kebanyakannya jinak, beberapa jenis tumor payudara dapat berkembang menjadi barah.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala berikut:

 • Sakit payudara
 • Perubahan ukuran, bentuk, atau konsistensi payudara
 • Munculnya rongga di payudara atau permukaan kulit payudara, seperti kulit jeruk
 • Puting ditarik atau masuk ke dalam payudara
 • Pelepasan atau darah yang jelas dari puting
 • Benjolan atau bengkak muncul di satu ketiak
 • Ruam merah di sekitar puting susu

Doktor boleh mengesyorkan mamografi untuk menentukan penyebab tumor payudara. Sekiranya melalui mamografi, doktor belum dapat menentukan penyebabnya, biopsi payudara dapat dilakukan untuk menentukan penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.

Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki tumor payudara, segera berjumpa doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dapat dijalankan.