Keluarga

Kedengarannya tidak masuk akal, Kehamilan Palsu Ada

Wanita yang mempunyai kehamilan palsupseudocyesis)boleh merasa tanda yang serupa dengan kehamilan sebenarnya, tetapi sebenarnya dia tidak mengandung. Tanda-tanda terasa Ini boleh berlangsung selama beberapa minggu, malah selama berbulan-bulan seperti wanita hamil.

Wanita yang menderita pseudocyesis sangat yakin bahawa dia benar-benar hamil dan sukar untuk menerima kenyataan bahawa tidak ada kehamilan.

Mengapa Kehamilan PalsuBjesus Tberlaku?

Sebenarnya, punca sebenar kehamilan palsu masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seorang wanita menunjukkan gejala kehamilan yang salah. Faktor-faktor ini merangkumi:

Faktor psikologi

Salah satu penyebab kehamilan palsu adalah masalah psikologi, seperti kemurungan atau tekanan yang teruk kerana tidak mempunyai anak.

Contohnya, ketika seorang wanita sangat memerlukan bayi (terutama bagi wanita yang mengalami keguguran berganda atau tidak subur), tubuhnya secara tidak sedar akan menimbulkan tanda-tanda kehamilan.

Otak kemudian akan salah menafsirkan isyarat ini dan mengeluarkan hormon kehamilan. Ini kemudian menyebabkan munculnya tanda-tanda kehamilan, seperti perut atau payudara yang membesar. Oleh itu, wanita tersebut akan merasakan bahawa tubuhnya hamil.

Namun, kehamilan sebenarnya tidak nyata kerana tidak ada janin di dalam rahim.

Masalah kesihatan

Beberapa gangguan kesihatan juga boleh menyebabkan gejala yang menyerupai tanda-tanda kehamilan. Masalah kesihatan yang boleh berupa kegemukan, tumor atau barah ovari, dan kemurungan teruk.

Tanda Mengandung Kehamilan Palsu

Wanita yang mengalami kehamilan palsu akan mengalami pelbagai gejala yang dialami oleh wanita yang benar-benar hamil, seperti:

  • Pening dan muntah.
  • Hilang tempoh anda atau tidak mendapat haid anda.
  • Perut membengkak, tetapi bukan kerana janin di dalam rahim.
  • Payudara membesar.
  • Merasakan terdapat pergerakan janin di dalam perut.
  • Penambahan berat badan.
  • Pembesaran rahim.
  • Selera makan bertambah.
  • Sakit di badan, seperti sakit belakang dan kekejangan kaki, seperti wanita hamil.

Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda atau seseorang yang anda kenal mempunyai keadaan ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera mengenai keadaan ini. Doktor akan menjalankan beberapa siri pemeriksaan untuk memastikan bahawa gejala ini disebabkan oleh kehamilan yang asal atau tidak.

Pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor merangkumi pemeriksaan fizikal, ujian kehamilan, dan ultrasound untuk melihat apakah ada janin di rahim.

Sekiranya terbukti bahawa gejala yang dialami adalah kehamilan palsu, doktor akan memberitahu bahawa gejala kehamilan yang dialami bukan disebabkan oleh kehamilan yang sebenar.

Doktor juga akan memberikan sokongan emosi dan rawatan lebih lanjut, seperti memberi nasihat kaunseling atau psikoterapi, untuk mencegah atau merawat kemurungan yang dapat memperburuk keadaan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found