Keluarga

Punca Tidak Mengandung dan Penyelesaian yang Betul untuk Diatasi

Adakah anda tidak hamil atau mempunyai bayi, walaupun anda telah lama menunggu untuk melahirkan?Salah satu penyebabnya adalah mengalami masalah kemandulan, yang boleh berlaku dalam kalangan yang lain kerana gaya hidup yang tidak sihat, usia, hingga kitaran ovulasi yang tidak teratur.

Kemandulan adalah keadaan di mana ibu tidak hamil walaupun sudah setahun berkahwin dan melakukan hubungan seks secara berkala tanpa menggunakan alat kontrasepsi. Masalah ini sepertinya dialami oleh beberapa pasangan suami isteri yang sangat menginginkan kehadiran bayi di rumah mereka.Mengetahui kapan ovulasi dan kapan waktu yang tepat untuk melakukan hubungan seks adalah beberapa teknik yang boleh anda gunakan jika anda tidak hamil.

Faktor Perencat Kehamilan

Kehadiran bayi memang dapat menambahkan kebahagiaan ibu dan suami. Sudah tentu, kehamilan adalah sesuatu yang dinantikan oleh ibu, suami, dan ahli keluarga yang lain, bukan?

Walau bagaimanapun, mempunyai anak bukanlah perkara yang mudah. Sebahagiannya segera dinyatakan hamil setelah berkahwin, ada yang menunggu selama bertahun-tahun tetapi tidak pernah hamil.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menghalang kehamilan, termasuk:

  • pada wanita

    Pelbagai faktor yang menghalang kehamilan pada wanita boleh disebabkan oleh usia, gangguan ovulasi seperti PCOS, menderita endometriosis, mengalami jangkitan pada organ pembiakan, penyumbatan saluran tuba, dan barah.

  • Pada seorang lelaki

    Perkara-perkara yang boleh mempengaruhi kelewatan kehamilan dari pihak lelaki, misalnya gangguan testis, ejakulasi dini, menderita jangkitan (klamidia, gonorea, beguk, atau HIV), varikokel, kecederaan pada organ pembiakan, pendedahan kepada panas berlebihan dalam pembiakan organ, serta barah dan rawatannya.

  • Faktor gaya hidup

    Gaya hidup juga memainkan peranan penting dalam kemandulan bagi anda dan pasangan anda. Contohnya, kekurangan berat badan, berat badan berlebihan, atau bersenam terlalu kerap boleh menyebabkan kemandulan. Tabiat merokok, selain meminum minuman beralkohol pada tahap sederhana atau berat, juga dapat mencegah kehamilan.

Cuba Program IVF

Sekiranya anda dan pasangan benar-benar menginginkan kehadiran bayi, segera mulakan program kehamilan, salah satunya adalah dengan mencuba IVF atau program persenyawaan secara in vitro (IVF).

Dalam IVF, persenyawaan berlaku di luar rahim. Telur dikeluarkan dari ovari ibu dan disenyawakan oleh sperma suami, di makmal. Telur yang disenyawakan dipanggil embrio.

Sekiranya berjaya, maka embrio kemudian dikembalikan ke rahim ibu untuk dapat tumbuh dan berkembang. Kejayaan hamil akan lebih besar dengan program IVF berbanding program inseminasi dan program hubungan tempoh subur.

Tetapi anda perlu tahu, bahawa peluang hamil juga bergantung pada usia ibu dan juga suami. Kadar kesuburan pada wanita menurun secara beransur-ansur, bermula pada usia 32 tahun, kemudian menurun dengan lebih cepat setelah usia 37. Kesuburan lelaki juga menurun seiring bertambahnya usia. Oleh itu, program IVF sangat digalakkan, terutama bagi pasangan yang berumur produktif, agar kadar kejayaannya lebih tinggi. Dengan kata lain, lebih cepat anda dan suami mengikuti program kehamilan, semakin besar kemungkinan anda hamil.

Bagi wanita yang berumur di bawah 35 tahun, disarankan agar mereka hanya menangguhkan kehamilan selama satu tahun setelah berkahwin, kemudian berusaha untuk mempunyai anak. Dan bagi wanita yang berusia lebih dari 35 tahun, hanya dibenarkan menangguhkannya selama enam bulan. Umur memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan kehamilan, kerana usia mempengaruhi kualiti dan kuantiti telur wanita.

Rujuk kesihatan ibu dan pasangan anda, untuk melakukan ujian kesuburan dan mengetahui rawatan yang tepat agar anda dapat hamil tidak lama lagi. Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani IVF, pastikan anda memilih klinik kesuburan yang berpengalaman dan berjaya merawat masalah kemandulan.