Keluarga

Wanita hamil, inilah yang perlu disiapkan sebelum menjalani pembedahan Caesarean

Kelahiran oleh caesar kadang-kadang tidak dapat dielakkan atas sebab-sebab tertentu. Wanita hamil yang disarankan untuk bersalin secara caesar mesti menjaga kesihatan dan melakukan beberapa perkara persiapan sebiji masak supaya bahagian caesar boleh berjalan dengan lancar.

Bahagian caesar biasanya disarankan dalam keadaan tertentu, seperti gangguan plasenta, jangkitan kehamilan, pelvis sempit, dan kedudukan bayi yang melintang atau melintang.

Dalam keadaan kecemasan, pembedahan caesar juga akan disarankan, misalnya ketika bersalin terlalu lama atau gangguan janin telah berlaku.

Perkara yang perlu disediakan Sebelum Caesarean

Semasa mengandung, wanita hamil disarankan untuk menjaga kenaikan berat badan, terutama jika mereka merancang untuk menjalani pembedahan caesar. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko komplikasi semasa operasi dan pemulihan.

Selain itu, ada 6 perkara yang perlu dilakukan oleh ibu hamil untuk mempersiapkan pembedahan caesar, iaitu:

1. Sediakan barang

Walaupun melahirkan dengan pembedahan caesar, wanita hamil disarankan untuk terus menyiapkan barang-barang mereka lebih awal. Mereka biasanya membawa lebih banyak barang daripada mereka yang melahirkan secara vagina, kerana wanita hamil biasanya akan diminta untuk tinggal 3-5 hari di hospital setelah operasi selesai.

Barang-barang yang mesti dimasukkan ke dalam beg wanita ialah seluar dalam, bra menyusu, menukar pakaian, pembalut, sedotan, sandal, selimut, dan tisu basah. Untuk seluar dalam, pilih bahan yang selesa dan tidak ketat agar tidak mencederakan jahitan pada perut.

Kemudian, sediakan juga pelbagai keperluan bayi, mulai dari pakaian, kain, selimut, sarung tangan dan kaus kaki, hingga tempat duduk bayi untuk kereta. Jangan lupa untuk mengingatkan Ayah untuk menyiapkan pertukaran pakaian bersama dengan peralatan lain yang dia juga perlukan semasa dia tinggal.

2. Sediakan barang hiburan

Menunggu saat kelahiran anak kecil anda dengan pembedahan caesarea boleh membuat wanita hamil cemas atau gugup. Oleh itu, wanita hamil perlu menyediakan pelbagai perkara yang boleh menjadi hiburan atau gangguan, seperti membaca buku, filem, atau pemain muzik yang mengandungi senarai main lagu kegemaran.

Ini berguna untuk membuat wanita hamil lebih tenang ketika melalui bahagian caesar. Sebilangan doktor juga biasanya membenarkan wanita hamil membawa muzik kegemaran mereka untuk dimainkan semasa pembedahan caesar.

3. Tidak menggunakan solekan

Sebelum tiba di hospital untuk pembedahan caesar, biasanya doktor akan menasihati ibu hamil agar tidak menggunakan solekan, krim muka, dan cat kuku. Ini bertujuan untuk memudahkan doktor memeriksa keadaan wanita hamil sebelum pembedahan.

Selain tidak menggunakan alat solek, wanita hamil juga disarankan untuk tidak memakai kanta lekap ketika menjalani pembedahan caesar.

4. Mandi dengan sabun antiseptik

Sehari sebelum pembedahan caesar, doktor boleh menasihati wanita hamil untuk mandi menggunakan sabun antiseptik, untuk mengurangkan risiko jangkitan semasa operasi.

Atas sebab yang sama, wanita hamil juga biasanya disyorkan untuk mencukur rambut kemaluan mereka. Sekiranya anda merasa sukar, minta bantuan jururawat di hospital untuk melakukannya.

5. Periksa secara berkala dengan pakar obstetrik

Setiap wanita hamil dinasihatkan untuk selalu berkonsultasi dengan pakar perbidanannya, sama ada kelahiran normal atau pembedahan caesar. Ini penting untuk dilakukan agar keadaan kesihatan wanita hamil dan janin terus dipantau, terutama jika wanita hamil mempunyai keadaan tertentu yang memerlukan pembedahan caesar.

Dengan pemeriksaan pranatal secara berkala, doktor dapat mengetahui pelbagai risiko yang mungkin dialami wanita hamil semasa menjalani pembedahan caesar, sehingga doktor dapat menyiapkan rancangan yang berhati-hati untuk mengelakkan risiko tersebut.

Jangan lupa, beritahu doktor semua kebimbangan yang dirasakan oleh wanita hamil dan minta maklumat yang jelas. Tujuannya adalah agar wanita hamil dapat memahami sepenuhnya keadaan wanita hamil dan perkara-perkara yang akan dihadapi, termasuk prosedur pembedahan caesar dan penyediaannya.

Melahirkan dengan pembedahan caesar memang boleh menimbulkan tekanan. Namun, jangan membebankan ini kerana dengan persiapan yang baik, operasi caesar dapat berjalan dengan lebih lancar dan semua risiko melahirkan dengan pembedahan caesar dapat dikurangkan.

Supaya wanita hamil lebih bersedia menjalani pembedahan caesar, jangan ragu untuk meminta nasihat dari pakar obstetrik mengenai perkara-perkara yang diperlukan mengikut keadaan wanita hamil.