Kesihatan

Desloratadine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Desloratadine adalah ubat untuk menghilangkan gejala alergi, seperti kulit gatal, mata berair, atau gatal-gatal. Ubat itu, yang tersedia dalam bentuk tablet dan sirap, hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor.

Desloratadine adalah antihistamin generasi kedua yang berfungsi dengan menyekat histamin. Histamin adalah bahan semula jadi dalam badan yang mencetuskan gejala alergi apabila tubuh terdedah kepada alergen (alergen).

Tanda dagangan desloratadine: Desdin Desfumed Desloratadine Deslo Delosdin Destavell

Apa itu Desloratadine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntihistamin
ManfaatMelegakan simptom alergi
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Desloratadine untuk wanita hamil dan menyusui Kategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Desloratadine boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet dan sirap

Amaran Sebelum Mengambil Desloratadine

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil desloratadine, termasuk:

 • Jangan mengambil desloratadine jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau menghidap penyakit ginjal, epilepsi, penyakit hati, diabetes, atau fenilketonuria.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Sekiranya anda merancang untuk menjalani pembedahan atau ujian alergi, beritahu doktor bahawa anda mengambil desloratadine.
 • Elakkan memandu dan melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan semasa mengambil desloratadine, kerana ubat tersebut dapat menyebabkan rasa mengantuk pada beberapa orang.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil desloratadine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Desloratadine

Dos desloratadine berbeza pada setiap pesakit. Doktor akan menentukan dos mengikut umur dan keadaan pesakit. Secara umum, berikut adalah dos desloratadine untuk reaksi alahan:

 • Matang: 5 mg, sekali sehari
 • Kanak-kanak berumur 6-11 bulan: 1 mg, sekali sehari
 • Kanak-kanak berumur 1-5 tahun: 1.25 mg, sekali sehari
 • Kanak-kanak berumur 6-11 tahun: 2.5 mg, sekali sehari

Cara Mengambil Desloratadine dengan Betul

Ambil desloratadine mengikut arahan doktor dan arahan pada pakej ubat. Jangan ubah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Desloratadine boleh diambil sebelum atau selepas makan.

Sekiranya anda mengambil desloratadine dalam bentuk sirap, pastikan anda menggunakan sudu pengukur yang disediakan dalam bungkusan.

Sekiranya anda terlupa mengambil desloratadine, ambil secepat yang anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab. Jangan menggandakan dos desloratadine untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Simpan desloratadine pada suhu bilik dan letakkan di dalam bekas tertutup. Jauhkan ubat dari cahaya matahari langsung dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Desloratadine dengan Ubat-ubatan Lain

Mengambil desloratadine dengan ketoconazole, fluoxetine, eritromisin, cimetidine, atau azithromycin dapat meningkatkan tahap desloratadine dalam darah. Untuk selamat, berjumpa dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan desloratadine dengan ubat lain.

Kesan Sampingan dan Bahaya Desloratadine

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil desloratadine adalah:

 • Sakit tekak
 • Cirit-birit
 • Gangguan tidur
 • Penat atau hilang selera makan
 • Mual atau sakit perut

Periksa dengan doktor jika aduan yang dinyatakan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh gejala seperti bengkak kelopak mata atau bibir, sesak nafas, atau ruam gatal pada kulit.