Kehidupan yang sihat

Kunci Memilih Baju Olahraga Wanita yang Tepat

Memilih pakaian sukan wanita mesti sesuai, fikirkan keselesaan yang dapat diberikan. Di samping itu, hlmPakaian sukan yang baik adalah yang dapat memberikan rasa kehangatan ketika cuaca sejuk dan merasa sejuk ketika cuaca panas.

Fungsi yang tidak kurang pentingnya daripada pakaian sukan adalah kemampuan pakaian untuk menyerap peluh dengan baik. Untuk itu, pilih pakaian dengan bahan yang dapat memindahkan peluh dari kulit dengan baik. Ini berguna agar kelembapan badan terjaga tanpa menjejaskan rasa selesa si pemakai.

Tanpa pakaian yang betul, senaman sebenarnya boleh menyebabkan ketidakselesaan fizikal. Bahkan keletihan, kesakitan, dan kecederaan mungkin dialami ketika bersenam dengan pakaian yang salah.

Perhatikan Pemilihan Fabrik

Salah satu elemen pakaian sukan wanita yang paling penting adalah bahan yang diperbuatnya. Semakin baik bahan yang digunakan, semakin baik kesannya pada keselesaan badan semasa bersenam. Beberapa panduan yang berkaitan dengan bahan pakaian di bawah patut dipertimbangkan.

  • Pakaian kapas

Banyak pakaian sukan yang diperbuat daripada kapas. Walaupun dapat menyerap peluh dengan baik, bahan ini tidak dapat menguap lagi dengan cepat sehingga tahan lama dalam serat pakaian. Inilah yang menyebabkan pakaian sukan kapas terasa berat dan lembap ketika bersenam. Dengan begitu, bahan ini sesuai jika anda ingin melakukan sukan yang tidak terlalu banyak berpeluh.

  • Bahan sintetik

Pakaian sukan sintetik biasanya dilengkapi dengan "sumbu" yang mampu mempercepat penyejatan peluh secara langsung dari kulit. Secara amnya, kain jenis ini mengandungi polipropilena yang menjadikan pakaian sukan tidak basah seperti bahan lain walaupun badannya banyak berkeringat. Bahan ini juga mungkin baik untuk anda yang melakukan sukan atau aktiviti lain di mana anda banyak berpeluh atau jika anda mengalami hiperhidrosis. Walau bagaimanapun, bahan ini mungkin membuat anda merasa tidak selesa kerana apa yang sebenarnya dilakukan oleh jenis bahan ini adalah mempercepat penyejatan, bukan menyerap peluh.

  • Bahan plastik dan getah

Pakaian sukan wanita yang diperbuat daripada plastik atau getah harus dielakkan. Kedua-dua ramuan ini menyukarkan tubuh mendapatkan peredaran yang ideal. Suhu badan menjadi terlalu tinggi kerana peluh menjadi terperangkap di dalam badan akibat kekurangan peredaran darah.

Pemilihan pakaian mestilah sesuai

Sebagai tambahan kepada bahan yang digunakan, perkara berikut perlu dipertimbangkan ketika memilih pakaian sukan.

  • Pilih ketat atau longgar?

Pilih pakaian mengikut keperibadian anda. Adakah anda ingin mengaburkan bentuk badan anda dengan memilih pakaian yang longgar atau adakah anda ingin menonjolkan bahagian badan dengan memilih pakaian yang ketat. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa pakaian tidak terlalu ketat pada sendi. Jangan biarkan pergerakan anda terganggu dengan pakaian yang ketat atau ketat. Pakaian yang terlalu ketat juga berisiko mengganggu aliran darah.

  • Sesuaikan dengan jenis latihan yang anda lakukan

Gunakan pakaian sesuai dengan bentuk latihan yang dilakukan. Elakkan memakai seluar panjang ketika berbasikal untuk mengurangkan risiko seluar terkena pedal. Semasa melakukan yoga atau pilates, pakai pakaian yang membolehkan anda bergerak bebas.

  • Gunakan juga coli sukan khas

Untuk keselamatan dan keselesaan, wanita juga harus menggunakan coli sukan khas. Ini diperlukan untuk menyokong kelenturan dan perlindungan payudara.

  • Lengkap dengan kasut sukan yang betul

Pastikan memilih kasut mengikut sukan yang anda lakukan. Memilih kasut sukan yang betul adalah penting untuk melindungi kaki anda dari kecederaan dan meningkatkan prestasi. Walaupun mempunyai namakasut, ‘pelatih, atau 'kasut tenis, tidak bermaksud semua sesuai untuk bersenam. Elakkan kasut dengan daya redaman yang rendah agar tidak merosakkan kaki dan tulang ketika melompat. Pilih kasut mengikut jenis aktiviti sukan yang anda lakukan.

Pakaian sukan yang sesuai untuk wanita menjadikan latihan lebih sihat dan bermanfaat. Lebih baik lagi, gabungkan latihan teratur dengan diet yang baik dan rehat yang mencukupi.

Di taja oleh: